Кухненските уреди вкъщи

Instant Pot Promo

Уредите в кухнята са най-верните помощници на всяка домакиня. Разнообразието от марки и модели на пазара е огромно и лесно човек може да се обърка и изгуби. Покупката на кухненски уреди не бива да е импулсивно и хаотично, а трябва да бъде добре обмислено.

Почитатели сме на Bosch и както ще прочетете в следващите редове, за големите домакински уреди у дома се доверяваме изцяло на тях. Когато Bosch Bulgaria ми предложиха да стана техен партньор, приех поканата с удоволствие, защото марката и нейните продуктите вече ме бяха спечелили.

Прекарвам много време в кухнята и за мен това е най-важната част от едно жилище. Ценя удобството и функционалността и внимателно подбирам уредите си. В тази статия ще ви покажа големите кухнески уреди у дома, как и защо ги избрах, а в последствие ще направя подробно ревю на всеки от тях.

Още тук искам да отбележа, че всички уреди са закупени с лични средства през 2018 година за жилището ни, в което живеехме до пролетта на тази година. В края на април тази година се преместихме в ново жилище и за мое най-голямо съжаление все още не можем да вземем уредите с нас, защото не отговарят на размерите на кухнята. Предстои да направим нова кухня, в която ще има място за любимите ми уреди, които много ми липсват. Вижте как да планирате перфектната кухня, ако и на вас ви предстои подобна стъпка.

Преди покупката

Покупката на уреди за дома е сериозна крачка. Преди да се гмурнете в морето от марки и модели е добре да си отговорите на няколко въпроса. Те ще ви насочат и доста ще улеснят избора ви.

Определяне на бюджет

Първата и най-важна стъпка е да определите бюджет, който можете да заделите. В почти всеки ценови диапазон има надеждни и качествени уреди. Освен по марка и модел, те се различават по функциите, с които са оборудвани, по материали, от който са изработени, както и по размерите си. Обикновено уредите за вграждане и тези с повече функции са с по-висока цена.

Избор на марка

Големите кухненски уреди не се подменят всеки ден. Обикновено очакваме от тях да ни служат вярно поне 10 години. Затова се доверявам на доказани марки, с добра репутация и доволни клиенти.

От къде да започнете? Направете собствено проучване. Разпитайте приятели и познати, които скоро са обновили кухнята си, за личните им впечатления от уредите, които са закупили и вече използват. Интернет ни дава невероятната възможност да имаме достъп до огромен обем информация. Потърсете видео ревюта, попитайте или потърсете отзиви на други потребители в специализирани групи и форуми. Не забравяйте да погледнете и отзивите в сайта на производителя и amazon.

Функционалност

Преди да се спрете на конкретен модел, първо помислете от какво се нуждае семейството ви. Нуждите на малко и голямо домакинство са различни. Освен това фактори като начин на живот и хранене също са от съществено значение при избора на подходящите уреди.

Нашето семейство е 4-членно. Обичам да готвя, храним се с домашно приготвена храна, рядко посещаваме заведения или поръчваме храна за дома., често се събираме с приятели у дома, имаме градина, в която отглеждаме различни зеленчуци, плодове, билки. Затова предпочитам уреди от по-висок клас и с по-голям капацитет.

Външен вид

Вградени или свободно стоящи уреди? Това е един от важните въпроси, на който трябва да си отговорите. От него ще зависи оформлението на кухнята ви, бюджета и личните ви предпочитания. Двата вида уреди имат предимства и недостатъци.

Цената на свободно стоящите уреди е по-ниска, по-лесни са за монтиране и при смяна на жилището могат по-лесно да бъдат преместени. Вградените уреди имат по-дълъг живот. Ако харесвате по-модерен, интегриран стил, вградените уреди са правилният избор за вас.

Гаранция

Според правото на ЕС потребителят има право на 2-годишна гаранция, като защита срещу дефектни стоки или стоки, които не изглеждат или не работят по начина, посочен в рекламата. Това е т.нар. законова гаранция, която е уредена и от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Съществува обаче и т.нар. търговска гаранция. Тя е доброволна, не отменя и не замества законовата гаранция. Удължена търговска гаранция най-често се предлага за скъпи електроуреди, като хладилници, перални и други. Обикновено при тази гаранция са предвидени различни условия, при които възниква правото на рекламация.

Например, Bosch предлагат 5 години търговска гаранция за някои модели домакински уреди. За да се възползвате от нея е нужно да регистрирате уредите си в специалната секция MyBosch в официалния сайт на марката.

Хладилник

Хладилникът е сред най-важните уреди у дома. Готвя много. Храним се основно с домашно приготвена храна. Имаме градина, в която отглеждаме различни плодове и зеленчуци и винаги замразявам част от тях, за да имам през зимата. Често пазарувам месо и месни продукти от проверен производител в по-големи количества и ги замразявам. Това налага да имаме хладилник и фризер с голям обем.

Критериите ми при избор на хладилника бяха:

 • комбиниран уред с хладилник и фризер;
 • голям полезен обем;
 • лесен за обслужване дори и от хора с нисък ръст;
 • без ледогенератор и диспенсър за вода.

Тъй като американските side by side хладилници са ми слабост, насочихме търсенето към модел, който да покрие изискванията ми. Считам ги за много удобни, особено за хора с нисък ръст (като мен) и подходящи не само за къща с голяма кухня, а и за апартамент. В апартамент трудно ще се намери място за отделни свободно стоящи хладилник и фризер.

Избрахме хладилника доста лесно, защото повечето модели на пазара имат ледогенератор и/или диспенсър за вода. Допълнителни екстри, които на нас не са ни нужни. Не пия студена вода дори и през лятото, а и имаме лош опит със side by side хладилник с ледогенератор на друга марка, който имахме преди това. По вътрешните стени на тръбите, които свързват диспенсъра с ледогенератора, се образува плесен, която беше невъзможно да бъде почистена.

Моделът, който отговаряше на нуждите ни беше Bosch Серия | 4 Американски side-by-side хладилник Елегантен дизайн, голям полезен обем на фризера и хладилника, който да покрие нуждите на нашето семейство. Достатъчно широка хладилна част, за да побере голяма тава. Две големи отделения за съхранение на плодове и зеленчуци. Фризерната част е оборудвана с рафтове и чекмеджета, което позволява оптимално да се използва пространството. Също така рафтовете на фризера са удобни за изстудяване на купата на машината за сладолед или бързо охлаждане или крем за сурова торта. В чекмедже никога не бих могла да побера формата за торта. Изключително доволна съм от избора ни.

Вижте подробното ревю на хладилника.

Фурна

Изборът на фурна ми бе най-труден. На пазара има толкова много модели, с най-различни функции, че човек лесно може да се обърка. Водещите ми критерии бяха:

 • поне един телескопичен водач;
 • прецизно регулиране на температурата;
 • прибрани бутони при работещ уред;
 • равномерно разпределение на температурата така че да може едновременно да пече на няколко нива;
 • студено стъкло;
 • стилен, изчистен дизайн;
 • голям обем.

Избрахме фурна за вграждане от 8 серия на Bosch. Фурната е с голям обем. Има един телескопичен водач, бих предпочела да е с два за максимално удобство, но в магазина, от който я закупихме нямаше наличност. Позволяват да проверяваш/разбъркваш/обръщаш храната без да се налага да изваждаш тавата от фурната. Телескопичните водачи се предлагат като допълнителен аксесоар и винаги могат да бъдат добавени още при необходимост.

Различните режими на работа и температурата се регулират с едно завъртане на бутона, като градусите са през 5. Контролният панел има защита от деца, а вратата на фурната се отваря и затваря изключително леко и плавно. Функцията бързо загряване ми е любима и я използвам непрекъснато. Подробното ревю на фурната, можете да прочетете тук.

Котлони

Котлоните избрах най-лесно. Знам за предимствата на индукцията, но предпочитам стъклокерамиката. Останалите ми изисквания към плота бяха да разполага с 3 зони за готвене и да е без стоманена рамка. Това автоматично стесни много избора и избрахме електрически котлон от серия 6 на Bosch.

Стъклокерамичните плотове с 3 зони дават много повече възможности за използване на съдове за готвене с различен диаметър. Най-голямото им предимство е, че можеш да готвиш и на 3-те зони едновременно. Нещо, което е обичайна практика у дома, защото ми пести време.

За човек, който готви много и често, двойка котлони не са подходящи по две причини. Зоните за готвене са малки и да готвиш едновременно и на двете зони е предизвикателно, защото често се случва тенджерите да се бутат една в друга. При тези с 4 зони, зоните обикновено са много малки и не могат да се разширяват. Това налага да се използват съдове за готвене с по-малък диаметър, които са и с по-малък обем. Често в тях трудно може да приготвиш ястие, което да е достатъчно за две хранения на 4-ри членно семейство.

Подробното ревю за , прочетете тук.

Съдомиялна

Уредът, който улеснява живота на всяка домакиня, която мрази да мие мръсни съдове. Тъй като готвя много и често, вкъщи винаги има купища съдове за миене. Понякога я зареждаме и пускаме 2 пъти дневно. При избора на съдомиялна търсехме уред, който има следните характеристики:

 • 60 см широчина – предишната ни съдомиялна беше 45 см и ни беше крайно недостатъчна;
 • Нисък разход на вода;
 • Ниско ниво на шум;
 • Пълно вграждане.

Спряхме се на съдомиялна за пълно вграждане от 6 серия на Bosch. Третият рафт, предвиден за прибори и други дребни предмети (най-често го използваме за капачки от буркани) е много удобен. В него се побират и големи ножове. Предпочитам го пред кошницата за прибори, която иначе отнема от мястото, предвидено за чинии.

Доволна съм от измиването на съдовете и подсушаването им. Индикацията за оставащото време до края на избраната програмата е много полезна. Вече не се чудя дали съдомиялната е приключила работа и колко време остава до края.

Като недостатък отчитам, че вратата на съдомиялната не може да остане в полуотворено положение и се затваря сама. Прочетете какво още харесвам и не харесвам в в подробното ревю.

Също както при избора на хладилник, изборът на съдомиялна е свързан с начина на живот на вашето семейство. Ако се храните основно вкъщи, готвите често, имате малки деца (или планирате), посрещате гости, то тогава по-голяма съдомиялна винаги е по-добрият избор. Освен, че ще пести вода, ще ви спести и много време. Дори жилището ви да е малко, намерете още 15 см (може да е за сметка на съседния шкаф), когато планирате кухнята, за да осигурите място за по-голяма съдомиялна.

Пералня

Имаме 2 перални машини с марка Bosch. Критериите ни бяха:

 • дълбочина на уреда;
 • малка дълбочина (тесен модел);
 • свободно стоящ модел;
 • минимален капацитет – 6 кг пране;
 • поне 1000 оборота в минута;
 • ниско ниво на шум;
 • предно зареждане.

Възползвахме се от възможността да изнесем пералнята извън кухнята, за да имаме повече шкафове. Обособихме малък кът за нея в тоалетната. Това наложи да търсим уред с дълбочина не повече от 45 см. Избрахме пералня с малка дълбочина от 6 серия на Bosch.

Много тиха. Не се движи по време на работа. Лесна за управление и прецизиране на настройките, а качеството на изпиране е отлично. Бързата програма е много удобна и често я използвам за съвсем леко замърсени дрехи. Всяка програма сигнализира при достигане на максималното тегло пране. Снабдена е със защита срещу наводнения (Aqua Stop) за целия жизнен цикъл на уреда.

В новото ни жилище, в което сме от 3 месеца, предишните собственици ни оставиха пералня от 8 серия на Bosch, но с капацитет от 9 кг. По основните си функции не се различава съществено от другия модел. По-големият капацитет на уреда е много удобен за по-големи семейства. Има плавна система за автоматично регулиране на прането (Active Water Plus), благодарение на която пести вода

Двата модела имат функция за дозареждане, която е особено удобна за хора, като мен, които все забравят по някоя дреха и се сещат едва след като са пуснали пералнята.

Функциите Speed Perfect и Eco Perfect са чудесни и помагат да се намали времето за пране и да се пести електроенергия без това да е за сметка на качеството на изпиране. Тези функции са съвместими с повечето от програмите.

Подобни статии

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията за кухненските уреди вкъщи? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

*Тази статия е в партньорство с Bosch Bulgaria.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top