fbpx

Как да изберем еър фрайър

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Обмисляте да си вземете еър фрайър, но не знаете от къде да започнете? Тази статия ще отговори на всичките ви въпроси.

Фритюрниците с горещ въздух (air fryer или еър фрайер) стават все по-популярни и намират място във все повече кухни. Миналото лято допълних уредите в кухнята с Instant Vortex Plus, а от скоро и с Instant Vortex Dual Clear Cook 7,6L. Често ме питат „Кой уред да купя? Какво може да се готви в него?“. Затова реших да споделя в статия на какво да обърнете внимание при избора на еър фрайър, за да изберете най-подходящия за вас уред.

Какво представлява и как работи еър фрайъра

Еър фрайърът е малък домакински уред, който в буквален превод от английски означава въздушен фритюрник. Принципът му на работа обаче няма нищо общо с фритюрник.

Еър фрайърите много приличат на малка конвекторна фурна, в която храната се готви с горещ въздух. Най-съществената разлика между двата уреда е, че при фрайъра въздухът се върти много по-интензивно. Еър фрайърите са много по-икономични от фурните по отношение на консумацията на електроенергия.

Еър фрайърите имат нагревателен елемент и вентилатор, които обикновено са разположени в горната част на уреда, точно над храната. Вентилаторът стои зад нагревателя и издухва горещия въздух надолу. Горещият въздух обгръща храната, като я прави хрупкава и златиста. На практика, при този метод на готвене се намалява употребата на мазнина, без това да е за сметка на вкуса и качеството на храната.

Всичко, което може да се сготви на фурна, може да бъде сготвено и в еър фрайър. Точно както при готвенето във фурна, храната трябва да се върти и разбърква/разклаща (поне веднъж, в зависимост от количеството храна в кошницата на фрайъра), за да се осигури равномерно зачервяване от всички страни.

Как да изберем еър фрайър

При избора на фритюрник с горещ въздух е добре да обърнете внимание на следните характеристики:

Обем / Капацитет на уреда

Когато става въпрос за еър фрайери най-добрият начин да се уверите, че наистина ще го използвате, е да изберете правилния размер за вашите нужди. Смело мога да кажа, че обемът на фрайера е най-важната характеристика.

На пазара има огромно разноообразие от марки и модели еър фрайери във всякакви форми и размери. Съобразете обема на уреда с броя на членове, от които се състои вашето домакинство, както и си отговорете на въпроса „Какво ще готвя в него?“.

Обемът на еър фрайърите обикновено се измерва в литри. Това може да е много объркващо.

За сам човек или двойка, е подходящ уред с малък обем, до около 3-3,5 литра. Ако обаче сте семейство с едно, две или повече деца, определено се нуждаете от фрайър. Изберете уред с обем поне 5 литра.

  • 3-3,5 литра – 1-2 човека
  • 5-6,5 литра – 2-4 човека
  • 6,5 – 7+ литра – 3-4+ човека

Тук е моментът да отбележа, че пълният обем на уреда се използва само, когато печете по-обемни храни – като цяло пиле, например.

За да постигнете добри резултати при готвене, не бива да запълвате целия обем на кошницата на еър фрайъра. Най-добре е храната да е на един слой. Например, ако искате да приготвите хрупкави „пържени“ картофки, трябва да напълните не повече от 1/3 от кошницата. По този начин ще осигурите възможност на горещия въздух да циркулира около храната, за да я сготви равномерно и да я направи хрупкава.

Препълването на кошницата с храна ще доведе до увеличаване на общото време за готвене. Освен това ще трябва многократно да разбърквате храната, за да се изпече равномерно.

Най-важното, което трябва да знаете е, че колкото по-голяма (на широчина и дължина) е кошницата, толкова повече храна може да сготвите едновременно и да постигнете добър резултат. Пълният обем на фрайера се използва рядко, най-вече при печене на цяло пиле.

Мощност

Следващият по важност параметър, на който трябва да обърнете внимание, е мощността. Тя се измерва във ватове (W).

Мощността и изолацията на уреда ще определи колко бързо ще се достигне зададената температура и колко добре ще поддържа топлината след това. Например, един фрайър с мощност от 1000W ще загрее много по-бавно до 200 градуса, съпоставен с такъв от 1500W. Ако сме сложили замразена храна, то тя ще понижи температурата в уреда с мощност от 1000W, той ще се затрудни да поддържа температурата от 200 градуса, което е възможно да влоши текстурата на храната. В допълнение усещането за „пържена“ храна, е пряко свързано с шоковото излагане на висока температура, и при уредите с малка мощност резултатът ще е по-скоро на печено/варено, без хрупкавата коричка отвън. 

В продуктовата спецификация на уреда се отбелязва максималната му изходна мощност. Това означава, че не е задължително да използва цялата мощност, с която разполага. При готвене на по-ниски температури и за по-кратко време, ще се използва значително по-малко енергия, отколкото при по-високи температури и продължително готвене.

Освен това, различните хранителни продукти изискват различна мощност, за да се сготвят. Например месото и замразените храни имат нужда от по-голяма мощност, за да се изпекат добре, в сравнение със зеленчуците. За хрупкави пържени картофки са нужни около 1100W.

Също така за готвене на по-голямо количество храна наведнъж е необходимо по-голямо количество електроенергия, което обяснява факта защо с увеличаване на размера(обема) на еър фрайъра расте и неговата мощност. Не можем да очакваме един малък еър фрайър с обем от 2 литра да има много висока мощност, защото е неоправдано. Подобен уред събира малко количество храна и мощност от около 1000W е напълно достатъчна. Един добър еър фрайър с обем между 3 и 6 литра трябва да има 1200-1700 W мощност. Затова ако планирате да готвите големи количества храна във фрайъра, изберете уред с по-голяма мощност.

Мощността е индикация и за количеството електроенергия, което ще използва уреда. Най-общо казано, колкото по-мощен е уреда, толкова повече електроенергия ще консумира. Това не бива да ви плаши, защото не се отразява драстично на сметката за ток, тъй като уредът се включва веднъж или два пъти дневно за няколко минути.

Форма

Може би формата на еър фрайера е последното, за което ще се замислите, но всъщност тя е важна, защото формата на кошницата за печене определя капацитета й. На пазара има два основни типа кошници – кръгли и квадратни/правоъгълни. Има и еър фрайъри, които наподобяват мини фурна, но те все още са слабо разпространени на българския пазар и в тази статия няма да ги разглеждаме.

Квадратните / правоъгълни кошници побират повече храна спрямо кръглите кошници при един и същ обем. При тях капацитетът на кошницата се използва максимално (особено за храни като бутчетата, филенца, крилца и т.н.) и се осигурява равномерно приготвяне на по-голямо количество продукти.

Материал

Материал на корпуса

Корпусите на повечето уреди са изработени от термоустойчива пластмаса или комбинация от пластмаса и неръждаема стомана. При по-ниските класове уреди използваните материали са с по-нискокачество.

Материал на кошницата

Материалът, от който е изработена кошницата е изключително важен, защото той влиза в непосредствен досег с храната, която после консумираме. Тя трябва да е изработена от материал, който отговаря на всички стандарти за безопасност. При съмнения или липсваща информация за материала, от който е изработена кошницата, потърсете информация от вносителя, официалния представител или търговеца на избраната марка.

Кошниците и приставките към тях на повечето уреди са алуминиеви и са покрити с незалепващо покритие. Алуминият е добър проводник на топлината. Затова уредите с алуминиеви кошници, разпределят топлината по-равномерно. Следете покритието да НЕ съдържа PFOA и/или BPA. Кошниците на някои нискобюджетни марки нямат незалепващо покритие, а са боядисани с боя.

Работни програми / функции

Различните модели уреди са оборудвани с множество програми. Много често хората избират уред с много на брой програми, но в последствие използват само 1-2 от тях. Освен това не винаги броя програми означава различни функции. Често това са просто предварително зададени от производителя времена и температура за готвене за различни храни, които да улеснят потребителя.

При избора на уред обърнете внимание на функциите от гледна точка на храната, която ще приготвяте в него, а не на техния брой.

Повечето уреди най-често имат следните програми:

  • Air Fry – готвене/пържене с горещ въздух;
  • Bake – печене на различни сладкиши, сладки и солени печива;
  • Roast – печене на месо и зеленчуци;
  • Grill – грил;
  • Reheat – за подгряване на храна;
  • Dehydrate – Тази програма е предназначена за приготвяне на домашни сушени плодове и зеленчуци. Някои модели от по-висок клас на Instant Pot и Ninja са оборудвани с нея.

Някои уреди, като Cosori, имат предварително програмирани функции за приготвяне на различни храни, като картофи, кореноплодни, месо, птици, риба, морски дарове, замразени храни, печива и други.

Ниво на шум

Вероятно това е последното нещо, за което ще се замислите, когато избирате еър фрайър, но не го пренебрегвайте при избора, за да не съжалявате по-късно. Някои уреди наистина могат да бъдат много шумни и това може да бъде много досадно, ако се опитвате да проведете разговор, да слушате аудио книга или приятна музика, докато готвите. За съжаление в продуктовите спецификации на повечето липсва информация за нивата на шума.

Попитайте представителите на марката, която сте избрали, разпитайте познати, които вече имат еър фрайър, или пък потърсете мнение във фейсбук групи като Полезните уреди вкъщи и Готвим в Instant Pot.

Място на кухненския плот

Преценете с какво свободно място разполагате на кухненския плот. Еър фрайърът през цялото време ли ще стои върху него или ще го прибирате в някой шкаф, когато не го използвате? Имайте предвид, че е необходимо да осигурите „въздух“ на вашия уред и не е добре да е плътно залепен до стена и/или други уреди. Еър фрайърът, който ще изберете, трябва да е достатъчно голям, за да сготви храна за цялото ви семейство, но и достатъчно компактен, за да се побере в кухнята ви.

Като правило колкото по-голям е обемът на уреда, толкова по-голям е самият уред.

Брой кошници

Повечето модели еър фрайъри са с една кошница. През последните години на пазара навлязоха и модели с две кошници. Те са с по-голям капацитет и позволяват едновременно да се готвят различни храни във всяка кошница на различна температура и време за готвене.

Най-популярните модели еър фрайъри с две кошници са Instant Vortex Plus Dual ClearCook Air Fryer 7,6l (вижте подробно ревю) и Ninja Foodi Dual Zone AF300EU.

Този тип фрайъри са подходящи както за малки, така и за големи семейства. Идеални са за семейства с малки деца, защото децата, както знаем от опит, винаги са нетърпеливи. Във фрайърите с две кошници може да сготвите първо тяхната храна, а след това и вашата. Подходящи са и за на нуждите на двучленно семейство, тъй като докато в едната кошница се готви основното, в другата може да се приготви гарнитурата.

Недостатък на фрайърите с две кошници е, че в тях не могат да се пекат печива с по-голям размер или цяло пиле.

Вид на кошницата

Първият тип уреди са с основна кошница и решетка, която се поставя в нея. Вътрешната решетка е добре да бъде снабдена със силиконови елементи, които да помогнат за по-доброто й прилягане към основната кошница. Ако липсват такива елементи, решетката много лесно изпада при вадене на храната. Трябва да се внимава да не се изсипва мазнината, която се е събрала на дъното на кошницата при сервиране на готовата храната.

Другият тип уреди имат основна кошница и втора, която се слага вътре в основната. Обикновено втората кошница има множество дупки и процепи, които да подпомагат циркулацията на въздуха. Отзивите за този тип кошници е, че са значително по-трудни за почистване, което ги прави неприятни за работа.

Допълнителни опции

Прозрачна предна част

Прозрачната предна част дава възможност да следите процеса на готвене без да отваряте уреда. Много е удобно и така не се налага да изваждате непрекъснато кошницата и да прекъсвате процеса на готвене, за да проверите готовността на храната.

Вътрешна светлина

Вътрешната светлина в комбинация с прозрачната предна част е голямо удобство. Всички модели от новата серия Instant Vortex ClearCook имат прозрачна предна част и вътрешна светлина, която се включва и изключва с натискане на бутон или при изваждане на кошницата.

Филтър за улавяне на миризми

Добавянето на мазнина по време на готвене (дори в минимални количества) придава повече вкус и аромат на храната, но също така и допринася за отделянето на миризма.

Някои модели, като Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase Air Fryer 5.7L, са оборудвани с филтър за редуциране на миризми по време на готвене. Той спомага и за улавянето на мазнините, като по този начин предпазва шкафовете зад уреда. При еър фрайъри без такъв филтър изходящият въздух се удря в гърба на плота и го зацапва. Имайте предвид, че филтрите са консуматив, който се подменя през определен период от време.

Дистанционно управление на уреда

Някои модели, като Cosori Premium Smart Air Fryer CS158-AF, XXL 5.5L могат да бъдат контролирани дистанционно през мобилен телефон, да се следи процеса на готвене и дори да се командават гласово.

Звукови сигнали

Звуковите сигнали ви известяват при настъпването на важни събития в работата на уреда, като достигане на зададената температура на готвене, напомнят в точното време кога да разбъркате или обърнете храната и ви известяват, когато тя е готова.

Почистване

Лекотата на почистване е фактор, който никак не е за пренебрегване. Редовното почистване е задължително за подобен род уред. Наслояването на храна и мазнина не е препоръчително. Освен че се почистват с повече усилия, наслоените остатъци от предишно готвене могат да станат среда за развитие на опасни за здравето бактерии, както и да доведат до отделянето на неприятна миризма при печене.

Добрата новина е, че повечето уреди на пазара се почистват лесно, а кошниците на много от тях могат да се мият в съдомиялна машина. Самият уред (неговият корпус и контролен панел) просто се забърсват с влажна кърпа. Ако случайно е полепнала храна по нагревателя, той се почиства с влажна домакинска гъба, след което се оставя добре да изсъхне.

Цена

На пазара има уреди за всеки джоб. Цените на еър фрайърите започват от около 100 лв и достигат до 700 лв. Макар цената да е важна, тя не винаги е добър индикатор за това кой уред да купите.

Функционалността, капацитетът, гаранционното обслужване, разходът на електроенергия са факторите, на които е добре да обърнете внимание, за да сте сигурни, че купувате подходящия за вашите нужди уред. Обикновено уредите изработени от по-качествени материали, предлагащи по-голям набор от удобства и функционалности и имащи по-голям капацитет са с по-висока цена.

Каква марка еър фрайър да избера

Многообразието от марки е огромно и доста объркващо. По-долу споделям кои са най-популярните марки еър фрайъри на българския пазар. Мнения за тях може да получите във фейсбук групата „Полезните уреди вкъщи“.

Какво може да се готви в еър фрайър

Във фритюрник с горещ въздух може да сготвите почти всичко, което бихте сготвили и във фурната. Някои дори „варят“ яйца в него. В еър фрайер можете да изпечете:

  • кюфтета – от месо или зеленчукови;
  • пилешки бутчета, филенца или крилца;
  • пържоли;
  • наденички;
  • риба;
  • картофи;
  • тиквички, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други зеленчуци;
  • мъфини и кексчета;
  • баници;
  • питки и пърленки;
  • сандвичи;
  • „пържени“ филийки и други тестени изделия.

Рецепти за еър фрайър

Хареса ли ви тази статия?

Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Готвим в Instant Pot, Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Как да приготвим домашно фъстъчено масло

Станка Стоянова

18 рецепти за летни салати

Станка Стоянова

Как да оптимизираме разходите за храна?

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече