fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Богат, ароматен и много вкусен барбекю сос. Приготвя се за по-малко от 20 минути. Чудесна компания за любимите ви бургери, сандвичи, пържоли и дърпано месо.


Можете да си купите вкусен сос барбекю от всеки магазин, но домашният не му отстъпва по вкус и аромат. Освен това се приготвя за минути и е без нежелани добавки. Сладък, пикантен, с опушени нотки, трудно ще му устоите. Чудесен е за овкусяване на любимите ви бургери, сандвичи или свински ребърца.

Барбекю сос

Какви са необходимите продукти за барбекю соса

Консервирани домати

В много рецепти за домашен барбекю сос се използва кетчуп. Това е така, защото кетчупът е с богат вкус и аромат, благодарение на подправките добавени при приготвянето му. Ако обаче нямате домашен кетчуп, защото в този от магазина има консерванти и овкусители, по-добрият вариант е да използвате консервирани домати. Необходимо е да са белени и по възможност да са отстранени семките.

Меласа

Лесно се намира в био и здравословните магазини. Един буркан ще ви служи за доста дълго. Придава приятни опушени нотки на барбекю соса. Не препоръчвам да я пропускате.

Захар

Характерно за барбекю соса е приятният му сладко-кисел-пикантен вкус. Така че няма как да го приготвите без подсладител. Сладостта на меласата не е достатъчна. Може да използвате кафява или кокосова захар. Може да я заместите с мед или друг подсладител, ако е предпочитате.

Ябълков оцет

Страхотният барбекю сос не може без качествен оцет. Той намалява сладостта на соса и му придава лека пикантност. Може да го заместите с винен оцет или лимонов сок. Имайте предвид, че винения оцет е с по-висока киселинност и по-остър вкус.

Сос Уорчестър

Сосът Уорчестър е ферментирала подправка приготвена на базата на оцет, овкусена с аншоа, тамаринд, меласа, чесън, лук и други подправки. Включените подправки може да варират в зависимост от марката. Също така в зависимост от нея, сосът може да съдържа или не глутен. Вкусът му е пикантно-сладък, леко остър и солен. Той добавя умами вкус към соса.

Използвам Сос Уорчестър, който купувам от английската седмица в Lidl. Ако се затруднявате да откриете Уорчестър сос, може да го заместите със соев сос или кокосови амини (coconut aminos). Възможно е замяната да даде леко отражение във вкуса. Уорчестър сос ще откриете в повечето големи хранителни магазини, както и онлайн.

Пушен червен пипер

Това е тайното ни оръжие, което придава пушен вкус и аромат на соса. В много рецепти се използва течен пушек, за да добави онзи приятен опушен вкус на барбекю. В България течен пушек се намира трудно, затова го пропускам и добавям щедро пушен червен пипер. Пушен червен пипер ще откриете в специализираните магазини за подправки, както и в големите хранителни вериги.

Подправки

Освен пушен червен пипер, добавете чесън на прах, сол и черен пипер. За допълнителна пикантност може да добавите и щипка лют червен пипер.

Как се прави барбекю сос

Ще се изумите колко лесно се приготвя домашния барбекю сос и ще съжалявате, че не сте опитали досега. Сложете всички необходими продукти в дълбок тиган или касерола. Кипнете ги, след което намалете котлона до умерен към слаб огън. Оставете барбекю соса да къкри около 15-тина минути, докато се сгъсти. Разбърквайте от време на време.

Лесен домашен барбекю сос

Как да съхраняваме барбекю соса

Готовият барбекю сос сложете в буркан. Затворете го добре и го приберете в хладилника. Издържа около седмица.

Какво да гарнираме с барбекю сос

Барбекю сосът е чудесно допълнение към всякакви печени меса. Може да го използвате и за мариноването им. Подходящ е и като дип за топене на печени или пържени картофи. Няколко идеи за ястия, които да поднесте с барбекю сос.

Рецепти за други домашни сосове

Барбекю сос - лесен домашен сос

Домашен барбекю сос

Богат, ароматен и много вкусен барбекю сос. Приготвя се за по-малко от 20 минути. Чудесна компания за любимите ви бургери, сандвичи, пържоли и дърпано месо.
5 от 1 оценка
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Тип ястие Сосове
Servings 400 мл

Equipment

  • 1 дълбок тиган
  • 1 лъжица
  • 1 кухненска везна
  • мерителни купи и лъжици

Ingredients
  

  • 400 г консервирани домати белени, без семена
  • 60 г доматено пюре гъсто
  • 60 мл меласа
  • 120 мл ябълков оцет
  • 45 мл сос Уорчестър 3 с.л.
  • 50 г кокосова или кафява захар
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. сушен чесън на прах
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ч.л. лют червен пипер по желание

Instructions
 

  • Пасирайте доматите. Изсипете ги в тигана.
  • Прибавете всички съставки за барбекю соса. Разбъркайте добре.
  • Включете котлона. След като сместа заври, намалете силата на котлона до умерена към слаба. Варете соса около 15 минути, докато се сгъсти.
  • Прехвърлете го в чист буркан и съхранявайте в хладилник.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Веган
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за домашен барбекю сос? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.


*Рецептата е адаптирана от Gimme Some Oven

Още рецепти

Безглутенови сладки охлювчета с канела

Станка Стоянова

Салата от краставици и чушки с билков дресинг

Станка Стоянова

Салата „Нашенска“

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече