Пълнена печена тиква с ошав и орехи

Share

Пълнена печена тиква с ошав и орехи

Пълнена печена тиква с орехи и ошав

Пълнената тиква, наред с тиквеника е едно от любимите лакомства на трапезата на Бъдни вечер. Харесвам я, защото не отнема много време за приготвяне. Ефектна е, харесва се от всички и е вкусна както топла, така и студена. Какво по-добро от това?

Сигурно сте виждали безброй рецепти за пълнена тиква. Някои добавят мед, други цитруси, трети локум и разни други екстри. Моят избор е за класическа пълнена тиква, така както би я напълнила баба.

Пълнена печена тиква със сушени плодове и орехи

Баба би сложила в нея само продукти, които сама е отгледала и виреят добре в двора й. Баба няма да пълни тиквата с мандарини и киви. Баба ще напълни тиквата с ябълки, круши, дюли и сушени плодове, които грижливо е изсушила на сянка през лятото. Баба ще сложи орехчета, за да е всичко по-вкусно и хрупкаво и ще сложи канела за аромат. Баба ще ни отреже резен от тиквата и ще ни даде купичка с мед, да си подсладим, ако имаме нужда. Като градски чеда, понякога хапваме повече сладко, отколкото баба.

Продукти - пълнена печена тиква

Празнична кутия за Бъдни вечер от “Семка”

Рецепта за пълнена тиква с ошав и орехи е част от празничния ни съвместен проект със “Семка” да посрещнем Бъдни вечер така както би го направила баба, който нарекохме “Бъдни вечер на баба”. Да сготвим като баба и да се насладим на прекрасни вкусни и полезни ястия с местни и локални продукти, отгледани с любов и без препарати. Подготвихме специална празнична кошница с традиционни продукти, отгледани в малки ферми, придружена от три подробно описани и с гарантиран вкусен резултат рецепти, за да сготвите като баба и да се насладите на един прекрасен вкус, такъв какъвто го помним от нашите баби.

Рецептите, които подбрахме и включихме в кошницата, са традиционни за обредната трапеза на Бъдни вечер и са любими на мнозина – пълнени сушени чушки с боб, постни сарми с ориз и гъби и пълнена тиква със сушени плодове.

Може да поръчате своята празнична кошница за Бъдни вечер до 12:00 часа на 21 декември 2017 година. Ще я получите най-късно на 23 декември (ако не сте от София), за да имате време да се подготвите за празника, за който както знаете по традиция трябва да сложите нечетен брой постни ястия. Сега може да поръчате кошницата с 5% отстъпка, която се начислява при добавяне на празничната кошница в количката за пазаруване.

Пълнена печена тиква - резен

Пълнена печена тиква с ошав и орехи

Разпечатай
Порции: 5-6 порции Време за готвене: 2 часа и 30 минути

Необходими продукти

  • 1 кг тиква
  • 50 г орехи
  • 100 г ошав
  • 1 малка ябълка
  • ½ круша
  • ½ дюля
  • 1 ч.л. канела на прах


  • За гарниране
  • 2-3 с.л. мед

Начин на приготвяне

1

Измийте тиквата много добре под течаща вода.

2

С много остър нож, внимателно отрежете капака й. Ако използвате цигулка или мускатна тиква, отрежете там, където започва да става тумбеста.

3

С лъжица издълбайте тиквата и отстранете семената.

4

Нарежете на кубчета с приблизително еднакъв размер ябълката, крушата и дюлята.

5

Нарежете на ситно ошава и орехите.

6

Сложете всички продукти в купа. Поръсете с канелата и разбъркайте добре.

7

Напълнете тиквата с плодовата смес. От време на време притискайте с лъжицата, за да уплътните плънката.

8

Сложете тиквата в подходящ огнеупорен съд. Налейте вода, която да покрие дъното. Поставете капака на тиквата.

9

Поставете тиквата в загрята до 170 градуса фурна.

10

Печете 2 часа, докато тиквата омекне.

11

Извадете я и изчакайте да се охлади.

12

Нарежете на порции. Поднесете резените тиква като ги поръсите с мед.

Бележки

Посочените количества са ориентировъчни. В зависимост от обема на тиквата може да са необходими различни количества продукти, за да бъде напълнена тиквата.

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share