fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet
Най-крехките свински гърди на фурна

В това студено време дойде ред на най-най-крехките свински гърди на фурна. Една от най-често приготвяните рецепти у дома, а все още не е намерила мястото си в блога. Ето днес поправям този пропуск. Като казвам крехки, наистина стават мнооого крехки, а вкусът е просто „уау“. Доказателство – приготвям ги всяка седмица. Когато видите необходимите продукти, ще сте още по-възхитени. Лесни и достъпни. Сигурна съм, че ги има във всеки дом.

Как да изберем и подготвим месото?

Нека да започнем обаче с избора на месо. Важно е. Свинските гърди са най-подходящи, разбира се ще стане вкусно и с месо от други части на животното, но гърдите са идеални. Като казвам свински гърди имам предвид без кост, т.е. ребрата са отстранени. Свинските гърди стават разкошни, защото месото е прошарено, както казва баба ми. Редуват се слой месо, слой мазнина. Мазнината, както знаем, прави храната по-вкусна.

Да уточним как да бъде порционирано месото. Нужни са ни тънки резени свински гърди. Някъде може да ги срещнете като суров бекон. Помолете в месарския магазин да ви нарежат месото на „пържоли“ с дебелина около 1-1,5 см. Най-много 2 см. Не искаме да са дебели. Нужни са ни тънки. По този начин мазнината става уникално вкусна.

Разбира се, може да подготвите месото сами у дома. За целта, сложете парчето месо във фризера за 2-3 часа. Искаме да стегне, за да се реже по-лесно, но не и да замръзне изцяло. С много остър нож нарежете месото на филийки с дебелина 1-1,5 см. Нали знаете, реже се напречно на мускулното влакно.

Свински гърди на фурна с бяло вино

Необходимите продукти

Сега идва най-важният момент – овкусяването. За разлика от други рецепти, при тази не се налага да мариновате месото с часове. Просто го овкусявате и го слагате да се пече. Лимоновият сок и виното много бързо ще си свършат работата.

Подреждате нарязаните свински гърди в подходяща тава. Най-добре да е малко по-голяма, за да има възможност парчетата месо да дишат. Нека не са подредени плътно едно до друго. Поръсвате свинското месо със сока на половин прясно изцеден лимон. Овкусявате със сол и черен пипер (по желание) от двете страни. Може да добавите и други подправки по ваш вкус. Най-често използвам розмарин, защото много добре си пасва със свинското. Знам обаче, че има хора, които не понасят аромата му, затова го давам като опция.

Накрая наливате бяло вино, колкото да покрие дъното на тавата. Покривате тавата с фолио и ги слагате в загрята фурна (150-160 градуса е добре) да се пекат около час-час и половина. След това отстранявате фолиото и запичате за няколко минути, за да хванат загар. Не забравяйте да ги сервирате с гарнитура подходяща за сезона и лъжица домашна горчица.

Крехки свински гърди на фурна с лимон и вино
Най-крехките свински гърди на фурна

Крехки свински гърди на фурна

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 1 hr 45 mins
Total Time 1 hr 50 mins
Тип ястие Основни ястия
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 кг свински гърди без кост, нарязани на ивици с дебелина около 1,5 см
  • ½ бр лимон
  • 60-70 мл бяло вино
  • щипка розмарин
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 150-160 градуса в режим с вентилатор.
  • Подредете свинските гърди в подходяща тава.
  • Поръсете с прясно изцедения лимонов сок. Овкусете със сол, черен пипер и розмарин.
  • Налейте виното. Използвайте, колкото да покрие дъното на тавата. Налейте още около 50-60 мл вода.
  • Покрийте тавата с алуминиево фолио и я сложете във фурната за около час, час и половина.
  • Махнете фолио, увеличете фурната до около 180 градуса и ги запечете за кратко, колко да хванат приятен загар.
  • Поднесете с подходяща сезонна гарнитура.
Ключова дума Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Подходяща гарнитура за печено свинско месо:

Други рецепти за свинско месо:

Споделетете рецептата за крехки свински гърди на фурна с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато и биха я харесали.

Още рецепти

Сини сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Станка Стоянова

Майонеза от авокадо

Станка Стоянова

Салата с моркови, рукола и магданоз

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече