fbpx

Блендер, чопър или кухненски робот – какво да изберем?

Instant Pot Duo Whisper Quiet

В модерната ни кухня има куп уреди, които улесняват ежедневието ни. Без тяхна помощ едва ли щяхме да се справяме толкова лесно в кухнята. Тези уреди могат да направят приготвянето на храна по-бързо, да разширят гамата от рецепти, които можете да приготвите у дома, и да ви помогнат значително да подобрите качеството на ястията и печивата, които приготвяте.

Макар тези уреди да присъстват в почти всеки дом, често не знаем кой от тях за какво да използваме. С толкова много и наглед сходни уреди, наистина е объркващо. Тъй като често ми се налага да отговарям на въпроса „Какво да си купя блендер или кухненски робот?“, реших, че е крайно време да напиша една подробна статия в отговор на този въпрос.

В тази статия ще ви разкажа подробно за приликите и разликите между всеки от уредите и как да ги използвате в кухнята. Блендер, кухненски робот или чопър – кой уред за какво се използва? На пръв поглед всички те изглеждат взаимозаменяеми и могат да изпълняват сходни функции. Именно оттам идва объркването. Наистина, в някои случаи тези уреди могат да се заменят, но всеки от тях е подходящ за изпълнение на определени задачи в кухнята.

Блендер - как да изберем
Блендер

Блендер

Блендерът е уред, който се състои от тяло (основа с мотор), кана и капак. Каната обикновено е с конусовидна форма, като се стеснява в основата. На дъното на каната са разположени няколко ножа (обикновено межди 4 и 8 ), като техният брой варира в зависимост от класа на блендера. Тази форма на каната и разположението на ножовете не са случайни. По този начин се създава вихър, благодарение на който, съставките минават през режещите остриета по-често, за да се получи копринено фина текстура.

Каната на блендера може да бъде пластмасова или стъклена. Предпочитам стъклена кана, защото често в блендера се поставят горещи храни. Когато влезе в досег с топла храна стъклото не отделя вредни вещества, за разлика от пластмасата. Съществен недостатък на стъклените кани е, че са много по-тежки и по-лесно може да се счупят.

Блендерите, които ще откриете на пазара могат да бъдат класифицирани в две групи, които най-общо ще нарека обикновени и мощни високо-ефективни блендери (за да не използвам думата професионални). Какъв блендер ще предпочетете зависи най-вече от това колко често и за какво планирате да го използвате.

Обикновените блендери са с по-ниска цена, по-ниска мощност на мотора и съответно се справят с по-малко на брой задачи. Такива блендери предлага почти всяка марка домакински уреди, която ще откриете на пазара.

Мощните високо-ефективни блендери се отличават от обикновените с много мощни мотори. Цената им също е много по-висока, по-издръжливи са на натоварване, но и успешно се справят с по-широк кръг от задачи. С такъв блендер може да приготвяте тахани от различни ядки и/или семена.

Какво може да приготвим с блендер?

Блендерът се справя по-добре с по-течни храни. Той е подходящ за приготвяне на различни пюрета, крем супи, смутита, ядкови млека, бързи сосове и емулсии (като майонеза). Приготвянето на крем супи трябва да се прави с повишено внимание и никога да не се превишава максимално посочения обем на съда (дори е по-добре количеството да е по-малко). При неправилна преценка на количеството, при завихряне на течността, тя може да избута капака на блендера и да се окажете с кухня изпръскана със супа. Дори притискането на капака с ръка няма да може да ви спаси.

Какво не можем да направим с блендер?

Блендерът не е подходящ за приготвяне на картофено пюре, за кълцане на зеленчуци или приготвяне на хлебни трохи. Няма да ви свърши работа и за смилане/натрошаване на ядки и семена на брашно, нито пък за приготвяне на лепкави смеси (например от ядки и сушени плодове)

Рецепти за блендер

Купа s-образен нож
Купа с s-образен нож

Кухненски чопър

Можем да наречем кухненския чопър по-малкия брат на кухненския робот. Той се състои от кръгла купа, най-често пластмасова, два или четири s-образни ножа и капак, под който най-често е скрит мотора.

Чопърът обикновено няма мощността на кухненския робот и не е толкова издръжлив. (Изгорих 4 преди да се реша да си вземем кухненски робот). При по-тежки задачи, чопърът може да има нужда от почивка и/или разбъркване (обиране на смес от стените на купата), за да си свърши добре работата. Вместимостта на купата му е значително по-малка, сравнена с тази на кухненския робот.

В търговската мрежа ще откриете кухненски чопъри, както като самостоятелни уреди, така и като част от по-голям комплект, който включва още пасатор и/или бъркалка за яйца.

Кухненският чопър ще ви свърши работа, ако не планирате да го експлоатирате ежедневно в кухнята, а търсите помощен уред, който да използвате от време на време за някои рутинни задачи. Ако домакинството ви е малко (1 или 2 човека), чопърът би ви свършил чудесна работа.

За какво се използва кухненски чопър?

Чопърът е най-подходящ за нарязване или накълцване на различни зеленчуци, плодове, дори месо. С негова помощ имате (почти) равномерно нарязани парченца за кратко време. Много домакини го използват, за да си спестят досадното и сълзливо рязане на лук. Кухненският чопър може да се използва и за смилане на брашно от ядки и семена, но имайте предвид, че крайният резултат може да не е с прекалено фина текстура.

Чопърът служи за накълцване на зеленчуци, може да троши ядки и семена. Може да се използва като алтернатива на кухненския робот, но мощността му е по-малка (т.е. може да се затрудни с някои дейности и/или да има нужда от почивка, за да си свърши добре работата). Чопърът ще се справи с направата на някои не гладки сосове и разядки, като песто, хумус и други.

За какво не е подходящ чопърът?

Чопърът би се справил с приготвяне на пюрета и пастети, но консистенцията не става така гладка, каквато би се получила, ако се използва блендер. Не го използвайте за приготвяне на смутита или напитки.

Лепкави смеси от сушени плодове и ядки, които обикновено са в основата на различни сурови десерти (бонбони, барчета и други) е възможно да го затруднят. Това зависи най-вече от мощността на уреда.

Рецепти за кухненски чопър

Няколко рецепти, които успешно съм приготвяла в кухненски чопър. С някои от тях се е случвало да имам известни затруднения, но с малки почивки уредът успява да се справи със задачата.

Кухненски робот - как се използва
Кухненски робот

Кухненски робот

Кухненският робот е мултифункционален уред, който разполага с богат набор от различни ножове, приставки и аксесоари, благодарение на които, може да изпълнява много и разнообразни задачи в кухнята. С негова помощ може да смилате, режете, кълцате, стържете и разбивате почти всички храни, за които се сетите. Кухненският робот е идеалният помощник, когато трябва да свършите някоя трудоемка задача, която би отнела много време, ако се изпълни на ръка.

В зависимост от модела и производителя, кухненските роботи разполагат с различни като брой и разновидност аксесоари. Най-често срещаните модели обаче съдържат кръгла купа с s-образен нож (подобна на тази на кухненския чопър), рингове за настъргване и нарязване на плодове/зеленчуци/сирена, блендер кана, мелничка за кафе и подправки. Някои роботи имат и допълнителни приставки, с чиято помощ може да месите тесто.

Недостатък на кухненския робот е, че заема доста място в кухнята. Вече има доста компактни модели, но все пак остава проблема с мястото за съхранение на всички аксесоари, с които е оборудван. При избор на кухненски робот е най-добре да съобразите кои от аксесоарите наистина бихте използвали и кои са ви ненужни.

Ако често готвите за повече на брой хора (или домакинството ви е голямо), обичате да експериментирате в кухнята, това е вашият уред.

За какво се използва кухненски робот?

Купата с s-образното острие може да изпълнява същите задачи, които умее и кухненския чопър. Кухненският робот обаче се справя с много по-голяма лекота с тях, в сравнение с чопъра. Това е благодарение на по-мощния мотор, с който обикновено е снабден робота.

Какво не може да прави кухненския робот?

Както казах по-горе кухненският робот може да се справи с всяка задача в домашната кухня, ако е оборудван с подходящите аксесоари.

Рецепти за кухненски робот

Някои рецепти понякога изискват използването на няколко аксесоара или приставки.

Разлики между блендер, чопър и кухненски робот

Какви уреди използвам в моята кухня?

Преди няколко години считах кухненския робот за излишен уред, който само би заемал място в кухнята. В продължение на няколко години се доверявах на кухненския чопър, но след 4-я изгорен, прецених, че е крайно време да инвестирам в друг уред, който би издържал на сериозно натоварване. Инвестицията в нов чопър на всеки 3-4 месеца не е особено рентабилна. Държа да отбележа, че всеки един от чопърите е бил подложен на наистина сериозно почти ежедневно натоварване. Вкъщи се приготвят много разядки (в по-големи количества), както и различни сурови десерти.

От 3 години съм горд собственик на кухненски робот, който използвам ежедневно, а година и половина преди него се сдобих и с блендер. Към днешна дата блендерът го използвам доста рядко, не повече от 2-3 пъти в месеца, понякога дори и по-рядко. По принцип към кухненския ми робот има блендер кана (беше в комплекта), но не я използвам, защото ножовете на другия ми блендер са по-добри. Ако сега трябваше да избера само един уред, който да си купя, бих си купила кухненски робот с блендер кана, защото това отговаря най-точно на нуждите ми.

При избора на кухненски робот се спрях на доказана марка. Избрах по-стар модел, който съответно беше с по-ниска цена, но отзивите за него бяха много добри. Изгледах и много клипчета в интернет от случайни хора, в които нагледно можех да видя как се справя робота с различни задачи. Критериите, от които се водех при избора бяха:

  • Обемът на купата със s-образния нож – това е най-използваният от мен аксесоар. Прекалено голямата купа не е удобна за малък брой порции. Прекалено малката купа пък обикновено не събира достатъчно порции и се налага продуктите да се разделят на части;
  • Компактност на уреда – все пак трябва да му се намери място в шкафа и върху кухненския плот. Колкото по-компактен, толкова по-добре;
  • Съотношение мощност – цена – колкото по-мощен е уредът, толкова по-леко и безпроблемно се справя със задачите. Уредите с голяма мощност често са много по-скъпи. Мощност от 800 – 1000W е добра;
  • Ниво на шум – някои уреди са доста шумни, за мен беше важно нивата на шум да са максимално ниски;
  • Аксесоари – подбрах кухненски робот с приставки според личните ми нужди;
  • Удобство и леснота на сглобяване/разглобяване на уреда.

Роботът използвам за дейности като настъргване на по-голямо количество тиква или моркови. За един морков използвам ръчно ренде. С помощта на приставката за рязане, режа по-големи количества прясно зеле и след това го съхранявам в подходяща кутия в хладилника. В кухненския робот приготвям още маслинова паста, песто, хумус, различни зеленчукови разядки – от типа на кьоополу, смеси за кюфтета от варива (боб, нахут, леща), карфиолен ориз. Приставката за мелене на кафе използвам за мелене на сол (купувам нерафинирана едра морска сол и я смилам у дома), за приготвяне на различни ядкови брашна (най-често от бадеми). Кухненският робот ми е пръв помощник при приготвянето на всевъзможни сурови десерти.

Когато избирате какъв уред да си закупите, първо си задайте въпроса какво искам да правя с него. След това се запитайте колко често бихте го използвали. Направете си списък с важните за вас критерии. Определете бюджет и започнете търсенето. Проучете пазара, прочетете мнения от други потребители, гледайте клипчета в YouTube (за да видите избрания от вас уред в действие) и едва след това пристъпете към покупка.

Хареса ли ви тази статия?

Ако тази статия ви е харесала и ви е била полезна, споделете я с ваши приятели и познати, на които също би била полезна.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Как да приготвим карфиолен ориз?

Станка Стоянова

Нашето седмично меню 30.11-06.12

Станка Стоянова

Ревю: Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 л

Станка Стоянова

7 коментари

Жанина януари 31, 2020 at 21:30

Много полезна статия. Точно след лутане какъв уред ми трябва, разбрах, че няма как да мина само с един.
Имам стоящ миксер, който е незаменим при месене. Кухненски робот, с който смилам тежки и лепкави смеси ( за сурови десерти най-вече) и пасатор, който използвам за супи.
Късметлийка съм, че имам голяма кухня и не отнемат от функционалността на плота.

Отговор
Виолета декември 7, 2020 at 22:08

Каква марка и какъв модел е роботът ти? Може ли да мели ядки (нямам предвид само на брашно, а и по-наедро – така както се мелят за торта примерно)? Имаш ли някакви оплаквания?

Отговор
Станка Стоянова декември 8, 2020 at 20:26

Здравейте, моят робот е Bosch MCM3501. Може да смила ядки на брашно, може и да кълца. С него си правя блатовете за суровите торти.

Отговор
Виолета декември 12, 2020 at 12:54

Благодаря за отговора!

Отговор
Лилия февруари 22, 2021 at 20:21

Изключително полезна статия и много практически ориентирана! Помогна ми да избера най-подходящия за моите нужди уред. Благодаря Ви!

Отговор
Мария август 28, 2021 at 13:08

Благодаря за полезната статия! Още нямам такива уреди и ми помага да избера правилните. И имам въпрос. Кой уред е най-подхдоящ за картофено пюре? И кой от тях се използва най-добре като пасатор?

Отговор
Станка Стоянова септември 12, 2021 at 08:11

Здравейте,
За картофено пюре е най-добре да се използва ръчния уред за мачкане на картофи. С него пюрето става пухкаво. Ако картофеното пюре се разбие с пасатор или пък блендер, вместо картофено пюре ще имате лепило.
Блендерът е най-близо до пасатора. Някои кухненски роботи са оборудвани и с блендер кана, която върши същата работа като отделен блендер уред. Препоръчвам да имате вкъщи и пасатор, защото за пасиране на горещи супи е незаменим. Направата на крем супи в блендер е възможно, но обикновено вместимостта на блендер каните е малка и се налага супата да се пасира на няколко части.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече