fbpx

Диво ферментирала гулия (земна ябълка, ералма)

Instant Pot Duo Whisper Quiet

диво ферментирала гулия

Диво ферментирала гулия (земна ябълка, ералма)

Странно нещо е животът. Взимаш решение, след няколко дни го променяш. Просто изведнъж решаваш, че си сгрешил в преценката си. В ума ти се лутат мисли кому би било от полза това и с лека ръка зачеркваш темата. По-късно осъзнаваш, че някой, някъде там, наистина има нужда от теб, от твоята помощ. Ти обаче не си там. Твоята подадена ръка не стои протегната пред него. Тогава поглеждаш назад и виждаш онзи момент, в който си се отказал. Иска ти се да не беше се отказал толкова лесно от онова решение, което вече бе взел…

Не знам за вас, но на мен все по-често ми се случва да попадам в подобна ситуация. Мисля, че е време да спра да изхвърлям идеите си в коша и прибързано да им лепя етикети. Време е да започна да се вслушвам по-сериозно във вътрешния си глас и да се доверявам на преценката му.

Защо ви разказвам всичко това и какво общо има то с рецептата за диво ферментирала гулия. Всъщност не знам дали е рецепта или можем просто да го наречем как да приготвя ферментирала гулия (земна ябълка). Още преди няколко месеца, когато споделих няколко важни съвета как да успешно да приготвите ферментирали зеленчуци, исках да ви разкажа и за ферментиралата гулия. После обаче реших, че в това няма смисъл и всичко остана в архива.

Преди дни обаче получих мило съобщение от приятел. Искаше съвет как да приготви ферментирала гулия и беше убеден, че съм приготвяла такава. Беше прав. Цяла зима приготвям диво ферментира земна ябълка и имам доста опит. Този въпрос и последващия разговор ме провокира да се замисля и да извадя от архива подготвените още преди няколко месеца снимки. Снимки, които бях подготвила с ясна мисъл и цел.

диво ферментирала гулия

Защо да приготвим ферментирала гулия?

Вече съм ви разказвала колко полезна е гулията. Зимата беше студена и все още често срещам гулия по пазарите във Варна. Убедена съм, че и вие може лесно да намерите. Ферментирането е добър начин да я съхраните за по-дълго време. В преходното време, между зимата и пролетта, наборът от зеленчуци, подходящи за ферментиране е много ограничен. Добре е да се възползваме от всяка възможност.

Във ферментиралата земна ябълка харесвам нейната хрупкавост и свежест. С неутрален вкус, лесно може да я комбинирате с други зеленчуци. Може да я добавите и към зелена салата вместо репички или краставица. Ще бъдете изумени колко добра комбинация е.

За да приготвите диво ферментирала гулия са ви необходими сол и вода. Може да си припомните базовите съвети, за успешно приготвяне на ферментирали зеленчуци. Всички съвети важат в пълна сила и по отношение на гулията.

естествено ферментирала гулия

Как да изберем и подготвим грудките?

Изберете твърди грудки, без видими наранявания и/или меки участъци. Измийте ги много добре под течаща вода, за да отстраните пръстта от тях. Използвайте мека четка или гъба. Не е необходимо да ги белите. Първо, това е доста трудоемък процес, защото грудките често са с неправилна форма и много израстъци. Второ, в кората са концентрирани голяма част от полезните вещества. Огледайте внимателно грудките, ако имат загнили или нагризани (да и това е възможно) участъци ги изрежете с нож. Може да поставите добре почистените грудки цели в буркана или да ги нарежете на филийки с дебелина около 3-4мм. Когато смесвам земната ябълка с други зеленчуци, например моркови, предпочитам всички зеленчуци предварително да са нарязани. По този начин успявам да сложа повече зеленчуци в буркана и да го уплътня по-добре. Спестява ми и по-трудното изваждане на цели зеленчуци от буркана.

Какви подправки да използваме?

Когато приготвям ферментирала гулия използвам традиционния жълт синап, който слагам на всички ферменти и свежи листа целина или копър, според това с какво разполагам в момента. Може да добавите малко парче хрян. Той освен, че ще овкуси, ще увеличи и трайността на ферментиралите зеленчуци. Гулията също спомага за по-дълговременното запазване на фермента. Това се дължи на танините, които се съдържат в гулията и хряна.

ферментирала земна ябълка

Други рецепти за ферментирали зеленчуци

ферментирала земна ябълка

Диво ферментирала гулия (земна ябълка, ералма)

5 от 1 оценка

Ingredients
  

  • 1 кг земна ябълка (гулия)
  • 1 л изворна вода
  • 30 г едра морска сол
  • няколко зърна синап по желание
  • пресни подправки по желание (копър, целина)

Instructions
 

  • Кипнете водата, добавете солта и разбъркайте, докато се разтвори.
  • Оставете водата настрани, за да се охлади.
  • Измийте всяка грудка под течаща вода с гъба или мека четка.
  • Ако има лоши участъци ги изрежете с нож. Не белете грудките
  • Поставете на дъното на буркана няколко зрънца синап и/или свежите подправки.
  • Подредете гулията – на грудки или нарязани на филийки с дебелина 3-4мм.
  • Залейте гулията с охладената вода така че водата да покрие всички грудки.
  • Поставете торбичка пълна с вода или друг подходящ предмет, който да държи зеленчуците под саламурата и да не им позволява да се показват над нея.
  • Поставете капачките върху бурканите, без да ги затваряте.
  • Сложете бурканите в подходящ поднос или тава и ги оставете за няколко дни на топло.
  • След около 4-5 дни проверете гулията дали ви харесва на вкус. Ако да, отстранете предмета, който сте използвали за притискане и затворете бурканите с капачка.
  • Съхранявайте бурканите на студено място – най-добре в хладилник или мазе.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти със земна ябълка (гулия)

Още рецепти

Свински хапки с лук и бяло вино на фурна

Tanya

Хрупкави пилешки филенца

Станка Стоянова

Как да приготвим броколи?

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече