fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Шоколадов мус с авокадо. Да, правилно прочетохте. Идеята за шоколадовия мус с авокадо е на сцената на здравословното хранене от години. Сигурно за мнозина от вас идеята не е нова и революционна, но днес искам да ви покажа моята интерпретация.

Суров шоколадов мус с авокадо

Все още много хора вярват в мита, че здравословната храна е скучна, безвкусна, скъпа и еднообразна. Вече няколко години се опитвам да разбивам тези митове. Съдейки по коментарите и писмата, които получавам от вас, успявам. Този неустоим шоколадов мус е поредното доказателство, че здравословното е вкусно.

Шоколадовият мус с авокадо не е просто здравословната версия на шоколадовия мус, а е най-бързият и лесен десерт, когато очаквате гости или много копнеете за няколко лъжици сладост. Може да се насладите на този кремообразен и с наситен шоколадов вкус суров мус без угризения. Той е веган, палео. Не съдържа млечни или зърнени продукти и рафинирана захар. Макар и здравословен, имайте предвид, че този десерт съдържа завидно количество калории. Затова не прекалявайте с количества и както се казва в едни определени реклами консумирайте с удоволствие и мярка.

Как да приготвим шоколадов мус с авокадо

Как се приготвя шоколадов мус с авокадо

За приготвянето на този кадифен шоколадов мус са ви необходими точно 5 съставки – авокадо, какао, фурми, лешников тахан и щипка сол. Приготвянето му е толкова лесно, че дори и най-неопитните и неуверени готвачи биха го приготвили с гарантиран успех и завидна бързина.

Авокадото е същински хамелеон. Превъплъщава се успешно както в солени, така и в сладки изкушения. То е перфектната основа за различни мусове, защото им придава плътност и кремообразна текстура.

Солта е тайната съставка. Казвала съм го преди, но ще го кажа отново. Солта е онази щипка магия, която прави десертите още по-неустоимо вкусни и подсилва сладостта.

Сложете всички продукти във висок и тесен съд. Пасирайте за кратко с пасатор, докато се получи хомогенна смес. Привидно количеството мус е за един човек, но повярвайте ми ще бъде трудно сам човек да го изяде. Този мус е доста тежък и е най-добре да го споделите с някого. Разпределете го в две купички. Гарнирайте с пресни плодове, кокосов чипс, счукани ядки – орехи, лешници, бадеми. Може да го съхранявате в хладилник за 1-2 дни, но задължително го покрийте с домакинско фолио, за да ограничите достъпа на кислород.

Други рецепти за здравословни кремове

Бърз и лесен крем от авокадо и какао
Шоколадов мус с авокадо - веган, палео, без глутен, без млечни продукти, без рафинирана захар

Шоколадов мус с авокадо

Все още няма оценки
Prep Time 2 mins
Cook Time 3 mins
Total Time 5 mins
Тип ястие Десерт
Servings 2

Ingredients
  

  • 150 г авокадо (тегло без костилка)
  • 30 мл лешников тахан
  • 2 с.л. сурово какао
  • 7-8 бр фурми
  • малка щипка сол

Instructions
 

  • Разполовете авокадото на половина по дължина. Отстранете костилката му. С помощта на лъжица изгребете вътрешността му и я сложете в дълбока и тясна купа.
  • Отстранете костилките на фурмите. Сложете фурмите при авокадото. За да се смелят добре, фурмите трябва да са меки. Ако вашите са по-твърди, предварително ги накиснете в гореща вода за 10-15 минути или до омекване.
  • Прибавете какаото, лешниковия тахан и малка щипка сол.
  • С помощта на ръчен пасатор пасирайте всички продукти до хомогенност.
  • Разпределете крема в две чаши или малки купички (количеството ще ви се стори като за един, но мусът е доста тежък и е по-подходящо да го разделите на две)
  • Гарнирайте по желание. Може да поръсите с кокосов чипс, кокосови стърготини, счукани ядки.
Ключова дума Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за тази лесен шоколадов мус с авокадо, с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря ви, че помагате на вкусната и полезна домашна храна да достигне до повече хора!

Още рецепти

Крем супа от моркови

Станка Стоянова

Крамбъл с ревен и ягоди

Станка Стоянова

Сладкиш със сладък картоф и шоколад (веган, без глутен)

Tanya

2 коментари

Милка Бабаджанова май 19, 2019 at 18:05

Благодаря ви за рецептата.Направих крема с 3 авокадо.Добавих 4 зърна какао и 3 лъжици петмез от рожков.

Отговор
Станка Стоянова май 20, 2019 at 12:59

Добавката от хрупкави парченца какаови зърна е много на място 🙂
Благодаря, че споделихте!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече