fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Какво да сложим на трапезата на Великден? Ако все още се колебаете какво да приготвите за празника, вижте моите предложения.

Боядисване на великденски яйца с естествени бои

Започвам с любимата традиция на малки и големи – боядисването на великденските яйца. Традицията за боядисване на яйца е жива, но съвременният начин на живот е оставил своя отпечатък върху нея и този ритуал е загубил своето очарование.

Знаете ли как нашите баби са багрели великденските яйца? В не толкова далечното минало, твоята и моята баба са приготвяли отвари различни билки, ядки, обелки от плодове и зеленчуци, с които са боядисвали яйцата. С прогреса на хранително-вкусовата промишленост синтетичните бои изместват природните багрила. Синтетичните бои обаче далеч не са толкова безвредни, за колкото ги представят и имат редица странични ефекти.

С естестени багрила може да се боядисват както бели яйца, така и яйца с бледорозова до светлокафява черупка. Белите яйца придобиват по-пастелни цветове. Яйцата с най-тъмно кафява черупка трудно биха се обагрили в светли цветове, но са идеални за боядисване с отвара от кромид или червен лук. Прочетете повече в статията за боядисване на великденски яйца с естествени багрила.

Боядисване на яйца с естествени бои

Основни ястия

По традиция на Великден се хапва агнешко месо. Защо точно агнешко, защото тогава е сезонът на младото агнешко. За празника агнешкото най-често се приготвя на бавен огън с пресен лук и подправки.

Печено агнешко с пресен лук

Разкошно бавно печено агнешко в глинен съд, овкусено с пресен лук и пресен джоджен. Невероятно крехко и топящо се в устата, точно както го обичаме ние българите. Добра компания за това ястие е порция ориз със спанак или лапад, допълнително гарниран със стрък пресен лук.

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Това е една от любимите ни рецепти за агнешко, която с удоволствие приготвям всяка пролет. Горчицата и ароматните подправки отнемат малко от специфичния аромат на агнешкото месо, който някои хора не харесват.

Агнешко месо с мащерка и розмарин

Печива

И тази година нямам рецепта за козунак, която да ви споделя, но съм сигурна, че си имате своя любима и изпитана рецепта за такъв.

Великденските курабийки на баба

Не мога да пропусна да ви споделя рецептата на моята баба за традиционните великденски курабийки. За онези, които като мен поради здравословни причини не консумират глутен и млечни продукти не са подходящи, но ги препоръчвам горещо на останалите. В рецептата ще откриете насоки как да замените някои продукти, за да ги трансформирате курабийките в по-здравословен вариант.

Салати

Класическата великденска салата всички я познават. Маруля, нарязана на тънки ивици, няколко стръка пресен зелен лук, репички и сварени яйца. Семпла, но уникално вкусна и любима на всички. Великденската салата обаче може да изглежда и по различен начин. Нужно е просто да се доверим на усещането си за вкус и да се огледаме около нас, за да забележим колко много зеленолистни зеленчуци можем да използваме, за да приготвим вкусна и полезна празнична салата.

Прочетете тук за различните видове зелени салати, които може да използвате за приготвяне на вкусна и богата празнична салата.

Великденска салата със спанак, киселец, рукола и репички

Малко по-различен прочит на класическата великденска салата, който съм сигурна, че ще ви допадне.

Великденска салата със спанак, киселец, левурда и репички

Гарнитури

Гарнитурите за печеното великденско агнешко обикновено са семпли. Мнозина предпочитат за гарнитура към агнешкото да добавят само и единствено великденска зелена салата с пресен лук и репички. Други обаче го харесват в комбинация с картофи и/или ориз с различни зеленолистни. Кой е вашият вариант?

Пресни картофки с провансалски билки и бяло вино

Рецептата за тези картофки е малко по-нетрадиционна, но вярвам, че ще ви хареса. Провансалските подправки – мащерка, риган и розмарин, придават невероятен вкус и аромат на пресните картофки. Пресни печени картофи с провансалски билки и бяло вино

Пресни картофки с копър на фурна

Печените пресни картофки с копър и чесън са класика в пролетната кухня. Обичат ги малки и големи. Приготвят се лесно и са чудесна компания за агнешкото печено.

Лапад с ориз

Класическо пролетно ястие/гарнитура, което е идеална компания за печено агнешко месо. Може да импровизирате със зеленолистните зеленчуци и да ги комбинирате както решите. Може да го приготвите с лапад, със спанак, с коприва. Може да комбинирате лапад или спанак с левурда. Оставете фантазията си да работи. Не забравяйте да подправите с пресен джоджен, който носи онзи очарователен аромат на пролет и на Великден.

Може да приготвите ястието с ориз по избор. Ако използвате кафяв ориз, задължително го накиснете предварително за няколко часа. След това го отцедете и измийте. Сварете го почти до готовност и след това пригответе ястието по описания в рецептата начин. Кафявият ориз се сварява доста бавно и ако не го сварите предварително, ще се наложи дълго да готвите зеленолистните зеленчуци.

Сосове

Изобилието от зеленолистни зеленчуци и подправки през пролетта ни дава възможност да творим и да надграждаме вкусове. Зелените сосове, приготвени от свежи билки са идеално допълнение към печено агнешко и печени пресни картофи. Обогатяват вкуса на ястието и го превръщат в истински кулинарен шедьовър.

Левурдата с нейния деликатен чеснов аромат е идеалният гост на великденската трапеза.

Песто от левурда, спанак и магданоз

Пестото от левурда е изключително ароматно и леко пикантно. Спанакът и магданоза омекотяват лютивата нотка на левурдата и чудесно се съчетават в това прекрасно пролетно песто.
пролетно песто от левурда, спанак и магданоз

Песто от левурда

Ако сте почитатели на по-пикантния вкус, това песто от левурда е за вас. Деликатният чеснов аромат и вкус просто ще ви завладее. Може да приготвите пестото със или без добавка на кашкавал. Чудесно е в комбинация с агнешко, печени или варени картофи и варени яйца.

Още рецепти

Ревю: Instant Pot Duo

Станка Стоянова

Блендер, чопър или кухненски робот – какво да изберем?

Станка Стоянова

20+ вкусни и полезни рецепти с тиквички

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече