Песто от левурда, спанак и магданоз

Share
Песто от левурда, спанак и магданоз
Оцени рецептата

пролетно песто от левурда, спанак и магданоз

Песто от левурда, спанак и магданоз

Искам да споделя рецептата за едно много вкусно, ароматно и полезно пролетно песто, което може би много от вас са видели в пролетния брой на So Into Food. Още веднъж искам да благодаря на момичетата за поканата, за всеотдайността, вниманието и любовта, с която подготвят всеки брой на списанието.

Обожавам да смесвам различни билки и зеленолистни и да приготвям ароматно песто от тях. Босилековото песто е най-популярно у нас, но песто може да приготвим от почти всякакви билки. Левурдата е много благодатна за това, заради специфичния си чеснов вкус и аромат. Пестото, приготвено с нея е много ароматно.

Тъй като ароматът на левурдата е силно изразен, предпочитам когато приготвям песто да я смесвам със спанак и магданоз, за да омекотя чесновия й вкус. Понякога приготвям пестото само от левурда и спанак. А ако искате да приготвите песто само от левурда, вижте тази рецепта.

Необходими продукти:

50 г левурда (2 връзки)
30 г спанак (10-15 листа)
15 г магданоз (1/2 връзка)
70 г орехи
100 мл зехтин (около 7-8 с.л.)
каменна сол

Начин на приготвяне

Измийте левурдата, спанак и магданоза. Отцете ги добре, а след това ги подсушете. Отстранете дръжките и жилките и нарежете всичко на едри парчета. Поставете нарязаните листа в купа на блендера, добавете орехите и щипка сол. Сложете 3-4 с.л. зехтин, а останалото количество прибавете постепенно.

 

Песто от левурда, спанак и магданоз

 

Блендирайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете готово песто от левурда в чист и сух стъклен буркан, покрийте го с тънък слой зехтин и съхранявайте в хладилник.
Може да използвате пестото за овкусяване на салати, сирена, сандвичи.

 

свежо и ароматно пролетно песто от левурда, спанак и магданоз

Допълнителни насоки

    • Изберете по-млади листа спанак, за да нямат твърди и дебели жили, които след това да станат на конци в готовото песто.
    • Накиснете предварително орехите във вода за около 4-6 часа. След това може да ги изсушите в дехидратор или фурна на около 40 градуса.
    • Може да замените орехите с други ядки или семена – например тиквени или слънчогледови семки.
  • Ако желаете аромата на левурдата да не е така доминиращ, увеличете количеството на спанака и намалете това на левурдата. Имайте предвид, че колкото повече престоява пестото, толкова по-ароматно и наситено става.

 

Подкрепете ме

Щастлива съм да споделя, че за първа година съм номинирана в “Годишните награди за кулинарни блогове” на Blogovoditel. Категорията, разбира се е “Здравословни рецепти”.

 

Здравословното хранене понякога е трудно да бъде дефинирано, най-малко защото за всеки то носи различно послание и смисъл. Вярвам, че всеки от нас трябва да намери своята истина. (Може да прочетете тук философията ми.) Моята цел е да ви покажа, че здравословната и полезна храна е интересна, предизвикателна, вкусна и с достъпни познати продукти. Най-важното всеки може да я приготви у дома.

 

Ако сте приготвяли и опитвали моите рецепти и желаете да ме подкрепите, може да го направите като гласувате за наградата на публиката. Гласуването става само след регистрация в сайта на Блоговодител. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share