Песто от левурда, спанак и магданоз

Share
Времето на левурдата отдавна премина, но все пак искам да споделя рецептата за едно много вкусно, ароматно и полезно песто, което може би много от вас са видели в пролетния брой на So Into Food. Още веднъж искам да благодаря на момичетата за поканата, за всеотдайността, вниманието и любовта, с която подготвят всеки брой на списанието.
Преди броени дни излезе и новия брой на списанието, посветен на децата, в който може да откриете голямо разнообразие от рецепти, подходящи за малки и вече пораснали деца. 🙂

 

Необходими продукти:

50 г левурда (2 връзки)
30 г спанак (10-15 листа)
15 г магданоз (1/2 връзка)
70 г орехи
100 мл зехтин (около 7-8 с.л.)
каменна сол

Начин на приготвяне

Измийте левурдата, спанак и магданоза. Отцете ги добре, а след това ги подсушете. Отстранете дръжките и жилките и нарежете всичко на едри парчета. Поставете нарязаните листа в купа на блендера, добавете орехите и щипка сол. Сложете 3-4 с.л. зехтин, а останалото количество прибавете постепенно.

 

 

Блендирайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете готово песто от левурда в чист и сух стъклен буркан, покрийте го с тънък слой зехтин и съхранявайте в хладилник.
Може да използвате пестото за овкусяване на салати, сирена, сандвичи.

 

Допълнителни насоки

    • Изберете по-млади листа спанак, за да нямат твърди и дебели жили, които след това да станат на конци в готовото песто.
    • Накиснете предварително орехите във вода за около 4-6 часа. След това може да ги изсушите в дехидратор или фурна на около 40 градуса.
    • Може да замените орехите с други ядки или семена – например тиквени или слънчогледови семки.
  • Ако желаете аромата на левурдата да не е така доминиращ, увеличете количеството на спанака и намалете това на левурдата. Имайте предвид, че колкото повече престоява пестото, толкова по-ароматно и наситено става.

 

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share