fbpx

Как да замразим зелен лук?

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Най-лесният и достъпен начин да съхраним пресния лук за дълъг период е да го замразим.


Как да замразим пресен зелен лук

Пролетта е сезонът на зеления лук. Чудесен е не само в салати, но и в различни ястия. Зеленият лук е отличен източник на витамин С и много флавоноиди. Вкусът му е много мек и сладък от този на стария лук, това го прави толкова харесван от много хора.

Знаете ли, че може да му се радвате през цялата година, а не само през пролетта? Има начин да го съхраним, за да имаме под ръка винаги, когато имаме нужда. Подобно на много други плодове и зеленчуци, зеленият лук може да бъде замразен. По темите за замразяване на плодове и замразяване на зеленчуци вече има подробни статии в сайта. Прочетете ги, ако сте ги пропуснали.

Как да замразим пресен лук?

  1. Отрежете коренчетата на стръковете пресен лук и обелете най-външните 1-2 листа, ако са започнали да изсъхват.
  2. Измийте старателно всеки стрък зелен лук, за да не остане пръст между листата. След това ги оставете да се отцедят и добре ги подсушете, за да не слепне във фризера.
  3. Нарежете го на колелца с желания от вас размер, но нека не са по-големи от 1 см. Ние го предпочитаме по-ситно нарязан. Ако крайчетата на перата са поизсъхнали, отстранете ги.
  4. Вземете няколко торбички с цип и ги надпишете. Върху всеки плик напишете датата на замразяване. Така ще можете да следите….
  5. Разпределете нарязания лук в торбичките. Във всяка торбичка зеленият лук трябва да бъде разпределен така че да изпълва цялата торбичка, а не да е събран само в долната й половина. По този начин, ще можете да си отчупвате колкото зелен лук ви е нужен за готвенето.
  6. Претеглете всяка от торбичките и напишете теглото й.
  7. Приберете торбичките във фризера, като ги наредите една върху друга.

Подготвен по този начин, може да съхранявате зеления лук във фризера около 6 месеца. Не е нужно предварително да го бланширате.

Как да съхраним пресен лук

За какво можем да използваме замразен пресен лук?

Замразеният зелен лук може да се използва за приготвяне на най-различни ястия. Може да го добавяте към всякакви ястия, които бихте сготвили и с пресен такъв. Не е нужно да го размразявате предварително. Използвайте го замразен.

Тъй като пресният лук има високо водно съдържание, при размразяване би се разкашкал и не е удачно да го използвате за приготвяне на салати. Спокойно да го използвате за готвени ястия, като супи, омлети, яхнии и други. Вижте няколко подходящи рецепти със зелен лук:

Съвети за замразяване на зелен лук

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията за замразяване на зелен лук? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Рецепти за Великден

Станка Стоянова

Кои храни съдържат глутен

Станка Стоянова

Сурови кокосови трюфели с лайм

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече