fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Кисело червено зеле

Ферментирало червено зеле

Сложихте ли киселото зеле? Нито една коледна трапеза не може без кисело зеле. Ако все още не сте го сложили, имате достатъчно време да се поправите. Дори и да живеете в малко жилище, без двор, мазе, тераса или друго подобно помещение, не се отказвайте от киселото зеле. Подгответе няколко буркана и се заемайте с него, за да е готово за Коледа. Дори малко преди това ще е готово. Миризмата не я мислете. Съседите няма да разберат, че имате кисело зеле у дома.

Днешната рецепта е с немски привкус, но съм сигурна, че ще я оцените подобаващо. Надявам се няма да ми се сърдите, че ви я презентирам в комбинация с чудесна наденица от чисто месо и подправки, която купувам от едни прекрасни млади хора, които имат ферма в Балкана и домашна горчица.

Предупреждавам ви, че вкусът на това ферментирало червено зеле, не е като на нашето кисело зеле, но обещавам да ви хареса и да ви плени. Толкова е пристрастяващ, че почти не минава вечер, в която да пропусна да си хапна от него. А подправките… Ах, подправките са виновни за този вкус. Звучи клиширано, но подправките са душата на всяко ястие. Това е тайната на запомнящия се вкус и на това ферментирало червено зеле.

Какво е нужно, за да приготвим ферментирало червено зеле?

Малка глава червено зеле, няколко плодчета хвойна, семена кимион и сол. Това е всичко, което ни е необходимо, за да приготвим ферментирало червено зеле. А процесът на приготвяне е лесен. Нарязваме зелето, добавяме солта и подправките. Нежно масажираме няколко минути, пълним в буркани и след това търпеливо чакаме няколко дни да се случи магията, която ще превърне сладкото червено зеле в приятно кисело ферментирало зеле. Симбиозата между плодовете хвойна и семената кимион е невероятна, а крайният резултат е ненадминат вкус и аромат.

Хвойна – как да я използваме?

Вече сте чували за хвойната, ако сте приготвяли печеното ми паприковано свинско филе. Зелето би си подхождало чудесно и с него, ако филето се хапва топло, веднага след като е извадено от фурната. Да се върна на хвойната. Ако не сте я използвали сега, искам да ви кажа, че тази подправка е магическа. Дори малко съжалявам, че толкова късно я открих.

Много добре се комбинира със свинско, телешко, агнешко и гъше месо, със зеле, както и като подправка в месни пастети. Подхожда си с мащерка, кимион, майорана, розмарин, дафинов лист, сладък червен пипер, черен пипер и разбира се с лук и чесън. Много бих се радвала да е по-достъпна и да се намира по-лесно у нас. В билковите аптеки я има със сигурност, както и в няколко онлайн магазина.

А как да си приготвим обикновено кисело зеле?

Връщам лентата назад. По тази рецепта може да си приготвите и обикновено кисело зеле. Запазете пропорцията зеле сол и пропуснете подправките. Може да приготвите кисело (ферментирало) зеле, като приготвите солена саламура, за която подробно може да прочетете в статията ми как се приготвят ферментирали зеленчуци.

Ферментирало червено зеле

Все още няма оценки
Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins

Ingredients
  

  • 500 г червено зеле
  • 5-6 бр плодчета хвойна
  • ½ с.л. семена кимион
  • ½ с.л. сол

Instructions
 

  • Нарежете зелето на тънки ивици. Прехвърлете го в дълбока купа.
  • Стрийте плодчетата хвойна между пръстите си и ги прибавете към зелето.
  • Добавете кимиона и солта.
  • Масажирайте зелето за няколко минути, докато започне да отпуска соковете си. Щом се овлажни достатъчно, оставете купата на страна за около 30-40 минути, за да може зелето да си пусне още сок.
  • Вземете подходящ буркан и натъпчете зелето вътре. Излейте и сока, който се е събрал на дъното на купата.
  • Притиснете зелето с подходяща тежест. Аз използвам буркан с широко гърло, в който поставям по-малък буркан пълен с вода и притискам с тежки книги.
  • Нека престои така няколко часа, най-добре една вечер. Ако след това не е пуснало достатъчно сок, който да покрива изцяло зелето, долейте вода. За да протече правилно процеса на ферментация, е много важно зелето да няма пряк контакт с въздуха.
  • Поставете марля върху гърлото на буркана. Не слагайте капачката на буркана, за да могат свободно да циркулират газовете, които се отделят по време на ферментацията. Оставете буркана на топло за около 3-4 дни.
  • След няколко дни опитайте зелето. Ако ви харесва на вкус, затворете буркана с капачка и го приберете на хладно място – най-добре в хладилник.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Безглутенов сладкиш със смокини

Станка Стоянова

Безглутенови линцер сладки

Станка Стоянова

Сушени домати

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече