Как да приготвим карфиолен ориз?

Share

Как да приготвим карфиолен ориз

Как да приготвим карфиолен ориз?

Чували ли сте за карфиолен ориз? Не, това не е нов сорт ориз, а накълцан на ситно карфиол. Идеалният заместител на ориза в множество рецепти. Карфиоленият ориз е сравнително непознат у нас, но набира все по-голяма популярност. Той е алтернативата за всички, които не могат да консумират ориз поради здравословни или други причини. Ако спазвате АИП, храните се ВМ-НВХ, палео, имате инсулинова резистентност или друга причина, поради която не може да ядете ориз, карфиоленият ориз е вашия начин да се насладите на някои от любимите традиционни български ястия, с които сме отраснали.

Открих карфиоления ориз миналата година по това време, когато много ми се ядяха пълнени чушки с кайма. Супер успешен първи опит. Дори съпруга ми беше впечатлен колко добре карфиола замества ориза. Разликата във вкуса е трудно различима и у дома пълнените чушки вече се приготвят само с карфиол.

Как да приготвим ориз от карфиол

Често получавам въпроси как се приготвя ориз от карфиол. Лесно е, бързо и изисква почти минимални усилия. Днес ще ви разкрия тайните на перфектния карфиолен ориз.

За приготвянето му има два начина. Първият – да настържете ориза на едро ренде, а вторият да го смелите в чопър или кухненски робот. Целта е да получите малки парченца карфиол с размер на оризово зрънце.

Ориз от карфиол

Предпочитам втория начин за приготвяне на карфиолен ориз, защото е значително по-бърз и лесен. Ако не разполагате с чопър, използвайте доброто старо ренде. Измийте карфиола, отцедете го и го разделете на розички като запазите прилежащите им стъбла. Нарежете го на едри парчета и сложете част от него в кухненския робот. Не препълвайте робота. Дойде време и за тайната. За да получите перфектен “ориз”, смелете карфиола с няколко пулсации. Преди всяка нова пулсация проверявайте дали “ориза” е готов.

Когато имате готов карфиолен ориз остава само да сготвите желаното ястие с него. Сложете ориза от карфиол в тигана, добавете малко мазнина, сол и черен пипер. Похлупете тигана с капак, за да се задуши “ориза”. Само след няколко минути имате готов задушен “ориз”. Към него може да добавите различни зеленчуци или месо. Позволете на фантазията си да се развихри.

Карфиолен ориз

Още една тайна – може да се запасите с карфиолен ориз за зимата. След като смелите карфиола, приберете го в торбички. Притиснете ги, за да ги сплескате и ги приберете във фризера. Когато решите да го сготвите, просто извадете нужното количество от фризера и го прибавете към ястието.

Карфиолен ориз

Разпечатай
Порции: 3-4 порции Време за готвене: 5 минути

Необходими продукти

  • 1 глава карфиол

Начин на приготвяне

1

Отстранете външните листа на карфиола и го измийте под течаща вода.

2

Отцедете го и го разделете на розички, като запазите прилежащите им стъбла.

3

Нарежете розичките на едри парчета и сложете част от тях в кухненския робот. Не го препълвайте.

4

С няколко пулсации (пускате и спирате робота) смелете карфиола, докато получите парченца с размер на оризово зърно или кус кус. (по ваше предпочитание)

5

Използвайте готовия ориз за желаното ястие или го сложете в торбички и го замразете във фризера.

Бележки

Количеството карфиолен ориз, който ще получите, зависи от големината на главата карфиол, която ще използвате.

Ако рецептата за карфиолен ориз ви е харесала, споделете я със специални за вас хора, които имат отношение към вкусната и полезна храна. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share