Ревю: Instant Pot Duo

Instant Pot Promo

От няколко седмици имам ново, отдавна мечтано, другарче в кухнята – Instant Pot Duo. Вълшебното гърне, по което е луднала цяла Америка. Популярността му не е случайна. Хората го харесват, защото е удобен, спестява време и позволява бързо да сготвиш вечеря за цялото семейство без да се налага да се навърташ непрекъснато около котлона.

Тези от вас, които ме следват в Instagram, вече го видяха и знаят колко съм доволна от него. По ваша молба му направих и кратко ревю там. Може да го видите тук. Прецених, че ще е полезно да направя по-обширно такова и в блога, за да отговоря на въпросите, които най-често ми задавате.

какво е instant pot

Какво е Instant Pot?

Instant Pot е мултифункционален уред за готвене под налягане. Накратко казано, Instant Pot е модерна електрическа тенджера за готвене под налягане. За разлика от старомодните тенджери под налягане, от които мнозина изпитват неистов страх, включително и аз, Instant Pot разполага с множество вградени механизми за безопасност, които го правят сигурен и лесен за употреба.

Разликата между обикновените тенджери за готвене под налягане и мултифункционалните уредите за готвене под налягане е, че първите се нуждаят от загряване върху котлон. Докато електоуредите готвещи под налягане са съвсем автономни.

Как работи?

Всеки мултифункционален уред за готвене под налягане Instant Pot се състои от 3 елемента – вътрешна тенджера (вътрешен съд за готвене), основен корпус с нагревателен елемент, сензори и панел за управление, и капак.

Щом включите уреда в електрическата мрежа и изберете желания от вас режим за готвене под налягане, Инстант Пот започва да затопля течността във вътрешния съд, за да направи пара. Парата увеличава налягането в съда. Под налягане водата кипи при по-висока температура, а налягането принуждава течността да влезе в храните по-бързо, което от своя страна води до значително ускоряване на времето за готвене.

Налягането се контролира от клапан, който изскача, когато налягането се повиши, и спада, когато намалява. Когато предварително зададеното време за готвене изтече, може да завъртите ръкохватката за изпускане на пара, за да изпуснете бързо налягането или да го изчакате само да спадне след няколко минути.

Здравословно ли е готвенето в Instant Pot?

Един от най-честите въпроси, които получавам в Instagram е здравословно ли е да се готви в Instant Pot.

Унищожават ли се хранителните вещества в храните?

Почти всички методи на готвене водят до загуба на хранителни вещества и промяна на хранителния състав на храните. Като тези промени са най-значителни, когато се използват високо температурни методи на готвене.

Според проучване от 2010 година готвенето под налягане запазва повече хранителни вещества в някои храни, подобрява смилаемостта им и намалява съдържащите се в тях антинутриенти в сравнение със същите приготвени чрез варене.

Готвенето под налягане запазва хранителните вещества в храните, благодарение на намаленото време за готвене.

Какви са температурите на готвене

При готвене в режим високо налягане (High Pressure) температурата на готвене е в интервала 115º-118º С, а в режим на ниско налягане (Low Pressure) е 110º C – 112º C.

От какъв материал е изработен съда за готвене

Вътрешният съд за готвене на Instant Pot е изработен от висококачествена стомана. Стоманата е сочена като един от най-безопасните материали за готвене. Като допълнителен аксесоар се предлага купа с незалепващо керамично покритие.

Ако имате други въпроси, погледнете тук дали ще откриете техния отговор. Разбира се, винаги може да ми пишете.

instant pot duo

Какъв модел е моят Instant Pot?

Instant Pot се предлага в множество различни модели и размери. Най-популярният от всички е Instant Pot Duo, известен още и като 7 в 1. Той се предлага в 3 различни размера – 3 литра, 5,7 литра и 8 литра. Моят е 5,7 литра и е напълно достатъчен за 4-ри членно семейство. Кой размер ще предпочетете зависи изцяло от вашите нужди, навици и място за съхранение.

Предимства и недостатъци на Instant Pot Duo

Погледнато от позицията на майка на две деца, бебе и дете в ученическа възраст, чието свободно време граничи с 0, Instant Pot Duo е новият ми любим уред вкъщи. Instant Pot изцяло промени представите ми за готвене.

Ще бъда честна с вас, трябваха ми два дни, за да се престраша да сготвя нещо в него. Първият път, в който реших да сготвя нещо в моя Instant Pot Duo, бях малко притеснена и изплашена. Уредът има толкова много бутони и предупреждения за безопасност, че в началото е леко стресиращо и объркващо. Особено, ако досега не си имал досег с подобен тип уред. След първите няколко готвения обаче се свиква и няма как човек да не го заобича.

Какво харесвам в Instant Pot?

 • Спестява време в кухнята – Готви бързо, вкусно и не ангажира вниманието ми за повече от 5-10 минути. Точно толкова са ми нужни, за да сложа всички продукти в уреда, да го включа на избрания от мен режим и след още 10-15 минути вечерята да е готова. Може да сготви месо и различни варива (боб, леща, нахут) в рамките на 20-30 минути;
 • Здравина – Солиден външен корпус
 • Компактен – Заема малко място върху плота. Размерите на Instant Pot Duo (5,7л) могат да бъдат сравнени с размерите средно голяма обикновена тенджера.
 • Замества няколко уреда – Instant Pot Duo замества тенджера под налягане, уред за готвене на пара (Steam), уред за заквасване на кисело мляко (Yogurt), оризоварка (Rice), уред за бавно готвене /слоу кукър (Slow Cook), обикновена тенджера/тиган (Saute).
 • Безшумен е – Инстант Пот готви изключително безшумно, освен в случаите, които ръчно изпускате налягането веднага след приключване на готвенето.
 • Лесен за почистване – след готвене, обикновено е нужно да измиете само съда за готвене. Капакът и уплътнението в повечето случаи могат просто да бъдат забърсани с влажна кърпа.
 • Подходящ е за съдомиялна машина – всички части на уреда, с изключение на корпуса, могат да бъдат измити в съдомиялната. Това е голямо удобство, ако също като мен обичате да готвите, но мразите да миете купчината съдове след това.
 • Няма миризма – При готвене всички аромати се запазват в уреда.
 • Лесен за употреба – Има предварително програмирани функции. Изпускането на налягането става с едно завъртане на ръкохватката. Не се налага да държа един бутон непрекъснато, както е при други марки мултикукъри под налягане.
 • Енергийна ефективност – Има функция за отложен старт. Освен това намаленото време за готвене, помага за пестене на електроенергия.
 • Поддържа ястието топло, докато стане време за вечеря – Има функция Keep Warm, която се включва автоматично (може да бъде спряна при желание) след приключване на избраната програма за готвене и поддържа храната топла.

Какво не харесвам в Instant Pot?

Има ли все пак нещо, което не харесвам в уреда. Да, има. Това са недостатъци на този тип уреди като цяло (без значение от марката), а не на самия Instant Pot.

 • Ако има нещо, което не харесвам в Instant Pot, това е, че ми отнема тръпката от самото готвене. Ако сте запален кулинар, ще ме разберете много добре. Да надничаш непрекъснато в тенджерата, да усещаш ароматите, които се носят от нея, да опитваш храната, докато я готвиш… ей тези малки удоволствия ми отнема Instant Pot.
 • Понякога, при изпускане на налягането веднага след приключване на цикъла на готвене, от клапана излизат пръски вода.
 • Когато уредът е поставен върху кухненския плот, често се случва парата при изпускане на налягането да отива директно към дъната на горния ред кухненски шкафове. В дългосрочен план това може да окаже негативен ефект върху материала, от който са изработени.
 • Силиконовото уплътнение на капака лесно поема миризми. За щастие, се предлага като консуматив и може да се закупи отделно. Така може едното уплътнение да се използва при приготвяне на солени ястия, а другото при десерти. Разбира се, не е нужно да имате резервно (аз нямам). Просто почиствайте уплътнението след всяко готвене и го оставяйте да се проветрява.
 • Не е много подходящ за нежни зеленчуци като броколи, карфиол, кейл, тиквички, чушки. Лесно могат да бъдат пресготвени и да станат меки и кашави. Най-удачно е такива зеленчуци да бъдат приготвяни самостоятелно, а не в комбинация с други храни.
 • Противно на общоприетото схващане, не може просто да сложите всички продукти за всяко едно ястие, което искате да приготвите и то да стане невероятно вкусно. Не ме разбирайте погрешно – за някои ястия този подход наистина работи, но не за всички. Особено, ако имате изисквания към текстурата на продуктите. Инстант Пот наистина прави чудеса, но вие трябва да съобразите коя съставка от каква температура и време за готвене се нуждае, респективно кога да я добавите, за да получите накрая перфектно ястие. За да сте сигурни, че всички продукти са сготвени идеално – няма сурови или пресготвени, понякога се налага определени съставки да се приготвят отделно.
какво може да се готви в Instant Pot

Какво може да се приготвя в Instant Pot?

В Instant Pot може да сготвите почти всичко, ако не и всичко, което може да се сготви в една обикновена тенджера. Някои модели Instant Pot имат и запичащ капак, т.е. могат да се използват и за печене (като алтернатива на фурната), но моят уред няма такъв. Какво може да се сготви в Instant Pot Duo?

 • варива – боб, леща, нахут
 • различни видове месо – свинско, телешко, агнешко, пилешко
 • яхнии
 • супи и крем супи
 • бульони
 • картофи
 • цвекло и други зеленчуци, които имат нужда от по-дълго време за готвене
 • ориз
 • зеленчуци на пара
 • кисело мляко
 • дори някои десерти – като чийзкейк, мляко с ориз и други

Рецепти за Instant Pot

От къде може да се закупи Instant Pot?

Ако сте решили да си закупите Instant Pot, имате няколко възможни места за покупка. Всяко от тях си има своите предимства и недостатъци. Кое от тях ще предпочетете зависи изцяло от вас.

 • InstantPot.bg – получавате 2 години гаранция за всички закупени уреди. Има оторизиран сервиз, в който обаче гаранционно се сервизират само уреди закупени от България.
 • Amazon – получавате 1 година гаранция. При необходимост от ремонт, докато уредът е в гаранция, трябва да го върнете в страната, от която е закупен.
 • Ebay

Полезна ли ви беше тази статия?

Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Готвим в Instant Pot, Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи, където ще откриете още вдъхновение и можете да споделяте опит и вашите вкусни рецепти.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top