fbpx

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Средата на месец май е и вече си мечтая за сладолед, плаж, море, студена лимонада и вечеря под звездите… А вие за какво мечтаете? Не мога да скрия, че открих сезона на сладоледа още в неделя със суровата сладоледена торта с ягоди и боровинки, която приготвих за рождения ден на дъщеря ми.

Сладоледът е изкушение, което всяко дете и възрастен обожава. Затова преди да споделя моята рецепта за безмлечен ягодов сладолед, искам отново да повдигна темата за децата и сладкото. За мен това е изключително важна тема, защото знам колко пристрастяваща може да бъде захарта и искам да „опазя“ до колкото е възможно дъщеря ми от нейния капан.

Преди броени дни дъщеря ми стана на 5. За нейните 5, знае много и разбира всичко. Попива всяка дума, всяко мое действие… и задава въпроси – много. Като всяко дете, дъщеря ми също обича да си хапва сладко – торта, сладкиш, бонбон, сушени плодове… Кое дете не обича? Но освен тези изкушения, обожава плодове – всякакви. Сама ги търси и иска. Има един плод, който не обича – пъпеш…

Докато беше по-малка се опитвах да я държа по-далеч от сладкото. Умишлено подслаждах всичко, което й приготвях само с плодове. С порастването си се запозна с някои други страни на сладкото и различни сладки изкушения. Разбра какво е сладко и каква наслада може да достави то на всички сетива. За мое щастие бяла захар присъства изключително рядко в менюто й.

За нас, като родители, е задължение, но и огромно предизвикателство и отговорност, да я научим да прави избор. Правилният избор, осъзнат и отговорен. Не може, а и не е редно ние, в ролята на мама и тати всеки път да го правим вместо нея. Не можем цял живот да бъдем неизменно до нея и да следим всяка нейна крачка. Не сме и не искаме да бъдем перфектни родители. Просто искаме да й спестим куп здравословни проблеми, пред които сме изправени ние. Проблеми, които сме си създали самите ние, правейки грешния избор на храна през годините, когато сме се хранили предимно със сладки храни, пакетирани и преработени храни, които всъщност незаслужено биват наричани храна.

Сега, когато разполагаме с необятно количество информация, ние, като родители, може да направим разумен и обоснован избор. Можем да предпазим детето си от грешките, които ние сме направили.

Необходимо ли е да рискуваме здравето му, позволявайки му ежедневно да консумира сладки неща или разни неща в лъскава опаковка? Разумно ли е да наричаме това храна? Разумно ли е да го „храним“ с нея? Всъщност ние не го храним с нея. Тялото му няма нужда от такава „храна“. То се нуждае от истинска храна, от храна отгледана с грижа и любов, от храна, която има вкус и аромат, храна богата на витамини и минерали. Детското тяло се нуждае от плодове и зеленчуци (не изключвам другите групи храни), а не от лъскаво опаковани шоколадови десерти, кроасани и прочие шедьоври на хранително-вкусовата промишленост.

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Зад всеки ъгъл дебнат изкушения в шарени, лъскави и шумолящи опаковки, който се опитват да привлекат вниманието на децата. В магазините, сладките изкушения в близост до касата, не случайно са поставени на нивото на децата. В ефира на всяка телевизия ежеминутно се въртят десетки реклами на различни храни, чиято цел е да привлекат именно децата, защото са най-лесни за манипулация. Това е най-лесният начин производителите на тези храни да „бръкнат“ в джоба на татко и на мама. А в по-голямата си част това дори не са „храни“, а подобие на такива.

Ние като родители, трябва да поемем отговорност и да научим децата да не се поддават на манипулации. Да търсят истинската храна, а не цветната лъскава опаковка. Защото зад всяка храна в пъстра и шарена опаковка, стои тлъст рекламен бюджет и някой който не го е грижа за здравето на децата (и нашето), а само с колко нули е сумата в банковата му сметка.

Не, не отричам изцяло сладките храни, но вярвам в умерената консумация и качествените съставки. Вярвам, че когато детето поиска някаква сладка храна, първото предложено нещо трябва да бъде плод. Децата обичат плодове! Просто трябва да им се предлагат. Сладкишите, дори и здравословните такива, трябва да са запазени за специални случаи.

Именно това беше една от причините да кандидатствам за посланик на Food Revolution в България (щастлива съм, че от няколко месеца съм такъв) и да се включа в подготовката на Food Revolution Day (Денят на Революцията в храненето). Благодарна съм и изключително щастлива, че мога да допринеса дори с малко за тази революция, за тази промяна. Прочетете повече тук.

Благодарение на тази революция се запознах с прекрасни хора, водени и обединени от едно единствено желание – желание за промяна. Не може повече да си затваряме очите. Не можем повече да стоим и да се спасяваме по единично…, а и не е редно. Моето, твоето дете… не, това са НАШИТЕ ДЕЦА, това сме НИЕ. Повишената консумация на преработени храни и захар е причината за затлъстяване, преддиабетни състояния, сърдечно-съдови и други проблеми при децата. Нека заедно направим революция в храненето, защото го правим за НАШИТЕ деца.

Ако не си успял да се запишеш за участие в някоя от работилничките, организирани в цялата страна по случай Деня на хранителната революция, отбележи го у дома с детето си. Сготви нещо вкусно и здравословно… с него! Забавно е и много вкусно!

По този повод днес предлагам рецепта за любимото изкушение на малки и големи – сладоледбезмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп. Сладолед, който може да приготви и дете (моята дъщеря знае как и го приготвя сама). Сладолед изцяло в плодов вариант. Без добавена захар, без млечни продукти, без глутен и каквито и да е било съмнителни добавки. Сладолед, който е подходящ и за малки деца (замести ягодите с друг плод, ако детето е съвсем малко).

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп
Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Все още няма оценки
Cook Time 5 mins
Време за охлаждане 5 hrs
Total Time 5 hrs 5 mins
Тип ястие Десерт
Servings 6

Ingredients
  

За сладоледа

  • 120 г банан (1 средно голям банан без обелката)
  • 100 г ягоди
  • 45 мл кокосово масло разтопено

За ягодовия „сироп“

  • 100 г ягоди

Instructions
 

  • Сложи бананите, ягодите и кокосовото масло в купата на кухненския робот.
  • Смели всичко, докато се получи гладък крем.
  • Изсипи сладоледа в подходящи формички и го прибери за няколко часа във фризера.
  • Приготви ягодовия „сироп“, непосредствено преди поднасяне на сладоледа.
  • Смели ягодите в кухненски робот или блендер, докато придобият консистенцията на смути.
  • При поднасяне гарнирай ягодовия сладолед със сиропа и листенца мента.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Подходящо за деца
Tried this recipe?Let us know how it was!

P.S. Когато е много замръзнал, сладоледът образува малко кристали, заради водното съдържание на ягодите, но много бързо се отпуска на стайна температура и придобива приятна кремообразна консистенция.

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Ако ти е харесала рецептата за безмлечен ягодов сладолед с ягодов „сироп“, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Печено агнешко с пресен лук

Станка Стоянова

Кексчета мадлени

Станка Стоянова

Баварска картофена салата

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече