Скумрия в хартия с девесил, чесън и целина

Share
Скумрия в хартия с девесил, чесън и целина
Оцени рецептата
В края на месец октомври получих покана от WWF, да стана изпитател на рибен буквар 2.0 – малката книжка, която за първи път помага за избор на риба, която да е полезна както за човека, така и за околната среда.
Въпреки че често получавам покани за различни инициативи и рекламни кампании, рядко се съгласявам да се включа в някоя от тях. Това е така, защото много често те не кореспондират с принципите ми и разбиранията ми каква трябва да е храната, която консумираме. Храната, с която не просто задоволяваме глада си, а храната, като средство, с което осигуряваме на на тялото си необходимите му хранителни вещества, за да работи по най-добрия начин.
Съгласих се да подкрепя проектът “Полезната риба”, защото каузата им е ми е близка и почувствах, че мога да помогна посланието им да достигне до повече хора.

скумрия в хартия с девесил, чесън и целина
Всички ние, през последните десетилетия, живеем в т.нар. консуматорска ера. Човечеството с лека ръка пилее природните ресурси без дори да се замисли какви биха били последствията от тези действия в бъдеще. Природните ресурси се изразходват безмилостно, все едно природата има безмерни компенсаторни механизми. Уви, това не е така. Безмилостно унищожаване и експлоатация на природните ресурси трябва да спре. Надявам се посланието на WWF да достигне до повече хора, за да направим малка крачка по пътя към по-добро утре.

Как да изберем риба?

Да избера риба, според препоръките в буквара, беше голямо предизвикателство, с което доста трудно успях да се справя, но все пак накрая търсенето ми беше увенчано с успех. Сдобих се със скумрия (въпреки че ми се искаше да намеря друга риба), която отговаря на всички критерии за устойчив риболов.
В рамките на няколко дни обиколих рибната борса, която е в близост до дома ми и от която обикновено купувам риба и няколко големи хранителни магазина. Затруднението ми беше породено от два фактора:
 • много от видовете риба, които попадат в препоръчителния списък, трудно се откриват на българския пазар.
 • липсата на подробна информация за произход, метод улов и други върху етикета.

 

Каква е ситуацията на рибната борса?

Рибата и морските продукти, които се предлагат, в най-добрия случай има етикет с вида на рибата и цената й за килограм. Липсва информация кога е уловена, къде, начин на улов.

Каква е ситуацията в големите магазини за хранителни стоки?

На щанда за пресни/охладени риба и рибни продукти, на етикета на всеки продукт е посочена неговата цена, срок на годност и страна на произход. Информация за начин на улов липсва. Продавач-консултантите твърдят, че всяка партида идва с подробна информация, но пълна такава не се предоставя за продуктите на самия щанд.

Каква е ситуацията при замразените, пакетирани рибни продукти и консерви?

На етикета на всяка опаковка в 50% от случаите имаше пълна информация – дата на улов, срок на годност, район, в който е уловена рибата и метод на улов.

За съжаление, не открих риба или рибен продукт, който да носи някой от сертификатите, подкрепени от WWF.

скумрия в хартия с девесил, чесън и целина

Скумрията, за която споменах по-горе, реших да приготвя по познат на много хора начин, а именно в хартия. Избрах тази рецепта, защото е лесна за изпълнение и спестява неприятното “ароматизиране” на цялата кухня.

 

Скумрия в хартия с девесил, чесън и целина

Разпечатай
Порции: 2 Време за готвене: 1 час 30 минути

Необходими продукти

 • 2 скумрии
 • 3-4 стръка девесил
 • 3-4 стръка магданоз
 • 2 скилидки чесън
 • кората на 1 био лимон
 • малко парче целина
 • сол на вкус
 • 1-2с.л. мазнина

Начин на приготвяне

1

Почистете рибата, измийте я добре и я подсушете с кухненска хартия.

2

Поставете я в подходящ съд дъното, на който предварително сте поръсили с едра морска сол. След това поръсете рибата и отгоре. Оставете я да престои така в хладилник за около 1-2 часа. Ако не разполагате с достатъчно време, не слагайте рибата в хладилника.

3

Ако сте спазили горната препоръка, внимателно отстранете едрите кристалчета сол от рибата след като измине указаното време.

4

Нарежете на ситно зелените подправки, целината и чесъна. Смесете ги с настърганата лимонова кора.

5

Намажете всяка риба с малко мазнина отвън и отвътре.

6

Напълнете рибата с приготвената смес от подправки. По желание може да поръсите с черен пипер.

7

Поставете всяка риба върху дълъг лист хартия за печене.

8

Затворете добре всички краища на хартията, за да не излиза парата по време на печене. Аз нагъвам добре краищата на хартията, но може да използвате телбод или конец.

9

Поставете увитите риби в подходяща тава.

10

Налейте 1 пръст вода на дъното на тавата и я поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

11

Печете около 30-40 минути в зависимост от размера на рибата.

12

Поднесете рибата с подходяща сезонна гарнитура - броколи, печени сладки картофи, пюре от целина, задушен праз в масло.

скумрия в хартия с девесил, чесън и целинаДопълнителни насоки 

 • Рецептата може да бъде изпълнена и с друга риба – пъстърва, паламуд, ципура, лаврак.
 • Не поставяйте резени лимон в рибата, ако не можете да намерите био лимон или такъв, за който сте сигурен, че кората му не е третирана с вредни химически субстанции.

 

Подкрепете ме

Щастлива съм да споделя, че за първа година съм номинирана в “Годишните награди за кулинарни блогове” на Blogovoditel. Категорията, разбира се е “Здравословни рецепти”.

 

Здравословното хранене понякога е трудно да бъде дефинирано, най-малко защото за всеки то носи различно послание и смисъл. Вярвам, че всеки от нас трябва да намери своята истина. (Може да прочетете тук философията ми.) Моята цел е да ви покажа, че здравословната и полезна храна е интересна, предизвикателна, вкусна и с достъпни познати продукти. Най-важното всеки може да я приготви у дома.

 

Ако сте приготвяли и опитвали моите рецепти и желаете да ме подкрепите, може да го направите като гласувате за наградата на публиката. Гласуването става само след регистрация в сайта на Блоговодител. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

1 коментар

 • Отговор
  Гладната акула
  November 10, 2016 at 08:30

  Много добра рецепта, ще се пробва.

 • Вашият коментар

  Share
  Share