fbpx

Зелени салати – видове, избор, съхранение и рецепти

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пътеводител в света на зелените салати

Като един виден кулинарен експериментатор съм отворена към различни зеленчуци и с радост и ентусиазъм опитвам нови и непознати за мен храни, докато за много хора новото е табу. Повечето хора са склонни да се придържат към един точно определен вид салата поради простата причина, че е единствената, която им е позната.

Само преди няколко години най-екзотичната „салата“, която се срещаше на българския пазар беше салата айсберг. Учудващо бързо стана доста модерна и влезе в много менюта, макар на мен да ми е малко безвкусна. Определено я избягвам, защото основно се предлага вносна такава, която доста дълго е пътувала, за да достигне до трапезата ни, но това е тема на друг разговор.

Вече обаче се радваме на изключително разнообразие от зелени салати, които се различават не само по форма, размер и цвят на листата, но и по вкус. Можем да ги открием както на пазарите, така и в големите вериги за хранителни стоки.

Без да съм специалист агроном, искам да ви запозная с някои от най-често срещаните видове зелени салати, които може да откриете на пазара, а защо не и да засадите в домашната си градина. Вярвам, че тази информация ще ви бъде много полезна и ще разшири кулинарния ви хоризонт. Предварително се извинявам, ако съм допуснала неточности в наименованията и терминологията.

Видове зелени салати

От ботаническа гледна точка растението Lactuca sativa включва няколко основни вида, които се различават помежду си по формата на листата и розетка, по вкуса и характеристиките на листата. Всеки от тези видове обединява десетки сортове зелени салати, които имат сходни вкусови и физически характеристики.

Почти всички салати, с изключение на айсберга, имат както червени, така и зелени сортове. Листата им варират от много нежни до много свежи и хрупкави.

Основните групи салати може да бъдат обобщени по следния начин:

  • листни салати, които не оформят глава, наричани още салати тип Батавия
  • главести салати с меки листа
  • главести салати с хрупкави листа, тип Айсберг
  • салати тип маруля

Видове зелени салати и как да ги разпознаем

Пътеводител в света на салатите, които ще открием на пазара

В следващите редове ще ви представя основните групи салати и някои техни представители, които са по-често срещани.

Салати тип маруля

Маруля

Марулята е позната по нашите земи отдавна и е предпочитан пролетен зеленчук от мнозина. Традиционната великденска зелена салата се приготвя с именно с маруля. Спомням си, преди години, в градината отглеждахме само маруля. Едва през последните години тя беше изместена от други сортове. Съществуват сведения, че марулята е култивирана преди хиляди години и е един от първите салатни зеленчуци, които са консумирали древните римляни.

Листата на марулята са дълги и изправени, по-тесни в основата и по-перести към върха. Оформят стегната и изправена глава. Листата са зелени, твърди и леко хрупкави, а на някои сортове и леко горчиви. Съществуват различни сортове маруля, които се различават както по интензитета на цвета на листата и крехкостта им, така и сезона на отглеждане.

Маруля
Маруля

Листни салати, които не оформят глава

Салата Дъбов лист

Тази салата дължи името си на нестандартната форма на листата си, които наподобяват именно дъбови листа. Среща се в две разновидности – със зелени и с тъмнолилави листа. Листата й са меки и нежни. Характеризират се с приятен вкус. Лилавата й разновидност е с едва доловим горчив вкус. Най-добре е да се комбинира с други видове салатени листа за контраст на вкусове, текстури и цветове.

Салата дъбов лист
Салата Дъбов лист

Лоло Россо

Салата Лоло Россо сигурно отдавна е привлякла вниманието ви със своите къдрави листа и интересно оцветяване. Може да я срещнете и под наименованието червена маруля. В основата, листата й са бледо зелени, а в краищата са с наситен червеникаво-кафяв цвят. Листата й са нежни и леко хрупкави, а вкусът е сладък, с леко горчиви и ядкови нотки.  Салата Лоло Россо е малка до средна по размер. Розетката й достига до около 15-20 см в диаметър. Отглежда се целогодишно.

Лоло Россо е изключително подходяща за салатени миксове. Къдравите й листа увеличават обема на салатата и добре „улавят“ и задържат дресинга. Листата могат да се използват и като добавка към сандвичи, за гарнитура или легло за печено месо. Съчетава се добре с репички, моркови, чери домати, магданоз, семена нар, слънчогледови семена, чесън, лук, фенел, птиче месо, зехтин, балсамов оцет.

Салата Лоло Россо
Салата Лоло Россо

Лоло Биондо

Салата Лоло Биондо е може би най-разпространена, но малцина знаят името й. Обикновено се среща просто под наименованието зелена салата. Тя е разновидност на Лоло Россо. Двете салати се различават единствено по цвета на листата, които при Лоло Биондо са изцяло зелени. Те са много крехки и нежни, с къдрави крайща.

Обикновено се комбинира с други зеленчуци, защото както вече споменах добавя вкус, обем и текстура към салатата и задържа дресинга. Може да я използвате и като обвивка за приготвяне на различни сандвичи. Сложете листо, подредете върху него различни зеленчуци, варива или месни продукти, добавете сос и завийте на руло.

Салата Джентелина

Тази салата е известна у нас под името къдрава салата и един от сортове, който ще откриеш на повечето сергии на пазара. Има спорове за произхода на този сорт, но е познат на хората от древни времена. Салата Джентелина е устойчива на променливи температури и се отглежда почти целогодишно. На външен вид много наподобява сорт Лоло Биондо, но при по-внимателно вглеждане ще забележите различията между двете основно в къдравите краища на листата. Розетката й е голяма и е добре разлистена. Листата са много накъдрени и с тъмнозелен цвят. Те са крехки, леко хрупкави и сочни с много приятен сладък вкус.

Използва се основно за приготвяне на различни салати, но също така е подходяща за гарниране и декориране на различни предястия. Този сорт салата е подходящ и за термична обработка. Не се изненадвайте, ако попаднете на рецепти за пюре или ризото.

Салата Джентилина
Салата Джентилина

Главести салати с меки листа

Главеста салата с меки листа

Салата Майски цар / Маслена глава

Тази тип салата ще познаете по по-сплесканата форма на розетката й и листата, които са завити  и оформят хлабави полуглави в средата. Съществуват множество сортове от този тип салата. Това, което трябва да знаете за нея е, че листата са зелени (цветът може да варира в зависимост от сорта), много меки, нежни и крехки, а вкусът е сладък. Това е една от любимите ми салати.

Подходяща е да се използва за салати както самостоятелно, така и в комбинация с други зеленчуци, а също така и за сандвичи. Идеална алтернатива на традиционните питки за дюнери и рол-сандвичи.

Салата маслена глава
Салата маслена глава

Избор и съхранение на зелени салати

Когато избирате зелена салата (използвам го като общо наименование за всички видове салати), избирай такива, чиито листа изглеждат свежи и видимо няма изсъхнали краища и/или пожълтели и загнили листа.

Зелените салати могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни, но задължително в плик и в отделението за зеленчуци. Препоръчително е да увиете салатата първо в лист кухненска хартия и едва след това да я поставите в найлоновия плик. Може да измиете салатените листа преди да ги приберете в хладилника, но задължително трябва да ги подсушите много добре, за да не загният.

Подготовка на зелените салати

Листата на зелените салати трябва да бъдат измити много внимателно и старателно преди да бъдат използвани. За целта отделете листата от стъблото на салатата и ги измийте едно по едно под течаща вода. След това отцедете водата от листата, като използвате центрофуга за зеленчуци. Ако не разполагате с такъв уред, може да си направите такъв от подръчни материали.

Вземете една найлонова торбичка с дръжки. Сложете на дъното й памучна хавлиена кърпа и след това поставете салатените листа вътре. Завъртете торбичката енергично във въздуха няколко пъти, а после извадете листата.

Добре подсушените листа на зелените салати задържат по-добре дресинга, отколкото неподсушените. Водата, която е останала по листата след тяхното измиване ще разреди дресинга и ще отнеме от вкуса на салатата. Затова следващият път отделете няколко минути и подсушете салатените листа преди да пристъпите към приготвянето на салатата.

Крехките салатни листа е най-добре да се късат с ръце на късове, вместо да се режат с нож, за да не се намачкат. По-твърдите листа, като тези на марулята и айсберга е добре да се режат с остър нож.

Овкусявайте зелените салати непосредствено преди поднасяне. Ако ги овкусите прекалено рано, те ще изгубят своя обем и апетитен цвят.

Рецепти със зелени салати

Още рецепти

Планиране на седмично меню

Станка Стоянова

Боядисване на яйца с естествени бои

Станка Стоянова

Ревю: Съдомиялна за вграждане Bosch

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече