fbpx

Ревю: Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 л

Instant Pot Duo Whisper Quiet

За кратко време Instant Vortex Plus се превърна в един от любимите ми помощници в кухнята, който не само пести време, но и готви вкусно. От година го ползвам почти ежедневно за готвене или претопляне на храна.

Когато на българския пазар се появиха уредите от новата серия Vortex бях много заинтригувана какво по-добро може да ми предложи Instant Vortex Plus Dual ClearCook Air Fryer 7,6L, който разполага с две кошници за готвене.

Как да изберем еър фрайър?
Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 л с две кошници
Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6л

Какво е Instant Vortex Plus Dual ClearCook

Instant Vortex Plus Dual ClearCook е нов модел фритюрник с горещ въздух от семейството на Instant Vortex. За разлика от другите модели, той има две зони за готвене, всяка от които може да се управлява независимо от другата. Това дава възможност за повече гъвкавост по време на готвене, като например да сготвите едновременно основното и гарнитурата към него.

Instant Vortex Plus Dual ClearCook е позициониран сред високия клас еър фрайери на пазара. Докосвайки се до него веднага ще усетите това по използваните материали, дизайна и контролния панел.

Всяка от кошниците за готвене е с обем 3,8 л, което прави общ обем от 7,6 л. На пръв поглед размерът им изглежда малък, но в действителност събират доста храна. Аз лично предпочитам да готвя по-малки количества, за да може по-добре да циркулира въздуха около храната. По този начин се постигат по-добри резултати.

Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 литра е доста обемен (38.4 x 40.3 x 31.7 см. (Д x Ш х В)) в сравнение с други модели на пазара и заема повече място върху кухненския плот. Правоъгълната му форма обаче го прави доста лесен за позициониране. Mощността му е 1700W.

Управлението е със сензорни бутони, посредством които се избира желаната програма за готвене за всяка от кошниците. Чрез кръглият основен бутон прецизно се настройват времето и температурата на готвене. Първоначално управлението ми се стори малко сложно, защото има 2-3 нови бутона в сравнение с Instant Vortex Plus, но всъщност е доста интуитивно и много бързо се свиква с него.

Всяка от кошниците има прозорче и лампа, която може да се включва и изключва с отделен бутон. Това позволява да наблюдавате процеса на готвене без да отваряте кошниците.

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook програми за готвене

Какви програми има Instant Vortex Plus Dual ClearCook

Instant Vortex Plus Dual ClearCook предлага 6 програми за готвене. Всяка от тях е с предварително зададени настройки (температура и време за готвене), които могат да бъдат променени.

  • Air fry – готвене с горещ въздух. Подходяща е както за картофи, тиквички, карфиол и други зеленчуци, така и за кюфтенца, пилешки хапки, крилца и други;
  • Roast – програмата е подходяща за различни видове месо, наденички, зеленчуци с по-солидна текстура и други;
  • Bake – подходящ за солени и сладки печива, като сладкиши, банички, кифли, мъфини и други. Не е необходимо да обръщате храната по време на готвене. ;
  • Grill – при тази програма храната се нагрява директно отгоре надолу. Използва се за придаване на коричка на някои храни, за запичане на сандвичи и други. Работната температура е фиксирана на 205° С и не може да бъде регулирана;
  • Reheat – програма за претопляне на храна. Лесно и бързо може да затоплите храната, която ви е останала от предишното хранене ;
  • Dehydrate – програмата за дехидратиране е предназначена за нискотемпературно сушене за дълъг период от време на плодове и зеленчуци. Работната температура е между 35° и 79° С. Тази програма НЕ е подходяща за приготвяне на домашни колбаси, тип филе „Елена“ от свинско или пилешко месо. Когато хранителните продукти, в случая месото, бъде оставено за дълго време в т. нар. опасна зона (при температура между 8° и 60° С) болестотворните микроогранизми започват да се размножават много бързо и да развалят храната. Такъв бактериален растеж може да възникне без видими признаци, че храната не е годна за ядене, затова бъдете внимателни.

https://youtube.com/shorts/Y3y7KBBxSmc

Освен изброените по-горе вградени програми, Instant Vortex Plus Dual ClearCook разполага с 3 много удобни функции:

  • Стандартно готвене в двете кошници – Едновременно готвите и в двете кошници, като за всяка от тях се настройват различни програми, време и температура на готвене.
  • Синхонизирано готвене в двете кошници – Едновременно готвите в двете кошници на една и съща програма, при едно и също време и температура. Задават се необходимите параметри за готвене за едната кошница. След това се натиска бутон Sync Cook, който стартира готвенето и в двете кошници при еднакви настройки.
  • Синхронизирано приключване на готвенето – Едновременно готвите и в двете кошници при различни настройки за всяка (температура, време, програма), но готвенето приключва по едно и също време.

За кого е подходящ уредът

Според информацията в официалния сайт на Instant Pot, във всяка от кошниците на Instant Vortex Plus Dual ClearCook може да се сготви до 4 порции храна. Това прави около 8 порции общо. Броят на порциите е много относителен и може да варира в зависимост от продукта, който се готви. Не бива да забравяме и че всеки от нас има субективна преценка за големината на една порция.

Общият обем от 7,6 литра на Instant Vortex Plus Dual ClearCook, според мен, го прави много подходящ за 3-4 членни семейства с малки деца. Моите деца винаги са нетърпеливи за вечерята, а с този фрайер мога да сготвя на две части – първо за тях, а след това за нас. Би паснал чудесно на нуждите и на двучленно семейство, предвид възможността да се готвят две различни ястия едновременно (например основно и гарнитура).

Instant Vortex Plus Dual ClearCook покритие на кошниците

Какво е покритието на кошниците

Кошниците и решетките са изработени от алуминий и са покрити с незалепващо PTFE покритие, което не съдържа PFOA и BPA и отговаря на всички изисквания за безопасност.

Както при всички подобни уреди и покрития, трябва да сте внимателни, за да не го нараните или надраскате. Ако по случайност това се случи, можете да закупите резервни части, за да замените наранената решетка.

Как се почиства

Според инструкциите за употреба на Instant Vortex Plus Dual ClearCook, както кошниците, така и решетките са подходящи за миене в съдомиялна машина. Предпочитам да ги мия ръчно, с цел да минимизирам възможността по невнимание да нараня покритието им. Според инструкциите за употреба е възможно измиването на кошницата в съдомиялна да доведе до обезцветяване на външната й облицовка и/или влошаване на качеството на незалепващото й покритие.

Кошницата и решетката се измиват много лесно с гореща вода, мека гъба и препарат за съдове. Всички остатъци от храна падат лесно и без търкане. Ако все пак се е наслоила повече мазнина по решетката, след накисване в гореща вода за десетина минути, всички остатъци се измиват много лесно.

Корпусът се почиства лесно само с навлажнена кърпа.

Какво може да се готви в Instant Vortex Plus Dual ClearCook

В Instant Vortex Plus Dual ClearCook можете да готвите почти всичко, което ви хрумне – пържени картофи, пилешки крилца и бутчета, наденици, кюфтета, риба, различни зеленчуци – аспержи, тиквички, броколи, карфиол, зелен боб, дори и замразени (без предварително размразяване). Можете да печете банички, мъфини, дори крем карамел.

Изпичането на кексове и сладкиши в уреда е предизвикателство заради размера и формата на кошниците. Бихте могли да изпечете малки по размер такива. Имайте предвид, че за най-добри резултати, формата, която ще поставите в кошницата, трябва да има отстояние около 2,5 см от страниците й.

Какво количество храна се събира в една кошница

Какво харесвам в Instant Vortex Plus Dual ClearCook

  • Загрява по-бързо и работи много по-тихо в сравнение с Instant Vortex Plus;
  • Върху дисплея се визуализира информация дали уредът е в процес на загряване (Preheating) или е вече е загрял и е готов за готвене (Cooking). Това дава предвидимост кога уредът ще е достигнал зададената температура за готвене и ще може да поставим храната в кошницата;
  • Благодарение на удобните прозорчета и осветлението знам кога точно е готова храната. Не се налага да отварям чекмеджето и да прекъсвам процеса на готвене всеки път, когато искам да проверя храната.
  • Функциите за синхронизирано готвене и синхронизирано приключване на готвенето са много удобни и лесни за работа;
  • Характерната миризма на нов уред на практика не съществува, с изключение при първите едно, две пускания;
  • Прецизно настройване на температурата за готвене през 1° С;
  • Решетката не изпада от кошницата, когато я обърнеш, за да изсипеш готовата храна, както това се случва при предходни модели Instant Vortex;
  • Почистването на кошницата е много лесно;
  • Сензорният дисплей има много добра чувствителност. Задаването на необходимото време, температура и режим на готвене е изключително лесно;
  • Справя се чудесно с печене на замразени храни. Няма нужда да се размразяват предварително. Съдържанието на пакета директно се изсипва в кошницата след звуковия сигнал, че е достигната зададената температура на готвене;
  • Има звуков сигнал, който сигнализира, ако случайно някоя от кошниците не е затворена добре, докато уреда е включен. Обикновено пека няколко партиди храна и често ми се случва да оставя някоя кошница отворена. Това подсещане ми е безценно и ми спестява време;
  • Готви чудесно с много малко мазнина, а за някои продукти дори и без никаква – като кюфтета, наденици, банички и други;
  • Решетката е на разстояние от дъното на кошницата. Така всички сокове и мазнини, които се отделят от храната по време на готвене, нямат досег с нея.
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook предимства и недостатъци

Какво не харесвам в Instant Vortex Dual Clear Cook

  • Не е удобен за затопляне на храни, които трябва да бъдат поставени в допълнителен съд. Във Vortex Plus често прeтоплям ориз, паста и други за обяд за училище на дъщеря ми. Instant Vortex Plus Dual ClearCook ми е неудобено за целта, тъй като кошниците са с по-малък размер и нямам подходящи термоустойчиви съдове, които могат да влязат в тях;
  • В него не може да се пекат печива с по-голям размер или цяло пиле;
  • Корпусът има доста гланцирани елементи, по които лесно остават петна. Това не е сериозен недостатък, но е редно да го спомена. Много лесно се отстраняват с влажна кърпа;
  • Гланцираните елементи лесно се надраскват. Не пречи на функционирането на уреда, но малко ме дразни от естетическа гледна точка;
  • Заема повече място върху кухненския плот;
  • Ако картофките са по-голямо количество, тези в средата на кошницата се „пържат“ по-бавно, за сметка на онези в краищата. В този случай едно разбъркване (след звуковия сигнал за това) не е достатъчно. Препоръчвам да се разбъркат още 1-2 пъти преди и след сигнала за по-равномерно изпичане. С други храни не съм забелязала такава особеност.

Рецепти за еър фрайър

От къде може да се закупи

Instant Vortex Plus Dual ClearCook се предлага в два варианта – с изцяло черен корпус и комбинация от черно и неръждаема стомана. Разликата е само във външния вид на уреда и материалът, от който са изработени част от лицевите му елементи.

Можете да го поръчате с двугодишна гаранция от сайта на instantpot.bg.

Използвайте промокод KNOWHOW при поръчка от сайта на InstantPot.bg , за да получите подарък книга със съвети за готвене в еър фрайър и изпитани рецепти от българската и международната кухня.

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook 7,6l

Заслужава ли си

Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 л е много добър уред с високо качество на вложените материали и 6 вградени програми за готвене, които могат да се регулират според индивидуалните нужди.

Покупката му си заслужава, защото пести време и вечерята, заедно с гарнитурата към нея, може да са готови за минути. Подходящ е за големи семейства с малки деца, но ще отговори на нуждите и на двучленно семейство. Ако сте от хората, които обичат да приготвят заготовки и да си подготвят храна в аванс, Instant Vortex Plus Dual ClearCook ще ви улесни много в ежедневието.

Ако искате да печете сладкиши и солени печива или пък цяло пиле в еър фрайър, изберете измежду моделите Instant Vortex Plus ClearCook 5,7 л, Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase 5,7 л, в които лесно може да поставите кръгла или овална форма за печене.

Ревюта на други уреди

Хареса ли ви тази статия?

Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Готвим в Instant Pot, Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Нашето седмично меню 30.11-06.12

Станка Стоянова

Какви продукти имам в кухненския шкаф

Станка Стоянова

Как да оптимизираме разходите за храна?

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече