fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Задушен алабаш с моркови, целина и лук

Задушен алабаш с моркови, целина и лук

Фаворитът ми сред зимните гарнитури през този сезон е  задушен алабаш с моркови, целина и лук. Първосигнално може да ви звучи странно, но всъщност тези зеленчуци могат да правят компания на почти всичко в чинията ви. Комбинират се чудесно с печено червено месо, птиче месо, риба, дори и с органно месо.

Помните ли, когато ви разказах историята на пренебрегваните зеленчуци? Алабашът също е сред тях. Преди няколко дни, майка ми остана много учудена, когато й казах, че често хапваме задушен алабаш като гарнитура. Повечето хора го обичат суров – поръсен със самардала или на салата. Малцина са онези, които се осмеляват да го сготвят. Разбираемо е. Непознатото буди страх и неувереност у нас. Не бива обаче да се боим, а трябва да се изправим срещу страха и да го преодолеем. Дори и когато говорим за „похабяване“ на хранителни продукти

Какво не знаем за алабаша?

Алабашът е роднина на зелето. Използван често в кухните на народите от Централна Европа и Азия. У нас се използва по-рядко, основно в сурово състояние. Често е смятан за кореноплоден зеленчук, но това е погрешно. Ядливата му част расте над земята, а не под нея. Има по-свеж и сладък вкус от ряпата. Вкусът му се доближава до този на зелето.

Зимна гарнитура - задушен алабаш, моркови, целина

Как да изберем алабаш?

Алабашът, който най-често ще срещнете по нашите пазари, е с тъмнолилав цвят, но има и такъв със зелена кора. Разликата във вкуса им е почти незабележима. Избирайте по-малки глави, които са твърди на пипане и със свежи листа. В сърцевината на големите глави често има твърди жили, които са неприятни и трудни за дъвчене.

Ако времето навън е мразовито, не купувайте алабаш от открита сергия. Шансът да се сдобиете със замръзнал алабаш е много голям.

Какво може да сготвим с алабаш?

След като се сготви, алабашът придобива невероятно нежен и сладък вкус. Може да се комбинира в ястия с моркови, сладки картофи, ряпа, целина, лук, праз, тиквички, сушени домати. Алабашът може да се сотира, да се пече, да се вари. Опитайте и открийте вашия любим вкус.

Задушен алабаш с моркови, целина и лук – препоръки и съвети

Най-често като подправка за задушен алабаш използвам сушена мащерка, защото подчертава по много интересен начин деликатната естествената сладост на алабаша и морковите. Често пъти подправям само и единствено със сол. Опитвала съм го и с копър, сушен босилек и риган, но с мащерка ми е фаворит. Избирам подправката според основното ястие, с което искам да съчетая задушения алабаш.

В необходимите продукти по-долу ще забележите, че присъства и целина. Често приготвям задушен алабаш с моркови и лук в комбинация с целина. Поради нейния по-силен и изразителен вкус и аромат забелязах, че не се харесва от всички. Ако решите да приготвите задушен алабаш, първият път опитайте без целина. По този начин ще имате възможност да се насладите на прекрасната ненатрапчива сладост на алабаша.

Задушен алабаш с моркови, целина и лук

Други рецепти с кореноплодни зеленчуци

Задушен алабаш с моркови, целина и лук

Задушен алабаш с моркови, целина и лук

Все още няма оценки
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 250 г алабаш
  • 150 г моркови
  • 100 г целина
  • 100 г лук
  • 2 с.л. гхи (свинска мас, зехтин)
  • 4-50 мл вода (може да се замени с костен бульон)
  • сол на вкус
  • подправки на вкус – мащерка / копър

Instructions
 

  • Обелете всички зеленчуци.
  • Нарежете алабаша, морковите и целината на тънки пръчици, а лука на полумесеци
  • Разтопете мазнината в дълбок тиган.
  • Сложете зеленчуците в тигана, добавете водата и ги покрийте с капак.
  • Гответе за около 10-15 минути, докато омекнат всички зеленчуци. Разбърквайте от време на време, за да не залепнат по дъното.
  • Ако е необходимо, долейте още малко вода.
  • Ако в тигана остане повечко вода, махнете капака, за да се изпари излишната вода.
  • Овкусете зеленчуците със сол и подправки на вкус. Съобразете подправките според ястието, което искате да гарнирате с тези зеленчуци.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Пюре от моркови с пащърнак и печен чесън

Станка Стоянова

Веган крема сирене от кашу

Станка Стоянова

Чиа пудинг с райска ябълка

Станка Стоянова

1 коментар

Илка февруари 28, 2019 at 11:26

Божествено!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече