fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Тази рецепта за лесна мусака от тиквички и кайма на тиган ме спасява винаги, когато няма нищо сготвено за обяд или вечеря и разполагам само с 30-40 минути, за да нахраня три гладна гърла. Свежа, вкусна и с леко пикантен вкус, тя е чудесна лятна здравословна вечеря или обяд.

Знам, че на външен вид не прилича много на мусака. Това може да породи спорове дали е подходящо това ястие да се нарича мусака. Сигурна съм, че щом го опитате въпросът мусака ли е или не е, ще получи своя отговор.

Мусаката е традиционно ястие в българската кухня. Ще оставим настрана споровете за нейния произход, защото едва ли скоро ще бъде постигнат консенсус по темата, а и не това е целта на тази статия. У всеки от нас има една чувствителност към експериментите с класическите български вкусове и традиционни рецепти и именно затова, често гледаме скептично на тях. Е, по мое мнение, тази рецепта за мусака, макар и изглеждаща нетрадиционно, е супер успешна, защото носи онзи познат вкус от детството и навява спомени за уют и семейно огнище.

Лесна мусака от тиквички и кайма на тиган

Защо мусака с тиквички и кайма на тиган?

Сигурно се питате защо приготвям тази мусака на тиган, а не на фурна. Истината е, че многократно съм опитвала да приготвя мусака от тиквички и кайма на фурна, но никога не съм била максимално удовлетворена от вкуса. Още по-голямо е неудовлетворението ми от текстурата на тиквичките.

Щом се изпекат във фурната тиквичките губят своята хрупкавост. Стават доста меки и воднисти, самата мусака също, което лично на мен не ми е съвсем по вкуса. Затова реших, че мога да направя нещо по въпроса, променяйки техниката на приготвяне.

Приготвени на тиган тиквичките не отпускат голяма част от соковете си и не разводняват ястието прекалено. Също така запазват своята текстура без да стават прекалено кашави и меки.

Необходими продукти за мусаката от тиквички и кайма

Естествено, че щом става дума за мусака от тиквички и кайма, основните продукти, които са нужни за приготвянето й това са пресни тиквички и качествено смляно месо. Последното може да е изцяло свинско или телешко, или пък смес от двете.

Освен тях тиквички и кайма са нужни още лук, доматено пюре, чесън, свеж магданоз и микс от ароматни подправки. Тези, които използвам са пушен червен пипер, пул бибер, смлян кориандър (сушен, семена), черен пипер и сол. Спрях се на тези подправки, защото исках мусаката да има деликатна пикантност и леко опушен, но свеж привкус. Вашите подправки могат да бъдат различни от моите. Подберете ги според предпочитанията ви.

Съвети за някои продукти

Кайма

Препоръката ми е да използвате само смляно пред вас месо, за да сте сигурни в качеството му. Вече почти няма месарница, в която да не се предлага като услуга мелене на месо. Напълно безплатно при това. Не е нужно за кайма да купувате най-скъпото месо в магазина. Често в магазините има малки парчета месо, обикновено останали след обезкостяване и оформяне. Винаги избирам по-евтини части, като бузи (има достатъчно месо, но е малко по-мазно) или плешка. В краен случай взимам гърди без кост.

Купувайки готова пакетирана кайма от магазина, вие си взимате и „прекрасен“ микс от овкусители, стабилизатори и други подобрители.

Пул бибер

Пул бибер е подправка характерна за турската кухня. Това е лют червен пипер, смлян на люспи, но в сместа липсват семена. Може да го откриете в магазините за подправки, както и в ориенталските магазини. Може да го замените с чили или смлян лют червен пипер. Ако не обичате пикантна храна, не го добавяйте към ястието.

Доматено пюре

В тази рецепта доматеното пюре е в изобилие. Това е едно от нещата, които ми харесват в тази рецепта, защото то действа като спойващ елемент между тиквичките и каймата. Може да приготвите мусаката с готово доматено пюре (чисто, без добавки и сгъстители). Ако разполагате с повече свободно време, може сами да приготвите предварително пюрето у дома.

За целта обелете доматите. Настържете ги или ги смелете в кухненски робот или блендер. След това ги сложете в подходящ съд и ги изварете, докато получите гъсто доматено пюре. Използвайте готовото доматено пюре за мусаката.

Здравословна вечеря - мусака с тиквички и кайма на тиган

Как се готви мусака от тиквички и кайма на тиган?

Приготвянето на мусаката отнема около 30-40 минути. Първата част е подготовката на продуктите. Винаги е добре да са готови предварително. Това улеснява самия процес на готвене, а и намалява риска да забравите за някой продукт.

Както при почти всяко друго ястие, първо задушаваме ситно нарязания лук в малко мазнина, за предпочитане животинска – гхи (пречистено масло), свинска или патешка мас и малко вода. Когато лукът стане прозрачен, се прибавя каймата. Бърка се, докато стане на трохи. След това идва ред на тиквичките, нарязани на малки кубчета. Гответе ястието за няколко минути и прибавете подправките – наситнения чесън, пушения червен пипер, черния пипер и пул бибера. Така ще развият по-добре вкусовете си. Разбъркайте и прибавете доматеното пюре. Гответе още няколко минути. Посолете ястието едва след като го отместите от котлона. Ако го посолите по-рано, тиквичките ще отпуснат част от соковете си. Преди да поднесете мусаката поръсете всяка порция със ситно нарязан магданоз.

Здравословна вечеря - мусака с тиквички и кайма на тиган

Лесна мусака от тиквички и кайма на тиган

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Servings 2 порции

Ingredients
  

  • 50 г лук 1 средна глава
  • 200 г тиквички 1 малка тиквичка
  • 150 г кайма смес
  • 16-180 мл доматено пюре изварено, не от сурови домати
  • 1-2 с.л. животинска мазнина свинска мас, патешка мас, пречистено масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/4 ч.л. пул бибер чили или лют червен пипер) по желание
  • 1/8 ч.л. смлян кориандър
  • черен пипер
  • сол
  • няколко стръка пресен магданоз
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за мусака

Споделете рецептата с хора, които се хранят отговорно и осъзнато и биха я харесали. Благодаря!

Още рецепти

Безглутенов сладкиш със смокини

Станка Стоянова

Яхния с кюфтета и лук

Станка Стоянова

Галет с боровинки и сирене

Tanya

4 коментари

Сиси юли 16, 2020 at 11:16

Вече само така я правя!! Точно разкашканите тиквички не харесвах във варината на фурна.. Поредната страхотна идея от теб! Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова юли 16, 2020 at 18:45

Ехаа 🙂 Много се радвам 🙂

Отговор
Диана Николова юли 18, 2021 at 14:23

А заливка не слагате ли, за да има завършен вид на мусака?

Отговор
Станка Стоянова юли 19, 2021 at 19:28

Не, защото запичането на заливката ще отнеме допълнително време. Ако желаете, може да прехвърлите ястието в тава (ако тиганът ви не е подходящ за използване във фурна), да покриете със заливка и да запечете.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече