Домашно босилеково песто (палео, без млечни)

домашно песто от босилек без млечни продукти
15 minutes
5 from 1 vote
Публикувано от на 3 юли 2017

Instant Pot Promo

Домашно босилеково песто

Домашно босилеково песто

Ако трябва да посоча няколко неща, чиито аромат свързвам с лятото, едно от тях е босилекът. Силният му, приятен и леко пикантен аромат буквално ме опиянява. Всяко лято си отглеждам на терасата, но количествата не могат да задоволят нуждите ни. У дома босилекът се консумира в огромни количества. Най-често като песто, с което гарнираме салати, палачинки и още куп ястия.

Съдейки по количествата босилеково песто, които се изяждат у дома, най-вероятно в някой минал живот сме били италианци. Пестото и маслиновата паста са на такава почит, че ги приготвям ежеседмично и то в доста сериозни дози. Малкото количество не устройва никого. Дори малкото 5 годишно човече го обожава. Вкусът наистина се възпитава.

Класическата рецепта за приготвяне на босилеково песто

В класическата рецепта за приготвяне на песто от босилек се използват босилекови листа, пармезан, кедрови ядки, зехтин, чесън и сол.

Домашно босилеково песто

Чистосърдечно си признавам, че никога не съм го опитвала в този му вариант. През годините съм приготвяла босилеково песто по най-различни рецепти. Причината е, че обичам по-достъпните рецепти. Както всички знаем, кедровите ядки са скъпи и трудно се намират. Предвид количествата, които се изяждат вкъщи, пестото би било доста скъпо удоволствие. Това наложи да адаптирам и променя класическата рецепта, за да стане по-достъпна.

Приготвяла съм босилеково песто с орехи, бадеми и кашу. Винаги се получава много вкусно и ароматно, с известни разлики във вкуса. Бадемите и кашуто с по-неутрален вкус и препоръчвам тях за приготвянето на песто, но и с орехи също се получава добре. Предпочитам да използвам локални продукти, затова предпочитам бадемите.

През последната година, поради здравословни причини спрях да консумирам млечни продукти и отново адаптирах рецептата ми за домашно босилеково песто. След множество опити, вече съм напълно удовлетворена от нея и готова да я споделя.

Какво трябва да знаем за приготвянето на босилеково песто?

За приготвянето на домашното ми босилеково песто са необходими 5 съставки – листа пресен босилек, бадеми, зехтин, чесън и сол.

Домашно босилеково песто - рецепта

Недостатъкът му е, че изисква малко повече предварителна подготовка. Суровите бадеми трябва да се накиснат за минимум 12 часа и след това да се обелят. Накисването на бадемите е важно поради 2 причини. Първата – накисването им неутрализира ензимните инхибитори и те стават много по-полезни. Втората – постига се по-добра консистенция на пестото. Количеството бадеми, посочено в рецептата, е измерено след накисването им.

Беленето на бадемите ще отнеме 5-10 минути. Препоръчвам да не се пропуска тази стъпка.  Повечето кухненски роботи (моят със сигурност) трудно ще се справят с люспите и е възможно пестото да се напълни с едри бадемови люспи. Затова отдели 10 минути, докато гледаш любимото си предаване например и старателно обели бадемите. Моят опит показва, че децата с готовност се включват да помогнат с последното.

За приготвянето на пестото се използват само листата на босилека. Добянето на клончета и стъбла ще го направи влакнесто. Босилекът, както е на стръкове, се измива под течаща вода, след което внимателно се отцежда и подсушава с кухненска хартия. Босилековите листа се обират непосредствено преди приготвяне на пестото.

За да съхраниш пестото за по-дълго и да запазиш прекрасния му зелен цвят, след като го прехвърлиш в буркан, налей слой зехтин, който да го покрие. По този начин зехтинът ще го запечата и ще спре достъпа на въздух и ще удължи срока му на годност. Всеки път, в който взимаш песто от буркана, доливай малко количество зехтин.

За какво да използваме песто от босилек?

Други рецепти за песто

Ето как да приготвиш това песто у дома:

домашно песто от босилек без млечни продукти
5 from 1 vote

Домашно босилеково песто (палео, без млечни)

Подготовка: 5 minutes
Готвене: 10 minutes
Общо: 15 minutes

Необходими продукти
  

 • 70 г бадеми (накиснати и обелени )
 • 40 г листа босилек
 • 120 мл зехтин
 • 1 скилидка чесън
 • ¼ ч.л. сол

Начин на приготвяне
 

 • Накиснете бадемите за минимум 12 часа във вода със стайна температура. Най-добре за през нощта.
 • Отцедете и измийте бадемите под течаща вода.
 • Обелете люспите на бадемите.
 • Сложете обелените бадеми в купата на кухненския робот или чопър.
 • Прибавете листата босилек, зехтина, чесъна и солта.
 • Смелете всичко до желаната консистенция. Ако обичате пестото по-рядко, добавете още малко зехтин.
 • Прехвърлете готовото песто в буркан.
 • Налейте малко зехтин, за да покрие пестото. Така ще спрете притока на кислород и ще го запазите за по-дълго.
 • Съхранявайте в хладилник.
Приготвихте ли тази рецепта?Тагнете @know.how.to.cook в Instagram, за да я видя.

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата за домашно босилеково песто със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за домашно босилеково песто? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating
1 thoughts on “Домашно босилеково песто (палео, без млечни)”

 1. Силвена

  Прекрасно е! Правих го с бадеми, няколко дози. 😉 Много точна рецепта, благодаря!!

Shopping Cart
Scroll to Top