fbpx

Постни зелеви сарми с кафяв ориз и сушени гъби

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Постни зелеви сарми с ориз и сушени гъби

Постни зелеви сарми

Постните сармички за Бъдни вечер са класика, също като пълнените сушени чушки с боб. Няма начин да ги пропуснеш. А и на трапезата традиционно се поставят нечетен брой постни ястия. По-вкусни ястия от сарми и боб, едва ли има.  Тези вкусове са се запечатали в съзнанието ми още от детството. Това са вкусовете, с които съм израстнала и съм посрещала Бъдни вечер всяка година.

Тази година искам всички да си спомним за нашите баби и да им благодарим за всичко, което са ни дали и са направили за нас – за прекрасното детство и за вкусната храна. Да се върнем в онези времена, когато нямаше суета и излишна показност. Когато баба къде на око, къде с някоя друга мярка, готвеше вкусни манджи с това, което бяха успяли да отгледат в двора. Когато баба ни изумяваше с отрупана с постни ястия трапеза, кое от кое по-вкусно, а ние се чудехме кое да опитаме по-напред. Искам отново да се насладим на вкуса на ястията, сготвени от баба.

Постни зелеви сарми с ориз и гъби

Предлагам ви да сготвим сарми като на баба, но да заменим белия шлифован ориз с кафяв за повече фибри и повече ядков вкус. Сармите са си все същите, като на баба, но леко ги подобряваме, за да влязат и в категория полезно. Освен ориз имаме нужда от зелеви листа, може да ги замените с лозови, лук, праз, малко сушени гъби (може да използвате и пресни, но сушените имат по-дълбок вкус) и подправки.

Бъдни вечер на баба – празничен проект

Съвместно със „Семка“ подготвихме специално за Бъдни вечер, празнична кошница с всички необходими продукти да посрещнете празника според традицията (има 1-2 предложения и за нетрадиционалистите). За да си сготвите вкусно и с гарантиран резултат, като на баба, кошницата е придружена от 3 подробно описани и постъпково илюстрирани рецепти, които са традиционни за трапезата за Бъдни вечер. Подготвила съм ви пълнени сушени чушки с боб, пълнена печена тиква ошав и орехи и постни зелеви сарми с ориз и сушени гъби, която ще откриете малко по-надолу.

Постни зелеви сарми като на баба

Как да приготвим зелеви сарми?

Ако за първи път приготвяте сарми, не се плашете. Не е страшно. Ще ви покажа стъпка по стъпка как се прави. Точно както ме е учила баба. Лесно е, но е малко пипкаво. Първата стъпка е да приготвите плънката. Задушавате зеленчуците – лук, праз, гъби. Накрая добавяте подправките и след това ориза. След като ориза започне да набъбва, отмествате плънката от котлона, за да се охлади малко. Все пак не искаме да си изгорим ръцете, докато завиваме сармите.

Подготвяте зелевите листа. Изберете големи и здрави листа. Ако някои са много накъсани, отделете ги настрана. Не искаме плънката да изпада от сармите ни. С остър нож отстранете най-дебелата жила в основата на листото. Ако я оставим, ще ни пречи да завием хубава сарма. Слагате зелевото листо върху чиния, а може и да го сложите в лявата си ръка, поставяте пълна супена лъжица от сместа в средата му и след това завивате, както е показано на снимките. Поставяте готовата зелева сарма в глинен гювеч или друг огнеупорен съд. Продължавате да завивате сарми, докато ви свършат листата или плънката.

Покривате готовите сарми с 2-3 скъсани зелеви листа, онези които отделихте в началото. Наливате малко вода и зелев сок в съда, затваряте с капака и слагате съда в студена фурна. Включвате фурната и оставяте сармите да се пекат на бавен около за около 2,5-3 часа. Важно е да не поставяте глинен съд в предварително загрята фурна, защото от рязката граница в температурите, може да се спука.

Постни сарми в гювеч
Постни сарми в гювеч

Постни зелеви сарми с кафяв ориз и сушени гъби

5 от 1 оценка
Cook Time 3 mins
Време за накисване на ориза 8 hrs
Total Time 8 hrs 3 mins

Ingredients
  

  • 200 г кафяв ориз
  • 150 г праз
  • 50 г лук
  • 50 г моркови
  • 30 г орехи
  • 10 г сушени гъби
  • 2 с.л. зехтин или друга растителна мазнина
  • 2 ч.л. чубрица
  • ½ ч.л. сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Измийте ориза под течаща вода. Сложете го в дълбока купа и го накиснете за около 8 часа. Водата трябва да го покрива добре.
  • Отцедете накиснатия ориз и го измийте добре под течаща вода.
  • Загрейте 200мл вода. Залейте сушените гъби с водата и ги накиснете за около 30 минути.
  • Извадете и отцедете гъбите от водата. Не изхвърляйте водата. Запазете я за по-късно.
  • Нарежете на ситно лука, праза, морковите, орехите и гъбите.
  • В дълбок тиган сложете зехтина, добавете 1-2 с.л. вода и задушете под капак лука и праза. Щом лука и праза станат прозрачни, добавете чубрицата и разбъркайте.
  • Прибавете и морковите, орехите и гъбите в тигана. Разбъркайте зеленчуците. При необходимост, добавете 1-2 с.л. вода.
  • Добавете към зеленчуците ориза, солта и черния пипер. Отново разбъркайте.
  • Прибавете бульона от гъбите. Намалете котлона на средна към слаба степен и гответе на слаб котлон.
  • След като оризът поеме гъбения бульон, на части добавете 400 мл. Гответе, докато течността се абсорбира от ориза. На този етап той все още е твърд, но вече е започнал да омеква. Отстранете тигана от котлона и изчакайте плънката да се охлади леко, за да може да завиете сармите.
  • Пригответе листата кисело зеле. Изберете здрави листа. С остръж нож отстранете твърдия кочан от всяко листо, за да улесните завиването на сармите.
  • Вземете един зелев лист. Поставете го в плитка чиния. Сложете 1 пълна супена лъжица от сместа и завийте сармата. Поставете я в глинен гювеч или подходящ съд за печене.
  • Повторете докато свършат зелевите листа или плънката. Накрая покрийте сармите с няколко зелеви листа. Може да използвате малки или накъсани такива.
  • Залейте сармите с ½ ч.ч. зелев сок и ½ ч.ч. вода. Покрийте съда за печене с капак или фолио. Сложете гювеча в студена фурна и я включете на 150 градуса. Печете 2 часа и половина.
  • Извадете гювеча от фурната. Отстранете зелевите листа, които покриват сармите и сервирайте.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за сарми

*Публикацията е в партньорство със „Семка“

Още рецепти

Свински ребра с фасул в гювеч

Tanya

Печени пресни картофи с провансалски билки и бяло вино

Станка Стоянова

Кюфтета от коприва с боб и просо

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече