fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Зелеви сарми с кълцано месо и праз (ВМ-НВХ)

Обожавам сарми. Май не го казвам за първи път, но е самата истина. Единственото нещо, което не харесвам в тях е, че са малко пипкави за приготвяне, но насладата на финала е гарантирана.

След бабините зелеви сарми с млечен сос и постните зелеви сарми с кафяв ориз и сушени гъби, реших да ви зарадвам и с още една рецепта – зелеви сарми с кълцано свинско месо и праз.  Чудесни са и много вкусни.

ВМ-НВХ (високомазнинно-нисковъглехидратно хранене) са, ако това е от значение за вас.  Подходящи са за почти всеки режим на хранене с изключение на вегано-вегетарианския. С малки корекции в използваните подправки са съвместими дори и с АИП. (Вижте още АИП съвместими рецепти.)

Какви продукти са необходими за зелевите сарми с кълцано месо

Може би ще ви изненадам, или пък не, като ви споделя, че за да приготвите тези сарми са ви нужни точно 4 продукта и няколко подправки, като съм сигурна, че 90% от тях ги имате у дома. Необходими са ви хубаво (с доказан произход) едро кълцано месо или кайма, по възможност по-мазна, праз, лук и естествено кисело зеле. Миксът от необходими подправки включва – чубрица, кимион, червен пипер, пушен червен пипер и кориандър.

Как да приготвим зелеви сарми

Приготвянето им по нищо не се различава от това на добре познатите ви сарми. Само продуктите са малко променени. Започваме с приготвяне на плънката. Задушаваме лука и праза в малко мазнина, най-добре свинска мас. След това прибавяме подправките, за да разкрият прекрасния си аромат. Накрая добавяме кълцаното месо. Щом промени цвета си, прибавяме и малко ситно накълцано кисело зеле.

След това навиваме сармите. Ако правите сарми за първи път, вижте тук как да ги завиете така че да не се разпаднат. Подреждаме ги в глинен гювеч, може и в тенджера, но предпочитам първия вариант, защото не се грижа да притискам сармите с подходяща чиния. Ако проявявате интерес към тенджерата, дайте знак и ще ви разкажа и за нея. Да се върнем на гювеча, след около 2 часа във фурната, нашите зелеви сарми с кълцано месо и праз са готови.

Как да приготвим ВМ-НВХ сарми с месо и праз

Други рецепти за сарми

Как да приготвим ВМ-НВХ сарми с месо и праз

Зелеви сарми с кълцано месо и праз

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 3 hrs
Total Time 3 hrs 10 mins

Ingredients
  

  • 700 г кълцано свинско месо или кайма
  • 200 г кисело зеле + допълнително за завиване на сармите
  • 150 г праз
  • 70 г лук
  • 1-2 с.л. свинска мас
  • 3 ч.л. червен пипер
  • 3 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • ½ ч.л. смлян кориандър
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Нарежете лука и праза на ситно.
  • В подходящ дълбок тиган, разтопете маста и задушете лука и праза. Щом омекнат, добавете подправките. Разбъркайте й гответе за кратко, като внимавате да не прегори червения пипер.
  • Прибавете кълцаното месо и разбъркайте енергично. Гответе, докато месото промени цвета си. Накрая добавете ситно нарязаното кисело зеле, опитайте на вкус, посолете и при необходимост коригирайте подправките.
  • Подгответе зелевите листа. Изберете здрави листа и отстранете твърдите жили в основата им. Завийте сармите, като във всяко зелево листо поставяте по 1 пълна супена лъжица от готовата плънка.
  • Подредете готовите сарми в гювеч. Покрийте ги с 1-2 зелеви листа. Налейте вода и/или зелев сок (около 1 ч.ч.). Количеството вода трябва да стига до около средата на най-горния ред сарми.
  • Покрийте с гювеча с капак. Сложете го в студена фурна и я включете на 150 градуса. Печете около 2 часа.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за зелеви сарми с кълцано месо и праз? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Домашна лимонада от бъз с мед

Станка Стоянова

Постни лозови сарми

Станка Стоянова

Лесен шоколадов тарт без глутен

Станка Стоянова

2 коментари

Божидарка февруари 23, 2018 at 14:26

Сармите, много ги обичам! Скоро ще пробвам и тази рецепта, харесва ми че е без ориз!

Отговор
Станка Стоянова март 4, 2018 at 18:03

Като има повечко месце, никой не пита за ориз 😀 Нямам търпение да споделиш дали са се харесали. 🙂
Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече