fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Печена гулияПечена гулия (земна ябълка)

Ако ви е омръзнало да гарнирате всичко с печени картофи, пригответе си печена гулия. Всъщност като се замисля не познавам човек, на който биха омръзнали, а вие? Все повече хора, които не са ОК с консумацията на картофи по една или друга причина – не толерират покритосеменни зеленчуци (картофът е от семейство nightshades), хранят се нисковъгледихратно (заради инсулинова резистентност, диабет или други причини), придържат се към палео хранене и още, и още.

Ако картофите са ви омръзнали и търсите разнообразие, което да прави компания на пържолата в чинията ви, пригответе си печена гулия. Усилията, които ще положите, за да я приготвите са почти същите.

Гулия – от къде да купим, как да я почистим?

Разказвала съм ви за гулията и преди. Може да я срещнете под много имена – гулия, земна ябълка, ералма, топинамбур. Едно и също е, да си знаете. Прилича на картоф, но има леко странна форма. Цветът й варира от светлобежов до бледорозов. Може да я откриете на близкия пазар, а все по-често забелязвам да се продава и в големите хипермаркети, ако пазарувате от тях.

Ако не е почистена добре от пръстта, може да се затрудните леко с измиването й, но накисване във вода за няколко минути и четка за почистване на зеленчуци вършат чудеса. За да я приготвите, не е нужно да я белите, но ако предпочитате – не е проблем. Цената й е добра, а ползите безброй.

Печена земна ябълка

Полезни свойства на гулията (земна ябълка)

Спомага за понижаване на нивата на инсулина, защото е богата на инулин. Освен това инулинът е чудесна храна за добрите бактерии, които обитават стомашно-чревния ни тракт.

Вкусови качества и начин на приготвяне

Суровата гулия има характерен вкус и аромат, а печената е леко сладка и сочна. Препоръчвам ви да я включите в микса от зеленчуци, които ферментирате. Много добре обогатява вкуса на ферментиралите зеленчуци и остава приятно сочна и хрупкава. (вижте как се приготвя ферментирала гулия) Заслужава си да я опитате, ако сте пропуснали досега. Преди време бях споделила как да си приготвите чипс от гулия, който по същество се различава от тази рецепта единствено по начина на нарязване на гулията.

Изпечена по този начин печената гулия има едно предимство пред чипса от гулия – може да я хапвате няколко дни след като е приготвена, защото няма да загуби хрупкавостта си. Все пак е мека и сочна. Чипсът от гулия, ако престои няколко часа, започва да се овлажнява и губи хрупкавостта си, затова е добре да се консумира непосредствено след приготвяне.

През зимния период гулията има сериозно място на трапезата ни и често я приготвям под различни форми, но най-често печена. Ежедневно споделям дневните си менюта в Instagram stories и често получавам въпроси как точно се приготвя. Макар приготвянето й да е лесно и бързо, реших да й отделя малко място тук, за да имате рецептата като идея, когато ви липсват идеи за семпла, ежедневна, но и вкусна храна.

Как да приготвя гулия

Вижте как да приготвите печена гулия.

Как да приготвя гулия

Печена гулия (земна ябълка)

5 от 1 оценка
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 г  гулия (земна ябълка)
  • 1 с.л. зехтин или друга мазнина
  • ¼ ч.л.  сол или на вкус

Instructions
 

  • Загрейте фурната до 170 градуса с обдухване.
  • Почистете гулията от пръстта и я нарежете на шайби с дебелина около 6-7 мм.
  • Сложете я в подходяща тава, поръсете с мазнината и солта и разбъркайте.
  • Налейте вода, колкото да покрие дъното на тавата.
  • Печете, докато гулията омекне.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата с близки и приятели, които ценят вкусната и полезна храна, приготвена с отношение и любов.

Ще се радвам да споделите вашите впечатления и снимки. Може да го направите като оставите коментар под рецептата, като ми пишете във Facebook  или да споделите снимката в Instagram с таг @know.how.to.cook и използвате хаштаг #CookWithKHTC.

Още рецепти

Мариновани тиквички

Станка Стоянова

Хумус от грах

Станка Стоянова

Как да приготвим карфиолен ориз?

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече