fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Табуле с киноа

Вариация на табуле с киноа

Преди дни, във Facebook, обещах да споделя рецептите за ястията, които приготвихме с децата на кулинарната работилница, която организирахме на 20 май по случай Food Revolution Day съвместно с The Social Teahouse във Варна. Обещанието си е обещание и днес изпълнявам първата част от него. Ако си любопитен да разбереш как протече работилницата, надникни тук за снимки от работилницата.

Днес представям първата рецепта, която приготвихме заедно с децата – вариация на табуле с киноа. Първоначално децата бяха скептични. Очаквано. За повечето киноата е нова и непозната храна. Спрях се на нея като вариант, не защото е модерна, а за да им покажа, че непознатото не е страшно. Непознатото е интересно, непознатото заслужава да му бъде даден шанс. Никого не задължавам да консумира киноа вкъщи. Рецептата спокойно може да бъде изпълнена с булгур, пълнозърнест кускус или друга зърнена култура.

Избрах точно тази рецепта за кулинарната работилница, защото е сред най-любимите храни на 5 годишната ми дъщеря. Ако знаеш с каква охота и наслада я хапва… с голямата лъжица, направо от купата. Без грам притеснение, че в табулето има лук, магданоз и мента. Знаех, че избирайки тази рецепта, ще разкрия пред децата един нов свят, в който магданоза и лука не са наши врагове, а приятели. Много вкусни и полезни наши приятели.

Макар в началото децата да подходиха с недоверие, когато опитаха готовото табуле бяха във възторг. Харесаха го, много. Повечето от тях няколко пъти искаха допълнителна порция.

Няма по-голямо щастие от това да видиш радостта и искрите в детските очи. Усещането да успееш да ги докоснеш с храна, която не е в топ 3 на любимите детски храни, е невероятно. Храна, към която дори повечето родители биха подходили скептично, защото има магданоз и лук. Все още е широко разпространено схващането, че децата не обичат и не ядат магданоз. Напротив – децата обичат всякакви зеленолистни и подправки, но е важен начина, по който им се предлагат.

Табуле с киноа

Зная, че традиционно табулето се приготвя с кус кус и много по-голямо количество магданоз, но съм свикнала да наричам тази моя импровизация по темата табуле с киноа. Разбира се, може да се придържаш към класиката, ако решиш да го приготвиш.

За и против киноата

Киноата е една от двете безглутенови зърнени култури, която си позволявам да консумират от време на време. Обикновено веднъж месечно, понякога и по-рядко. Когато реша да хапна киноа рецептата винаги е тази – табуле с киноа. Толкова е вкусно, че няма начин да кривна и да приготвя нещо друго.

Киноата е много спорна култура. Много популярна в здравословните среди и с доста висока цена, заради произхода и начина си на отглеждане. Често отнася доста хулене от противниците на здравословното хранене. Сигурно си попадал на онази сравнителна таблица за хранителните стойности на боба и киноата, която обиколи интернет пространството преди няколко месеца.

Табуле с киноа

Киноата е много добър източник на протеин, съдържа всички незаменими аминокиселини, богата на фибри, фосфор, желязо и магнезий. Киноата обаче има и тъмна страна. Богата на сапонини. Сапонините са вещества, които защитават семената от неприятели. Ако сте опитвали киноа и е била горчива на вкус, сапонините са причината за това. Освен това те могат да предизвикат стомашен дискомфорт, ако не се изплакне и накисне преди готвене.

Затова е много важно винаги да се измива обилно под течаща вода, след което да се накисва за поне 12 часа във вода, след което отново да се измие. По този начин се неутрализират голяма част от съдържащите се в нея ензимни инхибитори (има ги във всички зърнени храни, ядки и семена) и сапонини, които й придават и леко горчив вкус.

Табуле с киноа

Киноата има богат вкус, който наподобява този на ядките. При варене набъбва от 2 до 4 пъти. 200 г сурова киноа се равнява на около 750-800г сварена и добре отцедена киноа. Сварява се бързо, за около 15 минути. Добре е да се вари в по-голямо количество вода. Съотношение 2:1 (вода:киноа) е добър ориентир.

Другите рецепти с киноа

Табуле с киноа

Табуле с киноа

Все още няма оценки
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Тип ястие Салати
Servings 4

Ingredients
  

  • 200 г киноа (сурова)
  • 150 г домати (8-10 чери домата или 2-3 домата)
  • 70 г червен лук (1 средна глава)
  • 1 връзка магданоз
  • 3-4 стръка мента
  • 1 сок на лимон
  • 4 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Измийте обилно киноата под течаща вода и я накиснете за минимум 12 часа.
  • Отцедете я и отново я измийте добре под течаща вода.
  • В подходяща тенджера, кипнете вода и сварете киноата за около 15 минути.
  • Отцедете много добре сварена киноа и я оставете да се охлади.
  • Нарежете лука, доматите, магданоза и ментата на ситно.
  • Прибавете ги към охладената вече киноа.
  • Подправете с лимоновия сок, зехтин и сол на вкус.
  • Разбъркайте добре и добавете още лимонов сок, ако е необходимо.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Веган, Вегетарианство, Подходящо за деца
Tried this recipe?Let us know how it was!

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Ако ти е харесала рецептата за табуле с киноа, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Лесна мусака от тиквички и кайма на тиган

Станка Стоянова

Песто от сушени домати

Tanya

Дип от пресен грах и авокадо

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече