Домашно босилеково песто (палео, без млечни)

Share
Домашно босилеково песто (палео, без млечни)
Оцени рецептата

Домашно босилеково песто

Домашно босилеково песто

Ако трябва да посоча няколко неща, чиито аромат свързвам с лятото, едно от тях е босилекът. Силният му, приятен и леко пикантен аромат буквално ме опиянява. Всяко лято си отглеждам на терасата, но количествата не могат да задоволят нуждите ни. У дома босилекът се консумира в огромни количества. Най-често като песто, с което гарнираме салати, палачинки и още куп ястия. Съдейки по количествата босилеково песто, които се изяждат у дома, най-вероятно в някой минал живот сме били италианци. Пестото и маслиновата паста са на такава почит, че ги приготвям ежеседмично и то в доста сериозни дози. Малкото количество не устройва никого. Дори малкото 5 годишно човече го обожава. Вкусът наистина се възпитава.

Класическата рецепта за приготвяне на босилеково песто

В класическата рецепта за приготвяне на песто от босилек се използват босилекови листа, пармезан, кедрови ядки, зехтин, чесън и сол.

Домашно босилеково песто

Чистосърдечно си признавам, че никога не съм го опитвала в този му вариант. През годините съм приготвяла босилеково песто по най-различни рецепти. Причината е, че обичам по-достъпните рецепти. Както всички знаем, кедровите ядки са скъпи и трудно се намират. Предвид количествата, които се изяждат вкъщи, пестото би било доста скъпо удоволствие. Това наложи да адаптирам и променя класическата рецепта, за да стане по-достъпна.

Приготвяла съм босилеково песто с орехи, бадеми и кашу. Винаги се получава много вкусно и ароматно, с известни разлики във вкуса. Бадемите и кашуто с по-неутрален вкус и препоръчвам тях за приготвянето на песто, но и с орехи също се получава добре. Предпочитам да използвам локални продукти, затова предпочитам бадемите.

През последната година, поради здравословни причини спрях да консумирам млечни продукти и отново адаптирах рецептата ми за домашно босилеково песто. След множество опити, вече съм напълно удовлетворена от нея и готова да я споделя.

Какво трябва да знаем за приготвянето на босилеково песто?

За приготвянето на домашното ми босилеково песто са необходими 5 съставки – листа пресен босилек, бадеми, зехтин, чесън и сол.

Домашно босилеково песто - рецепта

Недостатъкът му е, че изисква малко повече предварителна подготовка. Суровите бадеми трябва да се накиснат за минимум 12 часа и след това да се обелят. Накисването на бадемите е важно поради 2 причини. Първата – накисването им неутрализира ензимните инхибитори и те стават много по-полезни. Втората – постига се по-добра консистенция на пестото. Количеството бадеми, посочено в рецептата, е измерено след накисването им.

Беленето на бадемите ще отнеме 5-10 минути. Препоръчвам да не се пропуска тази стъпка.  Повечето кухненски роботи (моят със сигурност) трудно ще се справят с люспите и е възможно пестото да се напълни с едри бадемови люспи. Затова отдели 10 минути, докато гледаш любимото си предаване например и старателно обели бадемите. Моят опит показва, че децата с готовност се включват да помогнат с последното.

За приготвянето на пестото се използват само листата на босилека. Добянето на клончета и стъбла ще го направи влакнесто. Босилекът, както е на стръкове, се измива под течаща вода, след което внимателно се отцежда и подсушава с кухненска хартия. Босилековите листа се обират непосредствено преди приготвяне на пестото.

За да съхраниш пестото за по-дълго и да запазиш прекрасния му зелен цвят, след като го прехвърлиш в буркан, налей слой зехтин, който да го покрие. По този начин зехтинът ще го запечата и ще спре достъпа на въздух и ще удължи срока му на годност. Всеки път, в който взимаш песто от буркана, доливай малко количество зехтин.

Ето как да приготвиш това песто у дома:

Домашно босилеково песто

Разпечатай
Порции: 250 мл Време за готвене: 10 минути

Необходими продукти

  • 70г накиснати и обелени бадеми
  • 40г листа босилек
  • 120 мл зехтин (8 мерителни супени лъжици)
  • 1 скилидка чесън
  • 1/4 ч.л. сол

Начин на приготвяне

1

Накиснете бадемите за минимум 12 часа във вода със стайна температура. Най-добре за през нощта.

2

Отцедете и измийте бадемите под течаща вода.

3

Обелете люспите на бадемите.

4

Сложете обелените бадеми в купата на кухненския робот или чопър.

5

Прибавете листата босилек, зехтина, чесъна и солта.

6

Смелете всичко до желаната консистенция. Ако обичате пестото по-рядко, добавете още малко зехтин.

7

Прехвърлете готовото песто в буркан. Налейте малко зехтин, за да покрие пестото. Така ще спрете притока на кислород и ще го запазите за по-дълго.

8

Съхранявайте в хладилник.

Бележки

Вместо бадеми може да се използва кашу или орехи.

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата за домашно босилеково песто със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Подкрепете ме

Щастлива съм да споделя, че за първа година съм номинирана в “Годишните награди за кулинарни блогове” на Blogovoditel. Категорията, разбира се е “Здравословни рецепти”.

 

Здравословното хранене понякога е трудно да бъде дефинирано, най-малко защото за всеки то носи различно послание и смисъл. Вярвам, че всеки от нас трябва да намери своята истина. (Може да прочетете тук философията ми.) Моята цел е да ви покажа, че здравословната и полезна храна е интересна, предизвикателна, вкусна и с достъпни познати продукти. Най-важното всеки може да я приготви у дома.

 

Ако сте приготвяли и опитвали моите рецепти и желаете да ме подкрепите, може да го направите като гласувате за наградата на публиката. Гласуването става само след регистрация в сайта на Блоговодител. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share