fbpx

Какви продукти имам в кухненския шкаф

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Планирането на седмичното меню е една от моите малки тайни, благодарение на които успяваме да се храним разнообразно и вкусно, въпреки натовареното ни ежедневие. Менюто, освен че ме улеснява, ми спестява и доста разходи, като например за поръчка на храна за дома в последния момент.

Успехът на всеки план се крие в добрата подготовка. Разбира се, нещата не винаги се случват според предвиденото, но дори и за непредвидените ситуации бързо вземам решение, когато имам продукти в наличност. Обичам да съм готова за всякакви ситуации и никога не оставам без запаси на основни хранителни продукти.

Разбира се, не се презапасявам в огромни количества, а поддържам нормална наличност за нашето домакинство. За целта редовно проверявам рекламните брошури на големите вериги за промоции на любимите ми продукти, за да спестявам, ако е възможно.

Всяка седмица следя гранде офертите в рекламната брошура билла, заради изгодните цени на био продуктите, кокосовото мляко, варивата и крема сиренето на Arla. В брошурата на Лидл проверявам за промоция на бадемово брашно, овесени ядки и някои консерви. В Метро следя промоциите на студено пресован зехтин, защото често пускат оферти 1+1 или понижават цените на някои марки с почти 50%.

За да отговоря на многобройните ви въпроси, в тази статия споделям продуктите, които винаги имам у дома и които използвам, за да приготвям рецептите, които споделям в блога.

Какви продукти имам винаги в наличност

Брашна

  • Бадемово брашно – В сладките печива, мъфини, сладкиши, често използвам бадемово брашно, защото придава приятен ядков вкус и сочна текстура. То е доста скъп продукт. Най-често си приготвям сама или купувам от Lidl, където цената му е най-добра.
  • Оризово брашно – Не робувам на марки. Използвала съм най-различни и от всички съм доволна. Обикновено купувам според наличното в магазина.
  • Царевично брашно – Влагам царевичното брашно в солени безглутенови печива, като тутманици, солени кексове и палачинки. Използвам го и за сгъстяване на различни сосове и яхнии. Най-често купувам царевично брашно от Билла.
  • Брашно от лимец/спелта – използвам ги за лимецови питки, мъфини, солени кифлички и други печива, който приготвям на децата за закуска. Купувам ги от Фермерски пазар Варна от ЗП Тошко Моралийски.
  • Нишесте от тапиока – нишестето от тапиока е съставка, която винаги добавям към смесите от различни брашна, когато приготвям безглутенови печива. То подобрява текстурата на безглутеновите печива. Харесвам и използвам нишестето на Dragon Foods, „Здраве за вас“ и „Био свят“. Нишесте от тапиока има във всички био и здравословни магазини, ДМ, някои от големите вериги.
  • Царевичен грис – Царевичният грис най-често използвам за паниране на пръчици от тиквички, пилешки хапки и други хрупкави храни, които пека в еър фрайера, както и за любимата на дъщеря ми царевична каша със сирене, маслини и чери домати. Най-хрупкава ми се получава панировката с царевичния грис на Alverde. Купувам го от DM, но не винаги го има в наличност.

Зърнени храни и варива

  • Бял ориз – Старая се да ограничавам консумацията на рафинирани продукти, но има някои любими ястия от традиционната кухня, които приготвям с бял ориз. С кафяв вкусът не е съвсем същия. Купувам ориз с български произход. Доверявам се на две марки – български ориз на Крина „Имало едно време…“ и „Родна стряха“ на Лидл.
  • Кафяв ориз – Най-често го използвам за гарнитура или го готвя в комбинация с различни зеленчуци. Напоследък използвам дългозърнест кафяв ориз от био серията на Лидл.
  • Леща – Отново избирам такава с български произход – от линията продукти „Имало едно време…“ на Крина или „Родна стряха“ на Лидл. Освен за традиционната леща яхния я използвам и за салати. Винаги имам поне по 1 пакет.
  • Боб – Всяка есен купувам няколко килограма бял боб от добруджански производител. Когато свърши, пазарувам боб с български произход от Билла или Лидл. Най-често отново избирам серията „Имало едно време…“ на Крина.
  • Червена леща – Ако трябва да сготвя нещо бързо, червената леща, често е първият ми избор. Не робувам на конкретна марка. Опитвала съм доста, както био, така и конвенционални. Когато имам възможност, купувам по-голямо количество от Турция така че да имаме за няколко месеца напред. Крем супите от червена леща са на особена почит вкъщи.
  • Киноа – Не държа на конкретна марка. Пробвала съм много и от качеството на всички съм била доволна. Обикновено избирам такава, която е на добра цена. Много често купувам в пакет по 1 кг от Зелен био. Киноата се сварява много бързо и добър източник на протеин. В комбинация с различни зеленчуци ставата много вкусни и засищащи салати.

Освен сухи варива в пакети, винаги имам и по няколко консерви в наличност. Чудесна алтернатива за спешни случаи, когато не съм имала време да приготвя обяд или вечеря. Обикновено държа в шкафа по 2-3 консерви нахут, червен боб и царевица. Използвам ги за приготвяне на бързи яхнии, като любимата ни яхния от нахут и манголд, салати, хумус, кюфтенца и други. Най-често купувам от консерви на Бондюел или от собствената марка на Лидл, като избирам такива без добавена захар.

Здравословен печен нахут Vortex

Консерви

Освен варива в консерви винаги имам поне десетина буркана с домашни консервирани домати, няколко буркана лютеница, кетчуп и кисели краставички от мама. Макар често да приготвям пастет (любим ни е пастетът от черен дроб и зеленчуци), в чекмеджето в кухнята държа и по 1-2 броя пастет, за сутрините, в които закъсняваме и трябва да реагирам бързо със закуската. Харесваме пастета на Ora, който е с много изчистен състав, само месо, дроб и подправки. Във Варна го има в някои специализирани магазини за месо, в Парк март и Родопа милк. Имам и 2-3 консерви риба тон за салати или бързи рибени кюфтенца.

Тахан и ядки

Лешников тахан – Обожаваме лешниковият тахан на ЗП Павел Конуков. Най-често го хапваме с бананови палачинки или сезонни плодове. Купувам го от щанда му на Фермерски пазар Варна, може да се поръча и онлайн от неговата фейсбук страница.

Сусамов тахан – Сусамовият тахан използвам за любимия ни хумус, а понякога и за дресинг за салата или за кексчета.

Кокосови продукти

  • Кокосово мляко – Любимото ми кокосово мляко, от което винаги имам няколко кенчета в шкафа е това на Billa. Преди имаха и в био вариант, но поне от година не е в наличност. Млякото е без сгъстители и консерванти. Чудесно е за кремове, като този на шоколадовия тарт, сладкиши, торти и овесени каши.
  • Кокосово масло – От години използвам кокосовото масло на Dragon Foods. Предпочитам това, което е с аромат на кокос. Винаги си купувам в голям буркан, защото ми стига за няколко месеца, а и цената на голямата разфасовка е най-изгодна.
  • Кокосово брашно – Харесвам кокосовото брашно на Dragon Foods и Alesto на Lidl. Обикновено държа по пакет вкъщи. Кокосовото брашно има силно абсорбиращи свойства. Използвам го често за палачинки или сладки печива. Добавя приятен кокосов вкус, който много ми допада.

Паста и макаронени изделия.

Разбира се, имам поне 4-5 пакета с паста у дома. Издържа дълго, готви се бързо и може да спаси всяко хранене. Обикновено имам поне по пакет пенне, ригатони, фарфале, спагети, буквички или някакви забавни форми за децата, и поне 2 пакета безглутенова паста за мен. Напоследък купувам безглутенова царевична паста от Lidl. Харесва ми като вкус, а и цената й е приемлива. За пастата от пшеница се доверявам на 3-4 марки – Barilla, De Cecco, Stella и Misko (последната е собственост на Barilla). Купувам според това коя е на най-добра цена в момента.

Замразени зеленчуци

Замразените зеленчуци се готвят много бързо. Почистени са и са нарязани предварително, което ми пести още време, особено като съм под пара да сготвя нещо за кратко време. Всяко лято и есен замразявам различни плодове и зеленчуци. Винаги държа по пакет царевица, карфиол и броколи. Подходящи са както за крем супи, така и за ястия с ориз или задушени тиган за гарнитура към печено месо или яйца. Имам и по няколко пакета със зелен боб, нарязани чушки и бамя

Мазнини

  • Зехтин – Откакто се преместихме да живеем на село, се старая винаги да имам поне 2 неотворени бутилки студено пресован зехтин. Използвам го много, както за салати и песто, така и за печива, за някои печени зеленчуци. Съхранява се лесно и издържа дълго. Харесвам 3-4 марки (Filippo Berio, Costa D’oro, De Cecco, Monini) и следя дали някоя от тях е на добра цена, за да допълня запасите.
  • Патешка мас – Патешката мас е страхотна за печени картофи и зеленчуци. Обикновено имам по 1 кофичка мас на „Златните патици“ в хладилника.
  • Свинска мас – Свинската мас е незаменима за печено месо, за различни яхнии с месо и мляно месо. Все още успявам да се снабдявам с домашна такава. Задължително съхранявам в хладилник.

Хубавото на всички тези продукти, които изброих е, че издържат дълго и не се нуждаят от специални условия за съхранение. Все пак е добре да се съхраняват на тъмно, в добре затворени пликове или съдове за съхранение.

Хареса ли ви тази статия?

Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Как да се храним здравословно с ограничен бюджет

Станка Стоянова

От къде да купя безглутенов хляб?

Станка Стоянова

Как да изберем еър фрайър

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече