fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Кюфтета с праз на фурна

Кюфтета с праз на фурна – любим вкус

Имам доста богата колекция с рецепти за кюфтета. Не веднъж съм споделяла рецепти за такива. Днес ще обогатя тази колекция с още една рецепта – за кюфтета с праз на фурна.

За направата на кюфтета с праз, най-често използвам телешка кайма. Вие може да използвате свинска или смес от телешко и свинско месо. Препоръчвам ви сами да смелите месото. Ако не разполагате с месомелачка, в месарския магазин помолете да смелят месото за вас. Избягвайте да купувате готова кайма, защото често в състава й влизат различни отпадни продукти, сгъстители и овкусители, които са напълно ненужни. За вредата от тях мисля, че не е необходимо да навлизам в детайли.

Въпреки че най-често приготвям кюфтета с праз от телешка кайма, никога не стават сухи. Тайната е във времето на изпичане. В началото изчаквах кюфтетата да придобият апетитен загар. По-късно обаче разбрах, че апетитно изглеждащите кюфтета само изглеждат така. Вътре са сухи. Никога не ги оставям без надзор и да хванат коричка. След като изминат 15 минути от поставянето им във фурната непременно ги проверявам с вилица и нож. Ако сърцевината им е сочна и с бледорозов към сив цвят – кюфтетата са готови да напуснат фурната.

Телешки кюфтета с праз на фурна

Кюфтетата са храна, която всеки обича и може да се комбинират с всякакви зеленчуци. За есенно-зимния сезон подходящи варианти за гарнитура са задушен алабаш (рецептата скоро), пюре от целина, задушен праз, печен карфиол. Към това богатство в чинията ви, може да добавите и няколко капки домашен кетчуп.

Има още една причина толкова много да харесва кюфтетата и непрекъснато да опитвам различни варианти. Кюфтетата често присъстват в кутията ми за обяд. За да съм винаги готова с обяда се научих да готвя в аванс. Няма по-подходяща храна за такова готвене от кюфтетата. Издържат в хладилника няколко дни, подходящи са за замразяване и винаги са под ръка, готови да заситят гладното ти стомахче.

Готвене в аванс

Как да спечелим време за себе си, без да изневеряваме на начина си на хранене

Умението да готвя в аванс  усвоих  почти до съвършенство, когато в началото на май миналата година реших да скъсам с глутена и млечните храни. Преди също често прибягвах към него, но не в толкова големи мащаби. Ежедневното готвене постепенно беше заменено от готвене в аванс 2 пъти седмично.

Всяка седмица отделям по 3-4 часа в неделя и 2 часа в сряда или четвъртък за приготвяне частично или изцяло на ястия за предстоящата седмица.  По този начин през работната седмица в хладилника имам готови ястия за 3-ма за закуска, обяд и вечеря за няколко дни напред. Звучи прекрасно, нали? Придобиването на този навик ми донесе още няколко бонуса:

  • Спестява време за готвене – Вечер, когато се прибера от работа не съм ангажирана с приготвянето на вечеря от А до Я. Това вече съм го свършила преди това. Сега задачата ми е да претопля готовата храна, да сглобя салата и да сервирам вечерята.
  • Спестява пари – Да се храним навън (за обяд или вечеря) е скъпо удоволствие. Често се налага да правя компромис с качеството на храната и с цената й. Готвенето в аванс ми спестява обикалянето по заведенията, предлагащи готвена храна, в търсене на подходяща такава, която да се превърне в мой обяд.
  • Осигурява спокойствие – Всеки знае какво е да се прибереш изморен у дома след дългия работен ден, а вкъщи да те чакат поне още двама с нисък праг на търпимост към глад. От теб се изисква да приготвиш вечеря за 30 минути, която да е по вкуса на всеки. Подобна ситуация не се отразява добре на психическия ми комфорт и понякога ме докарва до мини нервна криза. Когато разполагам с готова храна в хладилника, напрежението и въпросът „Какво ще ядем тази вечер?“ вече не са на дневен ред.
  • Осигурява време за себе си и най-близките – След дългия работен ден вече имаш онези 30-40 минути за себе си, за които си мечтал през целия ден. Да се отпуснеш на дивана с книга в ръка, да погледаш филм, да слушаш приятна музика.

Какви храни приготвям в аванс?

Всяка събота планирам менюто за предстоящата седмица. Не фиксирам кое ястие за кое хранене и за кой ден ще бъде. По този начин решавам проблема – „В понеделник на обяд не ми се яде риба със зеленчуци“. На базата на планираното меню приготвям сезонни зеленчуци по няколко начина – печени, варени, задушени. Избирам гарнитурите така че да се комбинират успешно както с месо, така и с риба, черен дроб. Изпичам или сварявам месо и риба. Не пропускам да приготвя поне една супа с костен бульон. Нарязвам и прибирам в буркани пресни сезонни зеленчуци (включително зелени салати/китайско зеле/зеле), които след това използвам за салати. Краставици и домати винаги режа на момента, защото не издържат, ако се нарежат предварително.

В началото ми трябваше време, за да свикна с този начин на организация в готвенето. С времето свикнах и все по-често използвам различни малки трикове, които допълнително ме улесняват. Разбира се, току що приготвената храна е най-добрия избор. Винаги, когато имам време и възможност приготвям нещо за хапване на момента. Готвенето ми доставя невероятно удоволствие, но често след дългия работен ден имам потребност да се отпусна за кратко на дивана, а не незабавно да заемам позиция зад готварската печка. Затова за себе си, на този етап съм избрала готвенето в аванс. Това е компромисът, който правя, за да се храним с полезна и вкусна храна всеки ден.

Кюфтета с праз на фурна
Кюфтета с праз на фурна

Телешки кюфтета с праз на фурна

Все още няма оценки
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Ingredients
  

  • 1 кг кайма
  • 100 г праз, около 20 см парче
  • 1 бр средна глава лук
  • 2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. чубрица
  • 2 ч.л. сол

Instructions
 

  • Нарежете праза и лука на малки кубчета.
  • Омесете много добре каймата с подправките.
  • Покрийте купата с капак или фолио и оставете каймата да престои поне 1 час. Ако не разполагате с време, пропуснете тази стъпка.
  • Включете фурната да загрява на 170-180 градуса.
  • Оформете големи кюфтета.
  • Подредете ги в плитка тава, която сте застлали с хартия за печене.
  • Изпечете кюфтетата до готовност. В моята фурна това става за 15-20 минути. Не чакайте да станах златисти отвън, защото ще загубят сочността си.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за кюфтета

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, моите дневни менюта, ексклузивни рецепти и възможност да надникнете “зад кулисите”.

Ако ви е харесала рецептата за телешки кюфтета на фурна, споделете я със специални за вас хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Бананови палачинки

Станка Стоянова

Веган крема сирене от кашу

Станка Стоянова

Пълнен патладжан с месо и зеленчуци

Tanya

5 коментари

Божидарка февруари 17, 2018 at 13:52

Телешките кюфтета, ще ги направя харесва ми рецептата и според съставките обещават да са вкусни. Харесва ми също, че няма яйца, хляб е други.

Отговор
Станка Стоянова февруари 17, 2018 at 21:36

Кюфтетата са много вкусни и вярвам, че ще ви харесат. Поздрави!

Отговор
Божидарка март 2, 2018 at 11:52

Кюфтетата вече ги направих, чудесни са, много вкусни!

Отговор
Станка Стоянова март 4, 2018 at 18:00

Прекрасно! Много се радвам! 🙂

Отговор
Ангелина октомври 1, 2018 at 21:32

Прекрасна рецепта! Както винаги описана много добре! Правя ги трети път, последно добавих пушен червен пипер, сушен джоджен и самардалена сол.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече