fbpx

Салата от краставици и чушки с билков дресинг

Instant Pot Duo Whisper Quiet
Салата от краставици, чушки и маслини с меден дресинг

Салата от краставици, чушки и маслини с билков дресинг

Лятото си отиде. Изпращам го с малко тъга, но това е кръговратът на живота. Слънчево, щуро, прекрасно и много вкусно, такова бе изминалото лято. Много исках да ви споделя тази салата от краставици и чушки с билков дресинг още преди седмици, но животът често не следва плановете, които си правим.

Макар тази салата да е моето своеобразно „Довиждане, лято“, тя си е съвсем актуална за сезона. Все пак септември е месецът на чушките… и гроздето. Няма друг вкус, който толкова осезаемо да свързваме с есента. Кога, ако не сега ще се наслаждаваме на чушките във всякакви вариации и комбинации? Ето защо до края на седмицата съм ви подготвила още една есенна рецепта за чудесна крем супа от нахут и печени чушки.

Рецепти за есенни салати

Понеже споменах, че тази салата е актуална за сезона, ето още няколко идеи за вкусни салати, на които да се наслаждавате през следващите седмици:

Продукти за салата - краставица, чушки, червен лук, маслини, дресинг с мед и зехтин

Какви продукти са ни необходими за приготвяне на салатата

Да се върна обаче на салатата от краставици и чушки. Тя е главният герой днес. В ежедневието обичам семпли салати, от 2-3 продукта, които чудесно си подхождат с месото за обяд или вечеря. Тази салата съм сигурна, че не изненадва никого, защото в състава й влизат все продукти, които повечето хора харесват – краставица, зелена и червена чушка и червен лук. Реших обаче да я споделя с вас, защото може пък на някой да не му е хрумвала като комбинация, а още ми е рано да ми минавам ежедневно на салата от зеле и моркови (макар и нея да обичам).

Интересното при тази салата е дресингът. Той е сред фаворитите ми. Използвам го често най-вече, за да мариновам червен лук в него. Малко ябълков оцет, няколко супени лъжици висококачествен студенопресован зехтин, малко домашен мед, сол на вкус и няколко щипки сушен риган правят чудеса с лука, а и не само с него. Конкретно лукът става сладък и лютивият му вкус изчезва. Дори и децата склоняват да го ядат и винаги питат за още лук. Ако искате и вашето дете да започне да яде лука в салатата, вместо да го избутва в края на чинията, непременно опитайте този дресинг. Дори му предложете да го приготвите заедно. Забавно е и лесно.

Какво можем да променим

Разбира се, чувствайте се свободни да променяте количествата необходими продукти, както и техния вид според вкуса ви. Чудесна добавка биха били няколко маслини каламата, а защо не и тънки ленти морков. Малко допълнителна зеленина под формата на листа магданоз също би паснала идеално. Ако хапвате млечни продукти, няколко кубчета зряло краве сирене, също би било чудесно допълнение. Бъдете смели и експериментирайте.

Да се захващаме за работа и да приготвим тази салата от краставици и чушки, докато все още има краставици. Чушките няма да ни избягат и през октомври (вижте сезонния календар за месеца).

Салата от краставици и чушки с дресинг с риган и мед
Салата от краставици и чушки с дресинг с риган и мед

Салата от краставици и чушки с билков дресинг

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 mins
Total Time 12 mins
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 бр краставица
  • 1 бр червена чушка
  • 1 бр зелена чушка
  • 1 бр малка глава червен лук
  • 10-12 бр дребни маслини каламата

За дресинга

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. сушен риган
  • ¼ ч.л. сол

Instructions
 

  • Измийте краставицата, отрежете краищата и я разполовете по дължина. Нарежете я на полумесеци и я сложете в дълбока купа.
  • Почистете чушките от семената, разрежете всяка чушка на 4 по дължина и я нарежете на тънки ивици. Сложете ги в купата.
  • Обелете лука, разполовете го и го нарежете на тънки полумесеци. Прибавете и него към останалите зеленчуци.
  • Пригответе дресинга, като сложите всички продукти в малко бурканче. Затворете го добре с капачката и енергично разбъркайте, докато дресинга се хомогенизира.
  • Овкусете салатата с дресинга непосредствено преди поднасяне. Добавете няколко маслини каламата и поднесете.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за тази пъстра и апетина салата от краставици и чушки с близки и приятели, които обичат вкусната и полезна храна.

Още рецепти

Коледни медени звезди (без глутен)

Станка Стоянова

Лесни безглутенови мини питки

Станка Стоянова

Салата от печени тиквички и сушени домати

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече