Как да приготвим бадемово брашно?

Instant Pot Promo

Научете как бързо и лесно да си направите бадемово брашно у дома, при това на много по-ниска цена от това в магазина.


Бадемовото брашно е едно от най-често използваните при приготвяне на безглутенови и нисковъглехидратни печива. Вече е толкова популярно, че може лесно да го откриете както в специализираните магазини за здравословни храни, така и в големите супермаркети. Бадемовото брашно е богато на мазнини и протеини. Един от недостатъците му обаче е, че цената му е сравнително висока и не е по джоба на всеки.

Имам обаче добра новина. Много лесно и бързо можем да си приготвим бадемово брашно в домашни условия. А цената? Домашно приготвеното бадемово брашно излиза около 50% по-евтино спрямо готовото, което може да се закупи от магазина. Затова си заслужава да опитате да си смелите такова сами у дома. Днес ще ви споделя двата начина, по които може да си приготвите такова у дома.

Как да приготвим бадемово брашно у дома

Нисковъглехидратно ли е бадемовото брашно?

Бадемовото брашно е сред най-често използваните в различни рецепти за нисковъглехидратни печива и десерти. Различните източници спорят колко точно въглехидрати се съдържат в 100г брашно, но по-голямата част се обединяват около 22 г, от които 10 г са фибри.

Бадемовото брашно е подходящо и ако сте на кето диета. Едва ли бихте приготвяли много сладкиши, но спокойно може да го използвате в различни солени печива, като хляб, крекети, гризини, банички и други.

Бадемово брашно – от магазина или домашно?

В магазините съм виждала да се предлага само бадемово брашно приготвено от бланширани бадеми. То е с бял до нежно кремав цвят. В домашни условия брашното най-често се приготвя от небелени бадеми. То е с по-тъмен и леко бежов цвят. Съответно печивата, които се приготвят с него, не са с толкова светъл цвят. Разбира се, вкъщи също може да приготвите брашно от бланширани бадеми.

Цената на бадемовото брашно, което може да закупите от магазина, често е доста висока и за много хора е непосилна и натоварваща бюджета. В рецептите в сайта, използвам само домашно приготвено бадемово брашно.

В англоезичните сайтове правят разграчение между бадемово брашно приготвено от небелени бадеми и такова от бланширани бадеми. Първото се нарича almond meal, а второто – almond flour. В България не съм забелязала да се прави такова разграничение и да се използват различни наименования. Обикновено са взаимозаменяеми и няма значение какво брашно ще използвате, освен ако не търсите определен цвят на готовото печиво.

Как се прави бадемово брашно?

Приготвянето на бадемово брашно у дома е изключително лесно и бързо. Трябва да имате предвид две основни неща:

  • Какви бадеми да използвате?
  • От какво оборудване се нуждаете?

Бадеми

Да започнем с бадемите. На пазара ще откриете няколко разновидности – сурови небелени бадеми, печени солени бадеми и бланширани бадеми. Най-подходящи за приготвяне на брашно са суровите небелени и бланшираните бадеми.

Бланшираните бадеми, също са сурови, но е отстранена обвивката им. Може да си купите такива бадеми от магазина или да си приготвите сами у дома. Нужно е да ги накиснете във вода, след което да ги обелите и изсушите отново. Цената на бланшираните бадеми обикновено е по-висока, заради процеса на обработка, който са претърпели.

Предпочитам да си купувам сурови бадеми, с черупките. По този начин съм сигурна, че ядките са съхранени правилно и не са гранясали. Това обаче си има неудобство – нужни са условия и време за счукване на бадемите и почистване на черупките.

Бадемово брашно в кухненски робот

Необходимо оборудване

Най-подходящият уред за приготвяне на бадемово брашно (както и на всяко друго ядково брашно) е кухненският робот. Някои чопъри и блендери също биха могли да се справят с тази сложна и тежка задача, но зависи какъв клас е уредът и с каква мощност разполага. Споменавайки блендер имам предвид мощна машина от професионален клас. Прочетете статията ми за разликите между блендер, чопър и кухненски робот и задачите, които всеки от уредите е предназначен да изпълнява.

Приготвяне

Нужно е само да сложите бадемите в кухненския робот и да ги смелите до получаване на брашно.

Вкъщи най-често смилам бадемово брашно в купата на кухненския робот (тази с s-образния нож) или в мелничката за кафе и подправки, която е допълнителна приставка към робота ми. В мелничката брашното става по-фино от смляното в купата с s-образния нож. Недостатъкът на мелничката е, че вместимостта й е по-малка и ако ми е нужно по-голямо количество брашно трябва да го смеля на няколко пъти.

Важно е да не препълвате уреда в стремежа си да приготвите еднократно по-голямо количество бадемово брашно, защото това може да се отрази на консистенцията му. Възможно е да останат по-едри парчета бадеми или вместо с брашно да се сдобиете с бадемов тахан. Преценете какво количество да сложите за смилане в зависимост от вместимостта на вашия уред.

Най-добре е да смелите бадемите на пулсации през 1-2 секунди, като на всеки 10-15 секунди обирате полепналите по стените на купата парченца. Така ще сте сигурни, че ядките се смилат равномерно и бадемовото брашно няма да се превърне в бадемов тахан. Обикновено приготвянето на една доза бадемово брашно отнема около 1-2 минути.

Начини за приготвяне на бадемово брашно

Как да съхраняваме бадемовото брашно?

Предпочитам да приготвям бадемово брашно в момента, в който ми е нужно. Несъмнено е много по-удобно да имате готово под ръка, особено ако често го използвате. Може да смелите еднократно по-голямо количество и да го съхраните.

В зависимост от това колко бързо планирате да го използвате, може да го съхранявате на тъмно и хладно място или в хладилник. В двата случая е добре да сложите брашното в буркан с херметическо затваряне. Така ще предотвратите поемането на външни миризми. Ако планирате да използвате брашното в рамките на седмица-две, може да го държите в килер, шкаф или някое тъмно и хладно място. Ако нямате намерение да го използвате скоро, най-добре е да ги сложите в хладилника.

Здравословни рецепти с бадемово брашно

[penci_recipe]

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията за как да приготвим бадемово брашно?? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 thoughts on “Как да приготвим бадемово брашно?”

  1. Янислав

    Бадемовото брашно присъства редовно в менюто ни, но до този момент винаги го закупувах от търговските вериги. Благодаря за рецептата, непременно ще изпробвам вкъщи!

Shopping Cart
Scroll to Top