fbpx

Ревю: Стъклокерамичен плот Bosch

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Котлонът е основен уред в домакинството, без който никоя кухня не може. И ако преди години нямаше голям избор и разнообразие от такива, то днес това съвсем не е така. При изборът на котлон е нужно да се вземат предвид няколко неща:

  • материал на основната повърхност – стъклокерамика, емайл, неръждаема стомана;
  • източник на енергия – електрически, газов, комбиниран;
  • вид на нагревателя – електрически или индукционен;
  • вид монтаж – за вграждане или не;
  • размер – ширина и дължина в зависимост от мястото, с което разполагаме;
  • брой зони за готвене – една, две, четири или повече и колко от тях да могат да се използват едновременно;
  • управление – електронно или механично;
  • местоположение на панела за управление – отпред на плота, странично;

При оборудването на кухнята, изборът ни се спря на електрически стъклокерамичен плот от 6-та серия на Bosch.

Защо избрахме стъклокерамичен плот за вграждане Bosch?

3 зони за готвене

Стъклокерамичният плот за вграждане Bosch PKK651FP1E разполага с 3 зони за готвене, 2 от които са разширяеми, с по два кръга. Предишният ни също беше с 3 зони и ми беше много удобен. Без колебание отново се спряхме на такъв.

Трите зони могат да работят едновременно, което за мен е много важно предимство. Както знаете, често готвя няколко ястия едновременно. Зоните са разположени така че да не си пречат съдовете, когато се използват всички едновременно.

Трите зони за готвене са с различен диаметър, което дава голяма вариативност по отношение на големината на използваните съдове. Една от зоните е с голям диаметър, над 30 см, което прави възможно използването на тенджери и тигани с широко дъно. Особено полезно, когато семейството е многочленно и храната, която се приготвя е в по-големи количества.

Без рамка

Този модел няма рамка, а ръбовете му са скосени, което дава повече сигурност и по-добра защита от счупване в случай на удар.

За някои домакини металната рамка е незаменим бонус, но не и за мен. Рамката ми създава дискомфорт по време на почистване. Често във фугата между нея и самия плот се задържа мръсотия, която трудно се почиства.

Бързо загряване

Две от зоните са снабдени с Power Boost функция, която се активира чрез специален сензорен бутон. Тя е много удобна, когато искаме бързо да подгреем голямо количество вода например.

Лесно управление със сензорни бутони

Със стъклокерамичния плот се работи изключително лесно и интуитивно. Котлонът има 9 степени на загряване, които могат директно да се избират. Това е голямо удобство в сравнение с други модели, при които настройването на желаната степен на загряване става посредством +/- бутони. При този модел просто се избира желаната зона за готвене и мощност.

Сензорното управление е много по-удобно от механичното такова, при което завъртащите се с ръка копчета са разположени върху самия плот. Често се случва да ги бутнем с тенджерата или тигана, докато готвим, което може да ги повреди. Освен това при разливане/изкипяване на ястие, лесно може да попадне течност под тях, която трудно ще изчистим.

Индикатор за остатъчна топлина

Всяка зона има двустепенен индикатор за остатъчна топлина. След като приключи готвенето и бъде изключена използваната зона за готвене, се визуализира H/h в зависимост от степента на нагорещяването й.

Електронен часовник

Стъклокерамичният плот има електронен програмен часовник с функция за изключване за всяка зона за готвене. Часовникът работи в два режима – Продължителност и Кухненски таймер.

В режим Продължителност задаваме желаната от нас продължителност на работа на избрана от нас зона за готвене. След изтичане на указаното време, зоната автоматично се изключва.

В режим Таймер се задава време, след изтичането на което, прозвучава звуков сигнал. Таймерът работи независимо от всички останали настройки и не ги променя по никакъв начин.

Заключване на настройките

Плотът предлага заключване на настройките за бързо почистване. Тази функция е много удобна, когато по невнимание изкипим нещо на котлона. Активирането й заключва сензорното управление, като по този начин забърсваме плота без опасност да включим/изключим някоя от зоните или да променим зададената й мощност.

Както повечето съвременни уреди, и този плот има функция за защита от деца.

Автоматично изключване

Автоматичното изключване се активира, ако не са променяни настройките на дадена зона за готвене за определен период от време. Времето, след което зоната се изключва автоматично, се променя в зависимост от избраната степен на готвене.

Каква е цената?

Препоръчителната продажна цена на електрически котлон PKK651FP1E на Bosch е 599 лв.

Оставете ревю и спечелете награда

Вече имате домакински уред Bosch у дома? Оставете ревю в сайта на Bosch и може да спечелите предметна награда. Играта се провежда до края на 2021 година. 

Подобни статии

Бързи, лесни и вкусни рецепти на котлон

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

*Тази статия е в партньорство с Bosch Bulgaria.

Още рецепти

Блендер, чопър или кухненски робот – какво да изберем?

Станка Стоянова

Ревю: Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Станка Стоянова

Ревю: Съдомиялна за вграждане Bosch

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече