fbpx

Крем супа от нахут с печени чушки и домати

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Есенна крем супа с нахут и печени чушки

Ароматна есенна крем супа от нахут и печени чушки

Отново е онова време от годината, когато аромат на печени чушки се носи от всеки двор и тераса. Когато птиците се редят на жиците и се готвят да поемат на дълъг път. Когато хладните утрини ни напомнят, че е време да се сбогуваме с лятото и да каже „добре си ни дошла златна есен“. Есен прекрасна и богата, пъстра и вълшебна.

Есен, която идва с изобилие от плодове и зеленчуци, но която първосигнално всички свързваме с печените чушки и техния опияняващ аромат, който ни напомня за дом, уют и бащино огнище. Аромат, който ни връща назад във времето, когато тичахме безгрижни и се радвахме на малките неща. Ех, какви времена бяха… добре, че остават спомените. Спомените, които вдъхновяват и които буквално те завличат в кухнята, за да ги пресъздадеш с храна. Тази храна днес е една есенна крем супа от нахут с печени чушки.

Какво ни е необходимо за приготвяне на супата

Името на рецептата ни подсказва главните герои – нахут и печени чушки. Освен тях обаче, за богатия вкус на тази крем супа допринасят още няколко есенни зеленчука, на които тепърва предстои да се радваме. Вижте тук, кои сезонни храни ни предлагат септември, октомври и ноември. Какво още ни е необходимо за днешната крем супа от нахут и печени чушки?

Любимите ми моркови, глава лук, малко парче целина, няколко скилидки чесън и щедро количество домати. Сладки и зрели. За съжаление сезонът на доматите е към своя край, но все още имате шанс да откриете такива. Има ги по пазари и градини така че възползвайте се, докато има. А когато хубавите домати свършат, може да използвате и домати от консерва. Все пак тази супа може да я приготвяте и през зимата, защото няма българска къща, в чийто фризер или мазе да не се крият замразени/консервирани печени чушки.

Крем супа от нахут с печени чушки и свежа мента

Как се приготвя крем супата от нахут и печени чушки

Като всяка крем супа, приготвянето й е много лесно и не е нужно дълго да се суетим в кухнята. Именно затова обожавам крем супите. Всички зеленчуци отиват в тенджера с малко зехтин. Задушавате за кратко, прибавяте доматите и готвите още малко. След това добавяте сол и вода или зеленчуков бульон и варите, докато зеленчуците започнат да омекват. Тогава идва време да добавите сварения и отцеден нахут и обелените и нарязани на ситно червени чушки.

Забелязахте ли, че никъде не споменах за подправки? Обичам подправките, но тази супа оставих „чиста“, почти. Исках да усещам опушения вкус на печената чушка, да долавям нотки от всеки зеленчук. Позволих си единствено при поднасянето да добавя малко ситно нарязана прясна мента, няколко капки лимонов сок и да гарнирам с няколко резенчета леко пикантна червена чушка.

Няколко думи за нахута

Най-добре е да използвате нахут, който предварително сте накиснали и сварили. При накисване нахута удвоява обема си. Така че за тази рецепта ще ви трябват около 100-120 грама сух нахут.

Ако все пак не разполагате с много време и бързате, за да приготвите вкусна и полезна вечеря за цялото семейсто, може да използвате нахут от консерва. Вземете предвид факта, че той почти винаги има добавена сол. Отцедете го и го изплакнете добре преди употреба.

С водата останала от варенето на нахута, може да приготвите домашна майонеза без яйца.

Още рецепти с печени чушки

Както споменах в началото, сезонът е такъв, че печените чушки са главен герой в менюто ни. Затова искам да ви споделя още няколко вкусни, бързи и лесни есенни рецепти с печени чушки, на които да се насладите семейно.

Сгряваща и ароматна крем супа от нахут
Сгряваща и ароматна крем супа от нахут

Крем супа от нахут с печени чушки и домати

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 250 г сварен нахут
  • 200 г домати
  • 120 г моркови
  • 80 г кромид лук
  • 50 г печени червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 10 г целина (парче колкото палец)
  • 700 мл вода или домашен зеленчуков бульон
  • сол
  • 2-3 с.л. зехтин

за гарниране

  • листа свежа мента
  • лимонов сок
  • люта чушка (по желание)

Instructions
 

  • Нарежете лука, морковите и целината на малки кубчета. Задушете ги в малко зехтин и вода.
  • Добавете наситнения чесън и гответе за кратко.
  • Прибавете обелените и ситно смлени домати. Гответе още няколко минути, докато доматите започнат да променят цвета си и течността им започне да се изпарява.
  • Добавете водата или зеленчуковия бульон. Кипнете супата, след което намалете котлона и гответе, докато зеленчуците започнат да омекват.
  • Прибавете сварения и отцеден нахут и печените чушки, обелени и нарязани. Гответе още около 10 минути.
  • Отместете супата от котлона, подправете със сол и пасирайте, докато е още гореща. Ако е необходимо, добавете още малко течност.
  • Поднесете супата, поръсена със ситно нарязана мента, няколко капки лимонов сок и малко наситнена люта чушка или лют червен пипер.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за тази ароматна и сгряваща есенна крем супа от нахут и печени чушки с близки и приятели, които обичат вкусната и полезна храна.

Още рецепти

Салата от карфиол с маслини и каперси

Станка Стоянова

Картофени кюфтета със спанак

Станка Стоянова

Баница с тиква, ябълка и сушени плодове

Станка Стоянова

1 коментар

Тони юни 10, 2019 at 11:06

Привет.
Благодаря за прекрасното изживяване и описание на приключението наречено рецепта.
Определено усещам настроението и любовта които влагате.

Направих супата като промених леко рецепта, по мой си начин, като основно добавих сладко от люти чушки, като последна съставка в тигана (т.3,5 😊).

Благодаря Ви и продължавайте да БлагоДарявате.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече