fbpx

Какво да приготвим с останалите яйца от Великден?

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Какво да приготвя с останалите яйца от Великден? Това е въпросът, който си задава почти всяка домакиня след Великден. След празника обикновено остават купища сварени и боядисани яйца. Не искате да стоят вечно в хладилника и след това да ги изхвърлите, нали? И аз не обичам да го правя. Не е рационално. Можем да вдъхнем нов живот на сварените яйца, като ги преобразим в ново, интересно и неустоимо вкусно ястие.

Какво можем да приготвим със сварени яйца?

Има множество атрактивни, лесни, вкусни, полезни ястия, предястия и салати, в които може да използваме сварени яйца. В някои от тях варените яйца участват като главен герой, а в други имат поддържаща роля.

Ето списък с няколко вкусни и полезни идеи и рецепти:

  • Руло „Стефани”

    Руло „Стефани“ е класическо ястие, любимо на малки и големи, което се приготвя във всяко българско семейство. Сигурна съм, че имате изпитана рецепта.

  • Шотландски яйца

    Може да ви звучат екзотично, но не бързайте да ги задрасквате от списъка с ястия, които може да приготвите, ако са ви се събрали повечко сварени яйца. Шотландските яйца са много популярни в Англия. Всъщност това са яйца обвити в кайма и запечени във фурната. Класическата рецепта включва паниране в хлебни трохи, но аз ги предпочитам без тази екстра. Шотладнските яйца са вкусно и лесно за приготвяне ястие. Ако ги приготвите бързо ще оползотворите останалите яйца от Великден, които вече никой не иска да погледне. Рецептата вижте тук.

Шотладнски яйца с останалите яйца от Великден
Шотландски яйца
  • Яйчена салата

    Яйчената салата е много популярна. Особено след Великденските празници. Лесен и бърз начин да намерите приложение на останалите великденски яйца.

  • Пастет от сварени яйца

  • Добавка към салати

    Варените яйца са идеална добавка към салати от различни зеленолистни зеленчуци. С тяхна помощ лесно може да превърнете всяка салата в пълноценен и здравословен обяд или вечеря. Няколко идеи за салати, които може да допълните с варени яйца:

    ▪️ Салата от пролетни зеленолистни зеленчуци и репички
    ▪️ Салата с краставица, моркови и рукола
    ▪️ Салата с манголд, краставица и семена
    ▪️ Салата от киноа и зелен боб
    ▪️ Салата от карфиол с маслини и каперси
    ▪️ Зелена салата с рукола, авокадо и грейпфрут

  • За гарниране на крем супи

    Варените яйца са много подходящи за гарниране на различни зеленчукови крем супи. Нарязани на кубчета, са добър заместител на крутоните. Освен това увеличават хранителната стойност на крем супите и са добър източник на белтъчини и полезни въглехидрати. Няколко идеи за пролетни крем супи, които да гарнирате със сварени яйца:
    ▪️ Крем супа от тиквички и аспержи
    ▪️ Крем супа от спанак и целина
    ▪️ Крем супа от тиквички, манголд и моркови

  • Фаршировани (пълнени) яйца

    Ако са ви останали повече от 3-4 яйца, фаршированите яйца са идеалното решение за вас. Те са ефектни и вкусни. Чудесно предястие, а в някои случаи може да ги използвате дори като обяд или вечеря. Освен под името фаршировани яйца, може да ги срещнете още като пикантни яйца, дяволски или пълнени яйца. Зад всички тези наименования се крие едно и също предястие.

    Фаршированите яйцса са разполовени сварени яйца, чиито белтъци са напълнени с пикантна (или не) плънка, приготвена от жълтъците и други продукти. Най-често към сварените жълтъци се добавя майонеза (вижте как да приготвите майонеза от аквафаба или млечна майонеза), но може да бъде заменена от заквасена сметана или авокадо.

Ето няколко изпитани рецепти за фаршировани (пълнени) яйца:

Пълнени яйца с авокадо и магданозПълнени яйца с авокадо и магданоз

Фаршировани яйца с авокадо и копърФаршировани яйца с авокадо и копър

Пикантни яйца с бекон
Пикантни яйца с бекон

Ако статията и рецептите споделени в нея ви харесват, споделете я с близки и познати, които вярват в силата на добрата храна и се хранят отговорно и осъзнато.

Още рецепти

Какви продукти имам в кухненския шкаф

Станка Стоянова

Как да избираме и съхраняваме грах

Станка Стоянова

Споделено: Как се храня в момента

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече