fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Всички обичат бургери или поне аз не познавам човек, който не обича. През последните години у нас се заражда бургер култура, която се опитва да ги издигне на ново ниво и да изчисти имиджа им на кофти улична храна. На всеки е ясно, че бургерите не попадат сред най-здравословните храни въпреки гурме вариантите. Все пак не пречи от време на време човек да се поглези, ако знае, че за направата на бургера са използвани качествени продукти.

Ако си мислите, че ви очаква реклама на някоя актуална бургерджийница, объркали сте се. Няма да ви рекламирам бургери, а ще ви споделям рецептата за безглутеновите бургер питки, които приготвям от време на време. Защото хранителните непоносимости не могат да ни лишат от някои изкушения. Нормално от време на време да ни се прияждат разни „забранени“ неща. Няма лошо, стига да не му отпускаме прекалено края и да не изпадаме в крайности. Винаги можем да измислим подходяща алтернатива. Няма отново да повдигам темата за  крайностите в храненето, но ви препоръчвам да прочетете статията, в която споделям моя опит по темата.

Безглутенови бургер питки - лесни за приготвяне

При един сутрешен експеримент, преди няколко месеца, когато ми се хапваше нещо по-така, някак от самосебе си се родиха тези мини питки. Изключително бързи и лесни за приготвяне, само с няколко продукта. Без глутен и без млечни продукти, това е ясно. Единственият им недостатък е, че от тези продукти се получава малко количество питки. За около 3 мини бургера или 2 по-големи, което е горе долу порция за 1 човек. Преценете колко дози да приготвите според хората, които ще ги консумират.

Държа да отбележа, че тези бургер питки са просто една алтернатива на стандартното глутеново хлебче. Не очаквайте от тях да наподобят идеално добре познатите ни(ви) питки. Тези питки са по-скоро ниски и плоски, но пък се отличават с приятна мекота и са чудесни за приготвяне на различни сандвичи или бургери. Препоръчвам ви да ги опитате и да прецените дали са вашата алтернатива.

Как да сглобим здравословен бургер?

Сглобяването на бургер в домашни условия често е предизвикателство. Качествен бургер се приготвя само и единствено с качествени продукти. Като започнем от основата, минем през съдържателната част, разбирайте протеиносъдържащата храна, зеленчуците и завършим със сосовете. Последните, особено качествените и чисти такива, обикновено са най-трудни за намиране, но пък лесно можем да ги приготвим у дома. Никак не е сложно. Продължете да четете, за да разберете как.

Ето моите предложения за възможните съставки на нашия бургер. Оставям на вашата фантазия и вкус да сглобите перфектният мини бургер, който да ви очарова.

Безглутенови питки за бургер

Зеленчуците

Подберете зеленчуците според сезона. Сезонният календар ще ви помогне да се ориентирате по-добре кои зеленчуци по кое време от годината са в сезон. Така вашият бургер ще се насити с максимален вкус и полезни вещества. Ето все пак някои подходящи зеленчуци, които да включите:

Бургерът (т.е. кюфтето)

За приготвянето на перфектният бургер си има известни тънкости. Сега обаче няма да се спирам на тях, защото в светлината на прожекторите са хлебчетата. Вместо това ще ви дам няколко работещи, вкусни варианта, които чудесно биха изпълнили ролята на бургер. Изберете според сезона и вашите предпочитания:

Подходящите сосове в здравословен вариант:

Никой уважаващ себе си бургер не може без подходящ сос, нали. Кой ще предпочетете зависи от вкуса, който търсите и от комбинацията на останалите продукти.

Бургер питки без глутен и без лактоза, нисковъглехидратни
Бургер питки без глутен и без лактоза, нисковъглехидратни

Лесни безглутенови мини питки

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Servings 1

Ingredients
  

  • 2 бр яйца
  • 20 г кокосово брашно
  • 20 г нишесте от тапиока
  • 15 мл зехтин
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 градуса в режим с вентилатор.
  • Застелете плоска тава с хартия за печене.
  • Сложете всички продукти в блендер и разбийте до хомогенна смес. Получава се гъста смес. Разбира се може да приготвите сместа и на ръка. Смесете в подходяща купа сухите съставки, а в друга течните. После постепенно прибавете сухите съставки към течните, докато се получи хомогенна смес.
  • С помощта на супена лъжица поставете от сместа в тавата и оформете четен брой тънки питки. Препоръчвам да оформите 4 или 6 питки.
  • Изпечете питките за около 7-10 минути, докато крайчетата им станат златисти. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка за няколко минути.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ако рецептата ви е харесала, ще се радвам да я споделите в социалните мрежи с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Още рецепти

Пастет от патладжани

Tanya

Омлет със спанак и сушени домати

Станка Стоянова

Пастет от авокадо с босилек

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече