fbpx

Ревю: Фурна за вграждане Bosch

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Фурната е основен уред във всяка кухня. Добрата фурна загрява бързо до желаната температура и разпределя равномерно топлината във вътрешността й. Изборът ни се спря на фурна за вграждане модел HBG633NS1 от 8 серия на BOSCH, с използваем обем от 71 литра. Това позволява в нея да се приготвят и по-големи по обем ястия, като цели птици.

Защо избрахме фурна за вграждане Bosch

Едновременно готвене на много нивa

Ако ме следите в Instagram, сигурно сте забелязали, че много често пека във фурната няколко ястия едновременно. Това ми пести много време. Фурната, която избрахме има режим на нагряване 4D горещ въздух, който позволява да се готви едновременно на няколко нива, защото вентилаторът завихря и разпределя равномерно във фурната топлия въздух.

Плавно затваряне на вратата

Ако има нещо, от което истински съм впечатлена, това е плавното затваряне на вратата. Вратата на фурната е оборудвана със специален амортисьорен механизъм, благодарение на който вратата се затваря нежно и тихо и няма опасност от затръшване. Всъщност вратата се затваря почти сама и не е нужно да я придържам с ръка чак до пълното й затваряне.

Освен това при отваряне на вратата, уредът спира да работи. Работният режим автоматично се възстановява след затваряне на вратата.

Телескопични водачи

Телескопичните водачи безкрайно улесняват готвенето. Благодарение на тях, не се налага всеки път да изваждате горещата тавата от фурната, да я слагате върху плота, за да обърнете месото или просто да разбъркате зеленчуците. Издърпвате телескопичния водач и имате лесен и безопасен достъп до ястието, което печете.

Телескопичните водачи мога да се използват със скарата, която е част от стандартното оборудване, с което е окомплектована фурната, или с тавата, която е част от същото оборудване.

Фурната, която избрахме ние е окомплектована с 1 телескопичен водач, но могат отделно могат да бъдат закупени още 2 или 3. Зависи от нуждите и предпочитанията. За мен, 2 броя телескопични водачи е оптимален брой и планирам да преоборудваме фурната.

Видове загряване / режими на готвене

Bosch HBG633NS1 предлага 10 режима на готвене. Температурите на готвене, от които може да избирате са в интервала от 30 до 300 градуса, което прави фурната подходяща както за печене на различни ястия, така и за сушене на ниска температура.

  1. 4D горещ въздух – Вентилаторът разпределя равномерно топлината в цялата фурна и позволява готвене на няколко нива. Подходящ за печене на месо, зеленчуци, различни печива.
  2. Горно/долно загряване – Топлината идва равномерно отдолу и отгоре. Това е традиционния начин за печене. При него е възможно печене само на едно ниво.
  3. Горещ въздух Eco – Щадящо готвене без предварително загряване. Вентилаторът разпределя равномерно топлината в камерата на фурната, но ястието се приготвя на фази с остатъчна топлина.
  4. Горно/долно нагряване Eco – Щадящо готвене при нагряване отдолу и отгоре.
  5. Вентилаторно печене на грил – Вентилаторът и нагревателят се включват и изключват последователно, като вентилаторът завихря горещия въздух около ястието. Този вид нагряване е подходящ за печене на риба, големи парчета месо или цели птици.
  6. Грил, голяма повърхност – Нагрява се цялата повърхността на грила. Режимът е подходящ за запичане на плоски продукти, като сандвичи, пържоли, наденица и други.
  7. Грил, малка повърхност – Нагрява се само средната повърхност на грила. Подходящ за запичане на малки количества продукти.
  8. Положение пица – Специален режим на готвене, подходящ за приготвяне на ястия, които се нуждаят от много топлина отдолу.
  9. Долно загряване – Подходящ за приготвяне на различни ястия на водна баня, като пай или крем карамел, или за допичане на ястия.
  10. Размразяване – Този режим се използва за щадящо размразяване на замразени ястия.

Бързо загряване

Една от функциите, които най-често използвам това е бързото загряване. Когато е активирано, фурната достига по-бързо зададената температура. Звуков сигнал известява, когато е достигната температурата. Тази функция обаче е достъпна само за режим на нагряване 4D горещ въздух и Горно/долно нагряване.

Индикатор за температура

Фурната е оборудвана с индикатор за нагряване и за остатъчна топлина. Благодарение на този за нагряване винаги знам кога фурната е достигнала зададената температура и време да сложа ястието. Във видеото показвам как изглежда и къде се намира индикатора за нагряване.

След изключване на фурната, индикаторът за остатъчна топлина показва кога тя е напълно охладена.

Защита от деца

При активирането й се блокира целия контролен панел на уреда, което не позволява на малките палави ръчички да оперират с него – да го включат или пък да променят зададена вече настройка, ако фурната е включена.

Предишната ни фурна, при която бяха комбинирани механични бутони и тъч скрийн, при активиране на защитата от деца се блокираше само тъч скрийна, но не и бутоните. В резултат често се случваше да променят зададената от мен температура или режим на готвене.

Лесно управление и удобен дисплей

Управлението на фурната е изключително лесно благодарение на сензорните бутони и обслужващия пръстен. Обслужващият пръстен изпълнява две функции – може да бъде използван за избор на режим на готене или за настройване на температура за готвене. Просто се завърта и готово.

Дисплеят визуализира богат набор от информация. В режим на настройка показва актуалните стойности на настройка. Те могат да бъдат променени чрез обслужващият пръстен.

Когато фурната е включена, на дисплея се показва информация за избран режим на готвене, зададена температура, продължителност на готвенето. Последното е много удобно, защото не се налага да помня преди колко време сложих ястието да се пече.

Прецизно настройване на желаната температура

Регулирането на температурата е изключително прецизно. Осъщестява се чрез обслужващия пръстен. При температури под 100 градуса, температурата може да бъде настроена с точност до 1 градуса, а за по-високи до над 5 градуса.

Стилен и изчистен дизайн

Фурните за вграждане от 8 серия на Bosch се отличават със стилен и изчистен дизайн, който е непреходен и дълго време ще бъде актуален.

Времеви функции

Фурната е оборудвана с няколко времеви функции:

  • Таймер, който работи независимо от фурната и може да бъде настройван дори, когато тя е изключена (не е в режим на печене)
  • Продължителност – при активиране на тази функция, фурната автоматично се изключва след изтичане на зададеното от нас време за готвене.
  • Край – уредът предлага възможност да зададем точен час, в който да приключи готвенето. Комбинира се с функция Продължителност. Уредът се включва автоматично така че да приключи в зададеното време за край. Тази функция е удобна, ако се налага да излезем, но искаме когато се върнем у дома да ни чака готово ястия.

Как се почиства фурната

Моделът, на който се спряхме, предлага Eco Clean Direct. Оборудван е с каталитичен панел на задната стена на фурната. Той улавя пръските мазнина, които се отделят по време на готвене. С цел улесняване на почистването на уреда, поставките на стените й се откачат, вратата и прилежащите й стъкла също могат да бъдат демонтирани. Почистването на вътрешността на фурната е препоръчително да става само с мека гъба, топла вода и сапун.

Bosch HBG633NS1 не е оборудван с пиролиза, но Bosch предлагат разнообразие от пиролитични самопочистващи се фурни. Бюджетът ни не позволяваше модел с пиролиза, а и този тип почистване не е бил сред водещите ми критерии за избор. От друга страна се влюбихме в дизайна на фурните от 8 серия, лекотата, с която се борави със сензорното управление и обслужващия пръстен, пълната защита от деца и не искахме да правим компромис с това.

Каква е цената на фурната

Цената на фурна за вграждане Bosch HBG633NS1 към момента на публикуване на тази статия е 1629 лв с ДДС. В сайта на Bosch може да разгледате останалите модели от 8 серия.

Фурната е оборудвана със скара, универсална тава с незалепващо керамично покритие и поставка с единично телескопично изтегляне. Могат да бъдат закупени допълнителни аксесоари. Към този модел се предлагат каменна плоча за печене, поставки с двойно и тройно телескопично изтегляне, универсална тава и плитка тава.

Оставете ревю и спечелете награда

Вече имате домакински уред Bosch у дома? Оставете ревю в сайта на Bosch и може да спечелите предметна награда. Играта се провежда до края на 2021 година. 

Подобни статии

Какво да сготвя на фурна

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

*Тази статия е в партньорство с Bosch Bulgaria.

Още рецепти

Най-добрите храни за микробиома

Станка Стоянова

Как да приготвим броколи?

Станка Стоянова

Ревю: Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече