fbpx

Шоколадово смути с банан и кокосово мляко

Instant Pot Duo Whisper Quiet
Веган шоколадово смути с кокосово мляко

„Смутито е детското кафе!“ Първите думи на дъщеря ми след като отпи глътка от това съвършенство, което ще нарека просто шоколадово смути. Здравословно, полезно и много много вкусно. Нежен шоколадов вкус, ненатрапчива сладост и лека горчивина накрая. Удоволствие, което всеки заслужава. Защо да не си го доставим?

Може да поднесете шоколадовото смути самостоятелно или в компанията на купичка с ядки. Лично за мен комбинацията между смути и десерт е прекалено наситена и тежка. Не бих я избрала.

Рецептите за напитки в блога са рядкост, като изключим двете за лимонада – класическа лимонада и лимонада с ягоди. Към тях добавям и това шоколадово смути, което се харесва от малки и големи.

Необходими продукти за приготвяне на шоколадовото смути

За да го приготвите са ви нужни само 5 съставки – банан, кокосово мляко, вода, какао и мед. Ако не разполагате с кокосово мляко, може да го заместите с друго ядково мляко.

Използвах комбинация от мляко и вода, за да олекотя вкуса и да избегна излишната тежест, която на мен ми създава прекалената консумация на кокосово мляко.

Температура на продуктите

Случвало ли ви се е да се „пресече“ суров крем щом добавите към него кокосово масло или мляко? Досещате ли се каква е причината? Разликата в температурата на продуктите. За най-добри резултати е добре всички продукти да са със стайна температура. Ако въпреки това кокосовото мляко е гъсто и стегнато, загрейте го за кратко на водна баня. Достатъчно е само мазнината да се разтопи. Тази стъпка ще ви гарантира прекрасно гладко смути.

Шоколадово смути с кокосово мляко

Възможни заместители

Не ви препоръчвам да използвате само вода, защото вкусът ще стане блудкав и ще загубите ценните полезни мазнини на кокосовото мляко. Освен това мазнината спомагат за по-бавното и плавно покачване на нивата на кръвната захар, когато се консумират в комбинация с по-високо въглехидратни храни.

Все пак ако не разполагате с кокосово мляко, може да си приготвите такова у дома (вижте тук) или да го заместите с ядково мляко – бадемово, орехово, сусамово или друго, което харесвате. Прясното мляко също е опция за онези, които нямат проблем с лактозата и казеина.

За леко подслаждане на смутито, реших да заложа на меда, но вие може да изберете подсладител по ваше желание. Добре е да е течен, за да се разтвори добре. Фурмите няма да се пасират гладко, но ако малките фини люспички не са проблем за вас, може да ги използвате. Количеството мед в рецептата е минимално, но оптимално. Опитайте преди да увеличите количеството на подсладителя.

Рожковото брашно е прекрасен заместител на какаото. Ако шоколадовото смути е предназначено за малко дете, може да се възползвате. Никой няма да разбере малката ви тайна.

Смути с банан и какао

Шоколадово смути с банан и кокосово мляко

Все още няма оценки
Prep Time 1 min
Cook Time 5 mins
Total Time 6 mins
Servings 2 порции

Ingredients
  

  • 115 г банан 1 среден банан
  • 100 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 150 мл вода със стайна температура
  • 1 с.л. какао
  • 1 ч.л. мед

Instructions
 

  • Стоплете кокосовото мляко на водна баня, колкото да се отпусне и да придобие температура малко по-висока от стайната.
  • В блендер сложете банана, какаото, меда, кокосовото мляко и водата.
  • Блендирайте, докато се получи гладка смес.
  • Разпределете в чаши и се насладете.
Tried this recipe?Let us know how it was!
Смути с банан и какао

Още рецепти

Лесни кашкавалки

Tanya

Тройка лешник

Tanya

Диво ферментирала гулия (земна ябълка, ералма)

Станка Стоянова

2 коментари

Мария октомври 30, 2019 at 14:48

Получи се страхотно на вкус и консистенция!
Правя си го без мед и с по-малко вода и напълно задоволява
нуждата ми от нещо сладичко!
Благодаря, Таня!

Отговор
Станка Стоянова ноември 5, 2019 at 19:27

Здравей, Мария 🙂 Радвам се, че смутито ти е харесало. Наистина и без меда леко сладни, но заради дъщеря ми добавям по малко, за да компенсирам какаото.

Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече