fbpx

Крем супа от тиквички и аспержи

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Крем супа от тиквички и аспержи

Крем супа от тиквички и аспержи

Аспержите често са смятани за луксозна храна, която не е типична за нашите географски ширини. Малцина са обаче онези, които знаят, че това не е истина. До 1944 година България е била водещ производител на аспержи в Европа, но след това са обявени за буржоазна храна и изчезват от пазара, което води и до спад в отглеждането им.

Радващ е фактът, че все повече хора у нас отглеждат аспержи. За съжаление, по-голямата част от тях са предназначени за износ и минимално количество се предлагат на нашия пазар. Това обуславя и по-високата им цена. По-голям е шансът в някои хипермаркет да попаднеш на вносни аспержи, отколкото на български. Аспержи, отгледани у нас, може да се закупят от местните хранителни кооперативи, на фермерските пазари или от някоя от онлайн платформите за екологично отгледани хранителни продукти.

аспержи

Като любител на „по-странните“ и не толкова разпространени зеленчуци, помолих баща ми да засади в градината ни аспержи. На снимката са едва на няколко седмици, но се надявам след 3 години да се похваля с първите няколко стръка.

Аспержите са многогодишни растения и дават „плодове“ едва след 3-тата си година. Берат се от края на месец април до края на месец юни. Ако си абониран за седмичния ми бюлетин, сигурно си ги видял в списъка със сезонни храни за месец юни. Аспержите биват няколко вида – бели, зелени и виолетови. Богати са на витамини и минерали – витамин С, фолиева киселина, триптофан, желязо и други.

Крем супа от тиквички и аспержи

Когато купуваш аспержи винаги избирай гладки и твърди, с гланц и затворени пъпки. Ако аспержите имат леко жълтеникаво оцветяване, това е знак, че са остарели. Колкото са по-зелени, толкова по-крехки са аспержите. Могат да се съхраняват в хладилник натопени в съд с вода за около 4-5 дни. Опитвала съм да ги съхранявам и за по-дълъг период. Издържат, но стават по-влакнести.

Аспержите могат да се консумират както сурови, така и след термична обработка. Сурови може да се добавят към салата от зеленолистни зеленчуци. Могат да се запекат на фурна с малко зехтин, сол и черен пипер или да се увият с прошуто или бекон, могат да се задушат за кратко в тиган и да се поднесат със сос холандез или с поширани яйца. Последното прозвуча малко сложно и като за етап от Master Chef, нали? Само звучи сложно, но това е тема на друг разговор.

Днес, ще се придържам към по-семплите ястия и моя голяма слабост – крем супите. Ще покажа как приготвям вкусна крем супа от тиквички и аспержи. Тъй като сезона на аспержите е кратък и почти към своя край, през тази седмица ще споделя още една рецепта, която много харесвам и често похапвам за обяд – омлет с аспержи и копър.

Крем супа от тиквички и аспержи
Крем супа от тиквички и аспержи

Крем супа от тиквички и аспержи

Все още няма оценки
Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins
Servings 3

Ingredients
  

  • 250 г тиквички (1 средна тиквичка)
  • 100 г моркови (2-3 средни по размер)
  • 100 г аспержи (8-10 броя)
  • 50 г кромид лук (1 глава)
  • 5 г чесън (3 скилидки)
  • 300 мл костен или зеленчуков бульон
  • 300 мл вода
  • 1 с.л. гхи (пречистено масло)
  • ½ ч.л. куркума
  • сол на вкус
  • пресен копър за поръсване

Instructions
 

  • Нарежи всички зеленчуци на малки парчета.
  • Сложи ги в подходяща тенджера и ги задуши за кратко в маслото и малко вода.
  • Добави бульона и водата и свари зеленчуците до готовност.
  • Подправи с куркумата и сол на вкус.
  • Пасирай супата, докато е все още гореща.
  • Преди поднасяне поръси с пресен копър.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Ако ти е харесала рецептата за крем супа от тиквички и аспержи, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Безглутенова содена питка без месене

Станка Стоянова

Крем супа от кореноплодни със сирене

Tanya

Как да приготвим кокосово мляко

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече