fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Бъдни вечер е един от най-светлите и почитани християнски празници и един от най-важните семейни празници. Наричан с различни имена в различните краища на страната, 24 декември е последният ден от Рождественския пост. На този ден, трапезата е празнична, макар и постна, и около нея се събира цялото семейство.

Какви ястия се слагат на трапезата на Бъдни вечер?

Денят е свързан с множество обреди и обичаи, всеки от които носи своя символика. Според традицията, на празничната трапеза се подреждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Според поверието, колкото по-богата е трапезата, толкова по-богата и плодородна ще бъде годината.

Храната задължително е постна и без каквито и да било животински продукти. Изключение се прави за меда, който у нас традиционно се смята за постна храна. Класическите ястия, които се слагат на масата са пълнени чушки, постни зелеви или лозови сарми, тиквеник, варено жито, орехи, ошав, пресни плодове, чесън и обредна постна питка.

Меню за Бъдни вечер

В помощ на по-неопитните домакини и онези, които все още се колебаят за менюто за Бъдни вечер, реших да предложа няколко идеи за такива. Подготвих няколко примерни менюта, които да отговорят на различни вкусови предпочитания и хранителни режими. Използвайте тези менюта като отправна точка, за да сътворите вкусна празнична трапеза, която да споделите със семейството си.

Всяко меню съдържа по 7 ястия. Към тях може да добавите на трапезата пресни сезонни плодове (вижте списъка със сезонни продукти за декември), счукани ядки и/или скилидки чесън. Важно е да да спазите традицията и да поднесете на масата нечетен брой ястия (не се броят само водата и червено вино).

Традиционно меню за Бъдни вечер

Вижте и тези вкусни рецепти за подходящи десерти, ако нямате проблем с консумацията на глутен съдържащи храни.

Нисковъглехидратно меню за Бъдни вечер

Модерно меню за Бъдни вечер

Реших да ви предложа и едно меню, което доста се различава от класическото. Колебаех се как да го озаглавя и реших, че най-много му подхожда модерно. Защо модерно? Защото колкото и да обичаме традициите и класическите ястия, понякога се случва да искаме да избягаме от тях. Мисля, че няма нужда да нищим причините за това. Празникът е празник, когато е споделен с най-близките ни хора, а храната е едно приятно допълнение.

Вариант 1:

Вариант 2:

Разбира се, не бих пропуснала и Коледа. Непременно вижте и празничните коледни менюта.

Празнични менюта за Коледа

Хареса ли ви тази статия

Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезонитеГотвим в Instant Pot и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Бонбони от тиква с кокосови стърготини и сушени плодове

Tanya

Постни зелеви сарми с кафяв ориз и сушени гъби

Станка Стоянова

Хумус с печени чушки

Станка Стоянова

1 коментар

Вероника декември 19, 2021 at 16:50

Благодаря Ви за прекрасните рецепти и вкусни предложения! Винаги креативна, идейна и специална! Останете такава. Светли празници на Вас и семейството! Бъдете здрави и благословени!

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече