fbpx

Пълнени чушки болонезе (с кайма и доматен сос)

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Отива си сезонът на чушките, но не искам да го пусна да си отиде преди да съм ви показала рецептата за пълнени чушки болонезе. Здравословна семейна вечеря, на която да се насладите в приятна есенна вечер. Нямам навика да изчислявам нутриенти, но рецептата ще се впише чудесно в един ВМ-НВХ и/или палео начин на хранене. Мисля, че се подразбира, че е без глутен.

Защо пълнени чушки болонезе

Признавам си, че изборът на име за тази рецепта доста ме затрудни. Пълнени чушки с кайма и доматен сос ми звучи дълго и в представите ми изплува съвсем различно ястие. Освен това плънката на тези чушки по начина си на приготвяне и използвани продукти доста се доближава до сос болонезе. Спокойно, няма да е нужно да я чакате да къкри с часове на котлона. Затова мисля, че пълнени чушки болонезе ги описва много добре.

Необходимите продукти и заместители

Основните съставки

Пълнени чушки без чушки, няма как, нали? Все пак, ако не ви се намират чушки подходящи за пълнене, може да ги замените с камби. Чудесни са и до края на октомври може да ги намерите в изобилие. Погледнете сезонния календар за справка. Най-добре е чушките да са червени, защото са по-сладки, а сладостта им много добре си партнира с болонезе плънката.

За плънката е необходимо на първо място качествена кайма, по възможност от месо смляно пред очите ви. Само така може да си гарантирате, че наистина е само от чисто месо, без всякакви примеси и добавки. Все пак това е основната съставка на ястието. Каква ще предпочетете е лично ваш избор. Може да бъде от свинско месо, телешко месо, смес, а защо не и пилешка.

Основата на всяко вкусно ястие – зеленчуците

Оризът и подобните ги пропускаме, но при мен плънка без зеленчуци – няма да откриете. Може да са 1-2, но ги има. За пълнените чушки болонезе използвам кромид лук, домати – пресни или консервирани, в зависимост от сезона, моркови и чесън. Само няколко зеленчука, но ароматни и изграждащи основата на всяко вкусно ястие.

Подправките

Подправките са достъпни и лесно може да ги откриете в кварталния магазин или в някои от многото специализирани магазини за подправки. За по-богат вкус на плънката са необходими сушен риган, щипка мащерка, щипка индийско орехче (най-добре прясно настъргано, но ако нямате пропуснете го), малко черен пипер и сол.

Виното

За малко да забравя виното. Не е съставка, която традиционно използваме, когато приготвяме плънка за пълнени чушки, но пък е една от съставките на соса болонезе. Това имах предвид по-горе, когато споменах, че продуктите за плънката се доближават до тези за сос болонезе. Използвах бяло вино, защото такова имах, но вие може да използвате и червено.

Мазнината

Изборът на мазнина оставям на вас. Може да използвате зехтин, свинска мас (както често процедирам), краве масло или гхи. Всички работят и са добър избор.

Рецепта за пълнени чушки с кайма - ВМ-НВХ

Как се приготвят

Приготвянето на пълнени чушки, знаете, е пипкаво занимание. Първо се приготвя плънката. Започваме със задушаване в малко мазнина и вода, под капак, на лука и морковите. След това идва ред на чесъна, а само минута по-късно на ригана, мащерката и индийското орехче.

Как ще продължим нататък?

Има два възможни варианта.

Вариант 1

След като зеленчуците са се задушили, добавили сме чесъна и подправките, добавяме каймата. Разбъркваме я упорито и енергично в тигана, докато стане на трохи. Едва след това прибавяме пасираните домати и готвим, докато се сгъстят достатъчно. По някое време, но не съвсем накрая, добавяме виното. Плънката не трябва да прилича на сос за спагети, а да бъде гъста, за да не изтича от чушките.

Вариант 2

След зеленчуците и подправките, добавяме пасираните домати. Варим ги, докато започнат да се сгъстяват и леко да променят цвета си. Тогава първо добавяме виното, а след това и каймата. Бъркаме, докато не стане на трохи. Каймата ще „поеме“ част от сока на доматите. Варим плънката, докато стане достатъчно гъста и подходяща за пълнене на чушките.

Пълнени чушки болонезе

Подготовка на чушките за пълнене

Всички знаем как се пълнят чушки, нали? Измиваме ги, отстраняваме дръжките и семената и пълним чушките. Предвид консистенцията на плънката, все пак не съдържа спояващи елементи като ориз, или други зърнени култури, реших да импровизирам и да подходя по нов начин.

Изрязвам една от стените на чушката така че да се оформи нещо като лодка. Внимателно с нож отрязвам семенника, като внимавам дръжката да остане на мястото си. Така чушката запазва цялостта си и същевременно позволява да се напълни с плънка без да има опасност след това тя да се излее навън. Забележете, че не разрязвам чушките на половина по дължина. Ако чушките са по-малки, няма да поберат почти никаква плънка и това обезсмисля целия процес.

Той има един единствен недостатък – остава известно количество чушки. Разбира се, има две възможни решения на този проблем – подготвяме чушките преди да приготвим самата плънка и влагаме изрязаните парчета чушка в сместа за пълнени или ги влагаме в друго ястие или салата. Ето няколко подходящи за целта:

Още рецепти за пълнени чушки

Пълнени чушки с кайма, доматен сос и зеленчуци
Пълнени чушки болонезе (с кайма и доматен сос)

Пълнени чушки болонезе (с кайма и доматен сос)

Все още няма оценки
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 12-14 бр червени чушки
  • 700 г кайма
  • 200 г моркови
  • 160 г кромид лук
  • 680 г домати от консерва (или пресни)
  • 30 мл бяло вино
  • 2 бр скилидки чесън
  • 1 с.л. мазнина по избор (зехтин, мас, гхи, масло)
  • 2 ч.л. сушен риган
  • щипка мащерка
  • щипка индийско орехче
  • щипка черен пипер
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Обелете лука и морковите. Нарежете ги на малки кубчета.
  • Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера. Добавете нарязаните зеленчуци, 1-2 с.л. вода и ги задушете под капак за кратко.
  • Нарежете чесъна на много ситно и го прибавете към зеленчуците в тигана. Гответе за не повече от минута, добавете подправките и разбъркайте.
  • Сложете пасираните домати и гответе, докато доматения сос се сгъсти и промени цвета си. Добавете виното.
  • Прибавете кайма и с разбъркване я натрошете, докато стане на трохи и се смеси равномерно с останалите продукти. Гответе на умерен огън още няколко минути, докато плънката стане достатъчно гъста (не с консистенция на сос). Преди да я свалите от огъня, подправете на вкус със сол и черен пипер.
  • Измийте чушките. С остър нож изрежете една от стените на чушката така че да се отвори достатъчно пространство за пълнене. Не ги разрязвайте на половина през дължина. С помощта на остър нож изрежете семенната част и оставете дръжката. Ако желаете, може да се придържате към стандартния начин за пълнене, но този е по-удобен за този тип плънка.
  • Подредете почистените чушки в тава. Поръсете ги със сол и съвсем малко мазнина. Напълнете всяка чушка с помощта на супена лъжица. Налейте вода в тава, колкото да покрие дъното.
  • Изпечете чушките за около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Наблюдавайте ги и ако е необходимо намалете или увеличете времето за печено според вашата фурна.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за пълнени чушки болонезе с близки и приятели. Да помогнем на добрата храна да достигне до повече хора.

Още рецепти

Винен сос за месо

Станка Стоянова

Хумус

Станка Стоянова

Овесена каша с кайсии

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече