fbpx

Ревю: Хладилник Bosch Side by Side

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Покупката на хладилник е една от най-важните, която правим, когато обзавеждаме дома си. Разнообразието от марки и модели на пазара е огромно. Изборът не е лесен. Повечето от тях изпълняват добре работата, за която са предназначени, а именно да охлаждат храната. Разликите в дизайна обаче са тези, които наклоняват везната в полза на един или друг уред, защото не всеки уред може да отговори на нуждите ни.

Както вече знаете от статията „Кухненските уреди вкъщи“ за кухнята, която обзаведохме през 2018 г, избрахме хладилник Bosch Side by Side 4 серия.

Какви бяха критериите ни за избор на хладилник

  • Side by Side хладилник без ледогенератор и диспенсър за вода – лесен за обслужване и от хора с по-нисък ръст, като мен;
  • Полезен обем – голям полезен обем. Някои модели на пазара имат малък полезен обем, което в известна степен обезсмисля голямото пространство, което заема такъв уред;
  • Цена – side by side хладилниците са в по-високия ценовите диапазон. Предварително си бяхме определили бюджет, в който искахме да се вместим, но и търсехме добро съотношение между цена и качество.

Предимства на Side by Side хладилниците

Едно от най-големите предимства на side by side хладилниците е, че осигуряват лесен достъп едновременно до пресните и замразените продукти.

Фризерната част е по-голяма в сравнение с тази на стандартните комбинирани хладилници с фризер. Освен това повечето side by side модели са оборудвани и с рафтове, а не само с чекмеджета.

Хладилниците side by side се вписват в стила на всяка кухня.

Хладилник BOSCH Side by Side KAN93FBIP

Какви са недостатъците им

Side by Side хладилниците са по-широки от стандартните модели. Повечето са с широчина около 90 см, което може да е проблем, ако кухнята е малка.

По-големият им размер създава неудобства и при пренасянето им от входната врата до отреденото им място в жилището, особено ако става въпрос за апартамент на висок етаж.

Някои модели, оборудвани с повече екстри, като диспенсър, ледогенератор, smart контрол чрез мобилно устройство, имат по-висока цена.

Защо избрахме хладилник Bosch

Голям полезен обем

Може да звучи невероятно, но това е вторият Side by Side хладилник, който купуваме. Първият го купихме преди 10 години и тогава на пазара имаше едва няколко модела. Сега обаче има огромно разнообразие от такива.

Някои от тях са с много допълнителни функции, които обаче не са ни нужни, защото няма да ги използваме. А тези екстри си имат цена, която е неоправдано да плащаме, след като нямаме нужда от тях. Освен това тези допълнителни удобства често изяждат от полезния обем на хладилника и фризера.

Изборът ни се спря на BOSCH KAN93VIFP, защото полезният му обем е 580 л. Обемът на хладилната част е 372 л, а на фризерът 208 л.

Хладилната част е оборудвана с 4 регулируеми рафта от закалено стъкло, 5 поставки на вратата, много удобни за съхранение на консерви и бутилки, 2 чекмеджета за плодове и зеленчуци, подвижна поставка за яйца. Фризерната част също разполага с 4 рафта, които могат да бъдат премествани във височина при необходимост, 2 чекмеджета, 5 поставки на вратата и две форми за лед.

Регулируеми рафтове

Регулируемите рафтове са нещо, на което държа не само по отношение на шкафове и гардероби, но и за хладилника. Позволяват в хладилното и фризерното отделение да се поберат по-обемисти предмети, които иначе биха били неудобни за поставяне.

Понякога се налага да прибера във фризера или хладилника торта или по-висока тенджера. Възможността при необходимост да променя височината, на която са поставени рафтовете, ми дава свобода да използвам оптимално обема на уреда.

Рафтовете на този хладилник са изработени от закалено стъкло, благодарение на което са много по-устойчиви и лесни за поддръжка.

No frost

No frost технологията не е новост на пазара, но е много практична. Благодарение на нея не се образува лед по стените на уреда. Няма нужда и от размразяване за обезледяване. Размразяването се извършва автоматично, а водата от конденза се събира в изпарител, разположен на гърба на уреда.

Ако вратата на уреда се отваря твърде често и се държи отворена за дълго, е възможно да се образува скреж по вътрешните стени и върху пакетите с храна във фризерната част.

Система за свежест

Хладилната част е оборудвана с две големи и много удобни чекмеджета на ролки. Предназначени са за съхранение на плодове и зеленчуци. Запазват продуктите свежи за дълъг период.

Специални режими

Супер охлаждане

Този режим е подходящ, когато искаме по-бързо да охладим току що поставени в хладилника напитки, или когато поставим в него по-големи количества продукти. Последното се случва често у дома.

Пазаруваме веднъж седмично основните хранителни продукти. Имаме градина, в която отглеждаме различни зеленчуци. Родителите ми също имат градина и когато идват на гости винаги ни носят големи количества от свежи продукти и яйца, които съхраняваме в хладилника. Тази функция е сред най-използваните у дома. Включва се и се изключва ръчно при необходимост.

В нормални условия на работа, температурата в хладилната част е между 2 и 8 градуса, в зависимост от избраната настройка.

Супер замразяване

Друга удобна функция, полезна в случаите, когато искаме да замразим по-голямо количество хранителни продукти. Според препоръките за употреба на хладилника, до 2 кг продукти могат да се замразяват и без да е нужно да превключваме уреда в режим „супер замразяване“. В този режим температурата във фризера е много по-ниска от тази при нормален режим. Това осигурява по-бързо замразяване на продуктите, максимално запазване на вкуса, външния вид и полезните хранителни вещества, съдържащи се в храните.

Най-често използвам супер замразяване за замразяване на месо, тъй като веднъж или два пъти месечно поръчваме по няколко килограма месо и месни продукти от фермер, на когото имаме доверие. Разпределям продуктите, опаковам ги, надписвам ги и ги прибирам във фризера. Препоръчително е фризерът да се настрои на „супер замразяване“ няколко часа преди поставянето на хранителните продукти.

В режим на нормална работа температурата във фризера може да се регулира от -15 C до -25 С.

Режим „Ваканция“

През трите години, в които имаме хладилника не сме използвали режим „Ваканция“. Отсъствията ни от дома обикновено са за кратки периоди. Преди пътуване изяждаме бързоразвалящите се продукти. В хладилника оставяме само дълготрайни такива, които ще са годни за консумация и след завръщането ни.

Тази функция пести електроенергия, като същевременно гарантира запазване на замразените във фризера продукти. При включване на режим „Ваканция“ уредът поддържа температура от 15 градуса и в него не бива да се съхраняват никакви продукти, защото ще се развалят.

Други удобства

LED осветление

Осветява добре вътрешността на уреда, като същевременно пести електроенергия. Годишната консумация на електроенергия на този хладилник е 413 KW.

Multi Airflow система

Благодарение на Multi Airflow системата температурата се разпределя равномерно в целия обем на хладилното отделение.

Аларма на вратата

Звуков сигнал известява, ако вратата на хладилника или фризера остане отворена за повече от 2 минути.

Каква е цената?

В момента на публикуване на тази статия препоръчителната продажна цена на уреда е 2359 лв.

Оставете ревю и спечелете награда

Вече имате домакински уред Bosch у дома? До края на 2021 година можете да спечелите чудесна награда. Оставете ревю в сайта на Bosch и се включете в играта.

Подобни статии

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията за кухненските уреди вкъщи? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

*Тази статия е в партньорство с Bosch Bulgaria.

Още рецепти

Замразяване на зеленчуци

Станка Стоянова

Най-добрите храни за микробиома

Станка Стоянова

Планиране на седмично меню

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече