fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Свински хапки с картофи и бирен сос приготвени в Instant Pot. Чудесно семейно ястие, което впечатлява със своята простота и богат вкус.


Колко често се случва да се приберете вкъщи след дълъг работен ден и да няма нищо за вечеря?

Днес ще ви споделя как в рамките на максимум 40 минути може приготвите вкусна семейна вечеря, а вашият ангажимент е не повече от 15 минути. През останалото време ястието се готви съвсем само и няма нужда непрекъснато да го наглеждате или да се навъртате около котлона. Това време може да използвате за приготвяне на сезонна салата, за почивка или пък игра с децата. Звучи прекрасно, нали?

Свински късчета с картофи и бирен сос - вечеря за 30 минути в Инстант пот

Свински хапки с картофи и бира в Instant Pot

Комбинацията от месо и картофи е традиционна и често срещана в българската кухня. Свинските хапки с картофи и бирен сос са перфектното семейно ястие, подходящо както за вечеря през седмицата, така и при специален повод.

Богатият бирен сос преобразява обикновената наглед комбинация от месо и картофи във вкусно ястие, което носи наслада за всички сетива. Сосът е свързващият елемент, който превръща наглед обикновеното ястие в необикновено.

То ще ви спечели с достъпност на съставките, простота на приготвяне и завидна дълбочина на вкуса. Освен това месото, картофите и соса се готвят едновременно, в един съд. Без да изискват непрекъснато внимание от ваша страна. Вашият ангажимент е да подготвите необходимите продукти, да сотирате месото, а останалото ще свърши Instant Pot. Какво е Instant Pot прочетете тук.

Какви продукти са необходими?

Свинско месо – нужно ви е качествено свинско месо. Най-добре от плешка, но може да използвате бут или врат.

Картофи – може да подберете едри картофи, които да нарежете на парчета или по-дребни, които да сготвите цели.

Бира – на пазара вече има голямо разнообразие от безглутенова бира. Най-често безглутенова бира ще откриете в специализираните магазини за пиво, някои супермаркети и онлайн магазини.

Горчица – дори и да не сте почитатели на горчицата, не я пропускайте. Тя е важен елемент от соса и обогатява вкуса му. След термична обработка парливите й нотки ще бъдат неутрализирани. Използвам мека горчица.

Лук и чесън – допринасят за по-богатия вкус на соса, а също така спомагат и за неговото сгъстяване.

какво може да се готви в Instant Pot

Особености при приготвяне на ястието

При готвене под налягане налягането се променя с промяната на надморската височина. Имайте предвид, че аз живея близо до морето. Ако сте високо в планината, ще е нужно да увеличите малко времето за готвене на ястието.

Тънкият момент при приготвянето на това ястие е, че трябва едновременно да се сготвят до готовност както месото, така и картофите. За да се случи това е нужно да се съобразят размерите на късчетата месо и резените картофи. Тъй като на месото му е нужно повече време, за да се сготви, месото се реже на по-малки по размер парчета, спрямо картофите. Ако все пак след изтичане на указаното време за готвене, месото или картофите не са достатъчно сготвени за вашия вкус, включете уреда за още няколко минути.

Месото е добре да се сотира, за да може да се запазят соковете му и да остане сочно. Може да го сотирате както в самия Instant Pot (програма Saute), така и на котлон в подходящ тиган. Тъй като количеството месо в рецептата е голямо, а площта на съда за готвене е малка, препоръчвам да запечатвате месото на части. В противен случай, то няма да се сотира, а ще започне да се вари.

Свинско с картофи и бирен сос сготвено в Instant Pot

Може ли да приготвим ястието без картофи?

Да, може да приготвите ястието и без картофи. Може да ги замените с предпочитана от вас гарнитура. Подходяща компания за тези свински късчета са сварен кафяв ориз, различни зеленчуци – като моркови, карфиол, целина, сладък картоф, земна ябълка. Зеленчуците могат да са сварени, изпечени или под формата на пюре. Ето няколко подходящи рецепти

Свинско с картофи и бирен сос сготвено в Instant Pot

Instant Pot: Свински хапки с картофи и бирен сос

Свински хапки с картофи и бирен сос приготвени в Instant Pot. Чудесно семейно ястие, което впечатлява със своята простота и богат вкус.
Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Servings 4 порции

Ingredients
  

  • 700 г свинска плешка
  • 600 г картофи
  • 120 мл бира безглутенова
  • 80 мл вода
  • 2 средни глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. мазнина
  • 1 с.л. мека горчица
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 6-7 зрънца черен пипер
  • 1/2 ч.л. сух розмарин
  • 1/2 ч.л. кориандър млян
  • 1 ч.л. сол

Instructions
 

  • Нарежете месото на хапки с размер около 3,5-4 см.
  • Обелете лука, чесъна и картофите. Нарежете лука на четвъртини, картофите на едри кубчета – около 4-5 см, а скилидките чесън оставете цели.
  • Включете Instant Pot-а в режим Saute (сотиране). Запечатайте месото. Имайте предвид, че това количество месо трябва да го разделите на три пъти. Ако сложите цялото количество наведнъж, месото ще пусне соковете си и ще започне да се вари.
  • Когато и последните късчета месо са готови, прибавете лука, чесъна, розмарина и кориандъра. Гответе минута-две и изключете програма Saute.
  • Прибавете бирата, водата, горчицата и лимоновия сок.
  • Поставете цялото количество месо във вътрешния съд за готвене. Посолете.
  • Сложете решетката за готвене на пара върху месото. Подредете картофите върху решетката и леко ги посолете.
  • Включете уреда в режим Pressure Cook/High Pressure за 5 минути. Изчакайте 6 минути естествено да се понижи налягането (Natural release), след което освободете ръчно налягането.
  • Внимателно извадете кошничката с картофите. Използвайте ръкавици, за да не се изгорите.
  • Извадете парчетата лук и скилидките чесън. Сложете ги в подходящ съд, прибавете малко количество от соса и ги пасирайте до гладка смес. Изсипете полученото пюре обратно в съда за готвене, при останалия сос. Разбъркайте добре.
  • В подходящи чинии поставете първо няколко картофа, а върху тях късчета месо. Накрая полейте със соса. Завършете ястието със ситно нарязан магданоз и поднесете.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Присъединете се към групите ми Полезните уреди вкъщи и Вкусът на сезоните, където ще откриете още вдъхновение и можете да споделяте опит и вашите вкусн

Още рецепти

Салата с грах, царевица, печени чушки и кисели краставички

Станка Стоянова

Меденки с тиква (без глутен, без лактоза, палео)

Станка Стоянова

Салата от печени червени чушки с праз

Tanya

2 коментари

Румяна септември 20, 2022 at 11:15

Благодаря за вкусната рецепта!
Как може приготвянето на ястието да се адаптира към готвене без този уред?
Поздрави!

Отговор
Станка Стоянова септември 20, 2022 at 21:21

Здравейте,
Запечатайте месото в тиган. След това добавете лука, чесъна, бирата, горчицата и лимоновия сок. Гответе няколко минути, след което прехвърлете всичко в йенска тенджера и я пъхнете във фурната. Гответе до готовност на месото. Отделно сварете картофите (може и на пара).

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече