fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet
Киноа със спанак и печени чери домати

Киноа със спанак и печени чери домати

Пролетта наднича зад ъгъла. Ето я, почти е тук. Носи ни свежест, радост, слънчеви лъчи. Зелени поля, аромат на цветя, птички чуруликат… Природата се събужда за нов живот. От кога мечтая за този момент. Обичам еднакво всички сезони, но дългите мрачни дни могат да докарат тъжни мисли на всеки. И аз не съм изключение.

Първите топли слънчеви лъчи, които природата ни подари миналата седмица, провокираха тялото ми да копнее за свежест и зеленина в чинията. Няма нищо по естествено от това да се вслушваме в сигналите на тялото си и да му дадем от това, за което копнее. Е, ако поиска пица, доста ще се замисля, защото знам какво ще ми коства това, но пък може да му спретна някоя алтернатива. Да се върнем на темата за пролетта.

Миналата седмица буквално попаднах в плен на пролетта и всичко зелено. Правих песто от левурда (ако ме следите в Instagram, сигурно сте видели колко въодушевена бях от това), зелена майонеза от авокадо, различни салати от зеленолистни, които успях да открия на пазара. В един момент реших, че може и в някое ястие да ги вмъкна въпреки че не обичам да ги унищожавам с термична обработка.

На дъното на един буркан в хладилника бяха останали няколко печени чери доматчета (как се приготвят, четете по-надолу), купа сварена киноа и няколко листа спанак. Познайте в какво се превърнаха – киноа със спанак и печени чери домати.

Вкусно и здравословно - киноа със спанак и печени чери домати

Защо печени чери домати?

Сигурно вече си задавате въпроса защо печени чери домати. Ако сте опитвали такива, въпросът не се нуждае от отговор. Ако не сте – обяснението е просто. Много са вкусни. Вкусът им се различава от този на сушените домати (вижте тук как да си приготвите сушени домати вкъщи). Печените чери домати имат една нежна сладост, подкрепена от леко опушен вкус и невероятна сочност.

Няма да ги откриете по магазините, ще трябва да ги приготвите у дома. Лесно е. За днешната рецепта ще са ви необходими около 150-200г чери домати. Измийте ги добре, подсушете ги и ги сложете в тава застлана с хартия за печене. Поръсете ги с малко зехтин и щипка сол. Печете на 150 градуса, може и на 100-120 (но ще е нужно повече време), докато започнат да се сбръчкват и леко да покафеняват. Извадете ги от фурната. Използвайте, както пожелаете.

Защо доматите на снимката са жълти?

Чери доматите на снимката са жълти, защото баща ми отглежда различни плодове и зеленчуци за лична употреба. Може да ги замените с червени такива.

През миналата година природата беше щедра и ни дари с обилна реколта, която нямаше как да изядем в свежо състояние. Чери доматите не са подходящи за сушене, тъй като съдържат много вода и малко месо. За да ги съхраня, ги изпекох и прибрах във фризера. Гениално решение. Сега, когато реша да ги използвам, само ги изваждам от фризера и ги загрявам за кратко във фурната. Така възвръщат своя очарователен вкус и у дома започва да мирише на лято.

Как да подготвим киноата?

Преди да сварите киноата трябва много добре да я измиете под течаща вода. По този начин ще отмиете част от сапонините и горчивия й вкус. Това са вещества, които се съдържат в киноата (и други растения – варива, зеленчуци и билки) и според различни изследвания дразнят чревната лигавицата и причиняват вътрешни възпаления. След това накиснете киноата за 12- 24 часа, като през това време сменете водата й няколко пъти.

Преди да пристъпите към варене, отцедете и измийте под течаща вода киноата. Сложете киноата в подходяща тенджера, добавете студена вода и я сварете до готовност. Отцедете я през решетъчна купа или голям гевгир.

Други лесни и здравословни рецепти за вечеря

Остана само да сглобим цялото ястие. Вижте пълната рецепта за киноа със спанак и печени чери домати.

Как да приготвим киноа със спанак и печени чери домати
Как да приготвим киноа със спанак и печени чери домати

Киноа със спанак и печени чери домати

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 1 hr
Време за накисване на киноата 12 hrs
Total Time 13 hrs 10 mins
Servings 2

Ingredients
  

  • 150 г киноа (в сухо състояние)
  • 15-20 бр чери доматчета
  • 50 г спанак
  • 70 г кромид лук
  • 30 г масло или друга предпочитана мазнина
  • 1 скилидка чесън
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Измийте киноата под течаща вода. Накиснете я в достатъчно количество вода за около 12-24 часа. Сменяйте водата периодично.
  • Измийте отново киноата. Сложете я в тенджера, сипете студена вода така че добре да я покрие. Сварете я до готовност и след това я отцедете.
  • Почистете спанака и го измийте много добре. Нарежето го на ивици.
  • Сложете 1 ч.л. масло в загрят тиган и добавете 2-3 с.л. вода.
  • Задушете нарязания на ситно лук. Щом стане прозрачен, добавете ситно накълцания чесън. Прибавете киноата в тигана и гответе, докато се стопли.
  • Прибавете чери доматите, останалото масло и подправките, разбъркайте внимателно и отместете от котлона.
  • Сложете спанака и разбъркайте, за да се смеси равномерно. Не добавяйте спанака, докато тигана е все още на котлона, защото от дългото излагане на топлина спанака ще се пресготви и ще загуби апетитния си зелен цвят.
  • Поднесете ястието, докато е още топло.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за киноа със спанак и печени чери домати с приятели, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят истинската, качествена и вкусна храна.

Още рецепти

Мъфини с ябълки

Tanya

Средиземноморска салата с нахут

Tanya

Салата от краставици, моркови и царевица

Станка Стоянова

1 коментар

Тео януари 18, 2022 at 22:48

Здравей,
Направих тази рецепта днес, най-добрата киноа, която съм приготвяла към момента, може би бих добавила и пресен босилек.
Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече