fbpx

12 любими рецепти за 2019

Великденско намаление

Изнизаха се още 365 дни. Пак е време за равносметка, за обещания и планове за новата година. Отново е време и за ежегодната вече класация на вашите 12 любими рецепти за изминалата година. Онези, които най-много харесахте и които бяха най-търсени, четени и приготвяни. По традиция, в този списък попадат само рецептите публикувани през 2019. Припомнете си и кои бяха любимите рецепти за 2018 и 2017.

Както казах в началото, краят на една година е и времето, в което обикновено планираме следващата. Една от причините да поддържам и развивам Know How To Cook, е желанието ми да има място пълно с полезна и интересна информация. Know How To Cook не е място, където просто се публикуват поредни безсмислени статии с примамливи заглавия, които да привлекат интереса ви. Искам тук да откривате информация за всичко онова, което ви вълнува (планиране на седмично меню, заместители на различни видове храни, вкусни рецепти и т.н.) и тази информация да бъде максимално полезно.

Затова тази година подготвих кратка анкета и ще бъда безкрайно благодарна, ако отделите 5 минути, за да я попълните. Тази анкета ще ми помогне да определя кои теми са ви интересни. По този начин ще насоча правилно усилията си в наистина смислено и полезно съдържание. Всяко мнение ми е ценно, затова моля да отделите няколко минути за анкетата!

Какво искате да видите през 2020 в Know How To Cook?

Кои са 12-те любими рецепти за 2019?

12. Рибени кюфтета

Изключително лесни и вкусни рибени кюфтета, които се приготвят за 30-тина минути. Рецептата търпи много модификации така че лесно може да бъде адаптирана към всеки вкус. Най-важното, тези кюфтенца са подходящи и за деца.

Рибени кюфтета

11. Лесна мусака с тиквички на тиган

Тази лесна мусака с тиквички е идеалното лятно ястие. Макар да няма външния вид на традиционната мусака, тя е много свежа и вкусна. Освен това не изисква дълго суетене в кухнята и може да я приготвите буквално за минути.

Лесна мусака от тиквички и кайма на тиган

10. Яйца с праз и филе

Още една рецепта, която попада в категорията бързи ястия, които се приготвят буквално за 30 минути. Яйца с праз и филе е една от любимите ми зимни рецепти.

Яйца с праз и филе

9. Печено агнешко с пресен лук

Агнешко месо с пресен лук е класическа рецепта, която присъства на трапезата на всяко българско семейсто за Великден и Гергьовден. С гарнитура от ориз и свежа салата от зеленолистни зеленчуци е просто неустоимо.

Печено агнешко на фурна с пресен лук за Великден и Гергьовден

8. Ферментирали кисели краставички

През последните години ферментиралите храни трайно се завърнаха в менюто ни. Киселите краставички заемат почетното място. Спомняте ли си слънчевите краставички, които бабите ни приготвяха всяко лято? Това всъщност са естествено ферментирали краставички.

Как да приготвим ферментирали кисели краставички

7. Безглутенов сладкиш с кайсии

Апетитен летен десерт с кайсии. Без глутен, без млечни продукти и без рафинирана захар.  Неуастоимо изкушение за всеки любител на сладкишите.

Безглутенов сладкиш с кайсии / праскови / нектарини

6. Бургер питки без глутен

Всички имаме онези малки моменти, в които сме изкушени от някой дюнер, бургер или друга улична храна. За съжаление заведения, които да предлагат някакви безглутенови опции липсват (поне във Варна не знам за такива, но ако има ще се радвам да споделите кои са). Тогава вариантът е само един – да си направим сами у дома. Безглутеновите бургер питки са чудесна алтернатива за тези моменти, в който ни се хапва подобна храна. Разбира се, диаметърът им зависи изцяло от вас.

Безглутенови бургер питки - лесни за приготвяне

5. Домашно фъстъчено масло

Да приготвим фъстъчено масло у дома е възможно и лесно. Нужни са само фъстъци, кухненски робот и малко търпение. Най-важното, себестойността на домашното фъстъчено масло е изключително ниска/

4. Шоколадов мус с авокадо

Когато неочаквани гости се окажат на прага ви или просто ви се хапва нещо сладко и с наситен шоколадов вкус, този лесен авокадо мус е спасението. Веган, палео, без млечни продукти, без зърнени храни и без рафинирана захар. С две думи здравословно изкушение.

Суров шоколадов мус с авокадо

3. Кафяв ориз със сушени домати и маслини

Семпло ястие, но с впечатляващ вкус. Може да го поднесете като самостоятелно ястие или като гарнитура.

Кафяв ориз със сушени домати и маслини

2. Мъфини с боровинки и фъстъчено масло

Първата публикувана рецепта в рубриката „Вкус назаем“, която събира вашите любими здравословни рецепти. Ако имате любима безглутенова рецепта, която искате да споделите, изпратете ми я на имейл, във Facebook или Instagram.

А тези мъфини с боровинки са разкошни. Пухкави, меки и много вкусни. Без глутен, без млечни продукти, без рафинирана захар. Подходящи са и за хора, които спазват нисковъглехидратен режим.

Кексчета с боровинки за диабетици

1. Здравословна пица с блат от тиквички

Рецептата за тази пица с блат от тиквички разби всички класации. Създадох тази рецепта специално за фондация „За храната“ по повод ежегодния Ден на революцията в храненето. Както знаете, каузата за здравословно, пълноценно и разнообразно детско хранене ми е много на сърце и активно помагам за популяризирането й.

Идеята за пица с блат от тиквички не е нова, но исках да споделя и моята интерпретация. Непременно трябва да я опитате, защото буквално преобръща представите. Да, няма хрупкавата коричка на класическата пица, но изобщо не й отстъпва по вкус. Единственият й недостатък е, че бързо свършва.

Безглутенова пица с тиквички

Още рецепти

Ревю: Instant Pot Duo

Станка Стоянова

Панировка Pâte à frire

Станка Стоянова

Пълнени сушени чушки с боб

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече