fbpx
Великденско намаление

Пролет е. Разнообразието от зеленолистни зеленчуци е невероятно и ще бъде грехота да не се възползваме от него. Ето защо днес ви споделям рецептата за едни чудни веган кюфтенца от коприва с боб и просо.

Веган кюфтета от коприва, боб и просо

„Вкус назаем“ от Наталия Александрова

Рецептата за тези симпатични кюфтенца от коприва е на Наталия Александрова. Майка на две деца, съпруга и човек отдаден на каузата за здравословно хранене. Наталия е член на Управителния съвет на фондация „За храната“, проектен мениджър и експерт по иновации. Животът ни срещна преди 3 години, но всъщност нишката на познанството ни се е заплела много преди това и беше въпрос на време пътищата ни да се пресекат.

Наталия е и основният подбудител да създам рубриката „Вкус назаем“. Всъщност тази рубрика, може да се разглежда и като продължение на рубриката „Моите приятели готвят“, която поддържах в първите години от създаването на блога. Ако имате любима рецепта, която искате да споделите и да видите публикувана в Know How To Cook, изпратете ми я. Ще се радвам да опитам вкуса на вашия дом.

Кюфтета от коприва с боб и просо

Макар да съм почитател на зеленолистните в цялото им разнообразие, копривата все я пренебрегваме и не я консумираме. Когато Ади беше по-малка често й приготвях различни ястия с коприва, защото баба ми береше специално за нея. Въпреки това копривата така и не попадна в менюто ни.

Сега няколко години по-късно се опитвам да й проправя място в пролетното ни меню. Тези кюфтенца от коприва се оказаха много добри за целта. Не са пържени, а са печени и са лесни за приготвяне. Само почистването и измиването на копривата е по-пипкаво занимание, на което трябва да посвети известно време. Препоръчвам ви винаги да използвате ръкавици.

Кюфтенцата от коприва са подходящи за всички, които постят или избягват консумацията на животински продукти по различни причини. Чудесни са като основно ястие, но и като предястие. Най-добре е да ги поднесете с млечно-чеснов или тахини сос.

Пролетни кюфтета от коприва, боб и просо

Как да приготвим кюфтенцата от коприва

Предварителна подготовка на боба и просото

За да приготвите кюфтета от коприва, първо е необходимо да подготвите боба и просото. Накиснете ги във вода от предната вечер (бобът може и за повече време), след това ги отцедете, измийте и ги сварете. След това отново отцедете сварените вече боб и просо от излишната вода и ги оставете да се охладят.

Може да сварите по-голямо количество от тези продукти, да го разделите на порции и да го приберете във фризера, за да имате под ръка за в бъдеще. Този малък трик спестява доста време. Също така може да използвате и боб в консерва, но внимателно четете етикета за нежелани добавки. Имайте предвид, че бобът в консерва обикновено не се накисва преди да бъде сварен и това може да доведе до известен стомашен дискомфорт.

Подготовка на копривата

Време е да обърнем внимание на копривата. Сложете ръкавици, за да не ви опари. Внимателно, с помощта на малък нож, почистете дръжките и клонките на копривата и запазете само листата. Измийте ги обилно под течаща вода, за да отстраните всички боклуци полепнали по тях, отцедете внимателно и след това бланширайте копривата за около минута във вряща вода.

Отцедете копривата от горещата вода, охладете я и след това с две ръце много добре изстискайте водата от нея. Стискайте, докато се получи нещо като топка от коприва в ръцете ви. Уверете се не е останала почти никаква вода между листата, защото излишната влага, ще оводни кюфтетата. Нарежете копривата.

Приготвяне на кюфтетата

След като основните продукти са подготвени, пристъпваме към приготвяне на самите кюфтета, което е най-лесната задача. Нарежете лука и джоджена на ситно. Сложете ги в купата на кухненския робот, прибавете просото, боба, копривата и подправките. Смелете всичко, докато се получи хомогенна смес. Оформете малки кюфтенца, подредете ги в тава застлана с хартия за печене и ги изпечете за около 20-30 минути.

Кюфтетата може да поднесете с таханов или млечно-чеснов сос.

Веган кюфтета от коприва с боб и просо

Кюфтета от коприва с боб и просо

Все още няма оценки
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 200 г сварено и отцедено просо
  • 200 г сварен и отцеден боб
  • 200-250 г сурова коприва
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Кипнете вода в голяма тенджера.
  • Почистете копривата, като отсраните всички дръжки и стъбла. Оставете само листата. Използвайте малък нож и ръкавици.
  • Измийте почистената коприва под течаща вода.
  • Сложете копривата във врящата вода и я бланширайте за минута. След това я отцедете от водата много добре, за да не разводни кюфтетата. Стиснете я с две ръце и оформете нещо като топка. След отцеждане трябва да ви остане около 140-150 г коприва.
  • Включете фурната да загрява на 180 градуса.
  • Нарежете лука и джоджена на ситно. Нарежете и отцедената коприва
  • Сложете всички продукти в кухненски робот и пасирайте, докато се получи хомогенна смес.
  • Оформете малки кюфтета и ги подредете в плитка тава застлана с хартия за печене.
  • Изпечете кюфтетата за около 20-30 минути. Времето за печене е ориентировъчно и зависи от размера на кюфтетата и вашата фурна.
  • Пригответе сос, с който да поднесете кюфтенцата. Подхождат си както с тахини сос, така и с млечно-чеснов сос.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти със зеленолистни зеленчуци:

Веган кюфтета от коприва с боб и просо

Още рецепти

„Вкус назаем“ – вашите рецепти в Know How To Cook

Станка Стоянова

Вегетарианска безглутенова пица с песто

Станка Стоянова

Салата от червено зеле с ряпа, ябълки и лешници

Станка Стоянова

1 коментар

Радослава април 16, 2021 at 12:17

Много са сполучливи! Дъщеря ми каза, че са й любими. А тя по принцип отказва коприва и просо. Така че това за мен е рецепта точно в целта 🙂 Благодаря!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече