fbpx

Как да замразим плодове за зимата

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Кои плодове са подходящи за замразяване

Как да замразим плодове за зимата?

Замразяването е най-лесния, удобен и бърз начин за съхраняване на хранителни продукти за зимата, когато дните са дълги и студени, а лятното изобилие от свежи плодове е останало в миналото.

Замразяването не стерилизира храната, но изключително ниските температури подтискат развитието на различни микроорганизми и забавят процесите на загниване. При този начин на съхранение, храната запазва голяма част своя вкус и ценни вещества.

При замразяване плодовете променят текстурата си и са подходящи за използване в определени ястия. Плодовете могат да се използват за приготвяне на смутита, сурови кремове, сладолед, за украса на торти или различни печива – сладкиши, мъфини, кексове. По-голямата част от замразените продукти, могат да се съхраняват за период от 6 до 12 месеца в специални кутии или торбички предназначени за замразяване. Замразявайте продуктите на малки порции, за да ги използвате на веднъж или най-много 2-3 пъти.

Замразени вишни, череши, кайсии, праскови, смокини

Методът, който съм описала по-долу, използвам от години за замразяване на различни плодове. Използвам го за череши, вишни, ягоди, малини, боровинки, къпини, кайсии, праскови, сини сливи и смокини. За замразяване са подходящи по-едри и месести плодове.

  1. Измийте плодовете под течаща вода. Не важи за дребните и нежни плодове, като боровинки, малини и някои сортове ягоди, които могат да бъдат наранени от силната струя вода. Бъдете внимателни с тях. Горските боровинки е най-подходящо само да бъдат почистени ръчно от листа и клончета.

  2. Подсушете плодовете с кухненска хартия. За едрите плодове е по-лесно. Достатъчно е да ги забършете един по един. Дребните подредете върху лист хартия и след това ги покрийте с друг лист. По този начин ще отнемете излишната вода от тях.

  3. Отстранете костилките и/или дръжките и листата на плодове. Костилките на черешите е най-добре да бъдат отстранени с помощта на специалния за целта уред. По-едрите плодове, като праскови и кайсии, се разрязват на две с остър нож. Може да се наложи да подсушите отново черешите, защото при отстраняване на костилките пускат сок.

  4. Нарежете плодовете на едри парчета. Тази стъпка се прилага само за по-едри плодове, като праскови, кайсии, смокини. Плодовете се нарязват на четвъртинки или осминки, в зависимост от големината на самия плод.

  5. Подредете плодовете на разстояние един от друг върху дъска или плитка, плоска чиния. Ако замразявате горски боровинки, пропуснете тази и следващата стъпка.

  6. Сложете ги във фризера за около 1-2 часа.

  7. Пригответе подходящи торбички за замразяване. Най-удобни са тези, които имат цип отгоре. Надпишете ги внимателно с перманентен маркер – какво съдържат, дата на беритба (закупуване или замразяване). Може да добавите тегло върху всеки пакет. Последното е добър ориентир, когато стане време за готвене.

  8. Извадете плодовете от фризера и бързо ги прехвърлете в подготвените за целта торбички.

  9. Подредете плодовете в торбичките. Опитайте така да сложите плодовете в пликовете, че да може да се разпределят равномерно в тях. Не ги препълвайте, защото плодовете може да замръзнат един за друг. След това разделянето им е трудно.

  10. Заравнете“ внимателно плодовете на един ред в торбичката и отстранете колкото е възможно въздуха от нея. Затворете я с ципа. Това т.нар. заравняване позволява по-лесно да организираме съдържанието на фризера и да нареждаме пликовете с плодове един върху друг. Как се случва заравняването? Поставете торбичката, вече напълнена с плодове, върху кухненския плот или друга равна повърхност.

Как да съхраним череши, праскови, вишни, кайсии, смокини

Рецепти със замразени плодове:

Някои от следващите рецепти са с пресни плодове, но те успешно могат да бъдат заменени от замразени такива.

Внимание!: Някои от рецептите съдържат млечни продукти и зърнени храни със съдържание на глутен.

Рецепти без глутен

Безглутенов крамбъл с череши

Желиран крем с боровинки (малини, ягоди)

Орехови палачинки с боровинков сладолед

Кокосови пастички с мармалад от кайсии

Сурова торта с банан и боровинки

Ягодов сладолед

Рецепти с глутен и/или млечни продукти

Шоколадов сладкиш с череши (веган, може да се приготви и с микс от безглутенови брашна)

Галет със смокини, бадеми и канела (рецептата е с пресни плодове, но може да използвате и замразени)

Галет с боровинки и сирене

Шоколадови кексчета с малини

Черешов крамбъл

 

Още рецепти

Песто от левурда (див чесън)

Станка Стоянова

Храненето ми през бременността – какво се промени и защо?

Станка Стоянова

Най-вредните храни за микробиома

Станка Стоянова

2 коментари

Правда Чернакова юли 17, 2021 at 16:59

Станка,много благодаря за вниманието.Допълвам познанията си с твоите съвети.Аз съм на безглутенов режим от 9месеца.Импровизирам печива но откровено казано нищо не може да замени пшениченото брашно.Не е вкусно.Ползвам леблебиено,оризено,но не ми харесва.Това е малък проблем.
Жулая ти здраве и успехи!

Отговор
Марияна септември 8, 2021 at 12:25

Здравейте, със интерес ще използвам вашите рецепти. Искам да започна здравословен начин на живот, а той първо започва от храната, начина на мислене и т.н.

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече