fbpx

Безглутенов крамбъл с череши

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Крамбъл с череши - без глутен и без захар

Крамбъл с череши (без глутен и без захар)

Буквално съм обсебена от черешите последните седмици. Както всяка година по това време. Обожавам ги и няма сила, която да ме удържи да не прекалявам с тях. Добре, че понякога разума надделява.

Юни е и е логично да си хапваме череши на корем. Предпочитам ги сурови, но и в десерт не ги отказвам. Дори и чътни приготвих с тях. Видяхте ли го? Интересно е, много вкусно и си подхожда с… месо. Направо са си комбина.

Какво е крамбъл?

Да се върнем на крамбъла. Сигурно сте го видели вече в Instagram. Крамбълът е изключително лесен десерт, който се приготвя с минимални усилия, ограничен набор от продукти и след това цялото семейство дружно го изяждате с голямата лъжица. За да е по-голямо удоволствието, може да гарнирате с лъжица качествен сладолед, но за мен и без него си е супер.

Крамбълът е с британски произход и става популярен след Втората Световна война. Може да го срещнете както в сладък, така и в солен вариант, но сладкият е по-популярен. Класическият вариант се приготвя от задушени плодове, покрити с хрупкава коричка, приготвена от масло, брашно и захар.

Крамбъл с череши, бадеми и кокосови стърготини

Черешов крамбъл – в две версии

Всъщност вече съм ви показвала един черешов крамбъл, но той е с пшенично брашно. Което означава какво – глутен. Има си и захар и масло, както изисква класическата рецепта за този десерт. През последните години не се разбирам с глутена в зърнените храни, но пък обичам крамбъл и реших да направя безглутенова версия. В новата версия пропуснах и захарта. Знаете ли, много ми хареса този вариант.

Усеща се нежния вкус на черешите. Кокосовото масло и стърготини деликатно подчертават леката им естествена сладост, която след изпичане е добила нови измерения. Добавката от стафиди, току припомня на небцето, че има и по-сладки неща, новеднага те препраща към нежната сладост на черешите и осъзнаваш, че не е задължително десертът да е убийствено сладък, за да искаш още и още и да не можеш да спреш. Ооо, забравих бадемите. Те са хрупкавата нотка, без която не може.

Все още топлият крамбъл няма типичната за този десерт хрупкава коричка, но обещавам да ви хареса. След охлаждане и престой в хладилника, хрупкавата коричка е налице. Любителите на кокосовите продукти ще го харесат. Опитайте да заместите черешите с вишни, вишнап или сини сливи, за да го превърнете крамбъла в съвършено различен десерт.

Рецепти с череши

Безглутенов крамбъл с череши
Крамбъл с череши, бадеми и кокосови стърготини

Безглутенов крамбъл с череши

Лесен и вкусен летен десерт с череши и хрупкава коричка. Без глутен и без млечни продукти.
5 от 1 оценка
Cook Time 45 mins
Total Time 45 mins
Servings 3 порции | за форма с размери 10х18 см

Ingredients
  

  • 300 г череши (почистени от костилките)
  • 30 г стафиди

За коричката

  • 50 г бадеми
  • 50 г пълномаслени кокосови стърготини
  • 50 мл не много твърдо кокосово масло
  • ¼ ч.л. канела

Instructions
 

  • Сложете черешите в подходящ съд – тесен и дълбок за предпочитане.
  • Поръсете със стафидите и разбъркайте внимателно.
  • Смелете бадемите. Не е нужно да е на брашно. Нека има и някое друго парченце.
  • Прибавете кокосовите стърготини и канелата. Разбъркайте всичко.
  • Добави студеното, но не много твърдо кокосово масло. С пръсти втрийте сухите съставки в него така че да се образуват трохи. Действайте бързо, защото кокосовото масло бързо се топи от топлината на ръцете.
  • Поръсете трохите върху черешите. Печете за 30 минути в предварително загрята фурна до 160-170 градуса.
  • Крамбълът се сервира топъл, но и студен е вкусен.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ще се радвам на отзивите ви за крамбъла, и не само, затова пишете ми, тук, във Facebook, в Instagram

Още рецепти

Хумус със сушени домати и праз

Станка Стоянова

Здравословна пица с блат от тиквички

Станка Стоянова

Постни лозови сарми

Станка Стоянова

8 коментари

Yordanka юни 14, 2018 at 13:20

Привет,

мога ли да заменя кокосовите стърготини с кокосово брашно? И може би да смеся кокосово брашно с лимецово за да се получи по-изразена коричка? 🙂

Благодаря 🙂

Отговор
Станка Стоянова юни 14, 2018 at 13:40

Да в този вариант, докато е все още топъл крамбъла няма хрупкава коричка, за съжаление, но понякога се налага да се правят компромиси с някои неща.

Не съм опитвала вместо кокосови стърготини да използвам кокосово брашно. По-принцип то абсорбира много течност. Не съм сигурна дали финалният резултат би бил добър на вкус или ще е с леко тричава консистенция.

За да получите по-изразена коричка е нужно да има и захар и краве масло. Ако за вас тези продукти не са проблем и не държите да е без глутен (лимецът също съдържа глутен), погледнете тук за коричката https://know-how-to-cook.com/2011/06/cherry-crumble.html

Ще се радвам да пишете отново и да споделите как сте го приготвили 🙂

Поздрави!

Отговор
Гери юни 19, 2018 at 10:09

Здравейте, изпробвах рецептата и много ми хареса,. Очаквах, че няма да е достатъчно сладко, но вкусът е превъзходен и балансиран. Добавих единствено ванилия, т.к. съм и голям фен:). Следващият път мисля да добавя и нещо за основа, за да може да се сервира по-лесно. Някакви идеи?

Отговор
Станка Стоянова юни 22, 2018 at 12:12

Здравей, Гери! Вкусът на крамбъла наистина е много нежен и балансиран. Крамбълът по принцип си е труден за сервиране. Обикновено го поднасям в купички. Ако се сложи някаква основа, вече става съвсем различен десерт, но пък би могла да експериментираш по темата. 🙂
Обожавам ванилия, но през последната година не мога да открия ванилия в шушулка, а онази синтетичната изобщо не ми харесва. От къде се снабдяваш с ванилия?

Отговор
elena януари 15, 2019 at 17:32

Бадемите не са в елиминационна фаза АИП, въвеждат се едва във втора фаза, махнете този коментар или ги заменете с друго брашно. Хубав ден!

Отговор
Станка Стоянова януари 21, 2019 at 23:34

В елиминационна фаза на АИП всички ядки и семена са изключват от менюто. Допуснала съм неволна грешка. Вече е коригирано. Благодаря!

Отговор
Ивелина юни 12, 2020 at 17:58

Много вкусно! Благодаря за рецептата!

Отговор
Ивелина юни 30, 2020 at 17:42

Само да добавя нещо – вместо кокосови стърготини използвах кокосов чипс, който добавих към бадемите в чопъра, съвсем за кратко.
Става разкошно! Опитайте! Скоро ще пробвам и с вишни, очаквам да е супер!
Благодаря Ви, Станка!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече