fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Лятна доматена супа с чубрица

Историята на една доматена супа с чубрица

Обожавам домати. През лятото мога да живея само и единствено на домати. Добавям ги към всяко ястие, почти. Сигурно сте забелязали, че присъстват в доста от рецептите в блога. Идеята за тази супа обаче се роди не от тази моя любов, а от спомена за ароматната доматена яхния с чубрица, която баба правеше. Ах, какъв аромат се носеше, а вкусът й беше… неописуем.

Баба (майката на мама) вече я няма, но споменът за нея продължава да живее в нас. За прекрасните мигове с нея, за нейната енергичност и доброта… както и спомена за вкуса на нейната доматена манджа. За съжаление не знам точната рецепта, защото така и не я попитах. Само предполагам какви са основните продукти и подправки. На базата на тези предположения, преди няколко седмици реших да съживя и да преживея отново онзи вкус, който не ми даваше мира.

Как да приготвим доматената супа с чубрица

Тази доматена супа е семпла и много лесна за приготвяне. А необходимите продукти съм сигурна, че точно в този момент от годината (все пак навън е жарко лято) се намират във всеки един български дом – сладки, зрели под жарките слънчеви лъчи, домати, лук, чесън и няколко стръка прясна чубрица.

Изберете добре узрели домати. Дали ще са розови или червени, не е чак от такова значение, но е важно да бъдат добре узрели, за да притежават характерната за тях приятна сладост.

Обелвате и настъргвате доматите на едро ренде. Може да използвате и кухненския робот за последното. Става доста по-бързо и не щапа толкова, но специално за тази супа предпочитам старомодния начин. Задушавате глава лук, след това добавяте скилидка ситно накълцан чесън. Щом чесънът започне да отпуска аромата си, добавяте доматите и малко сол. Гответе около 7-10 минути, докато доматите започнат да си променят цвета. Тогава добавете водата и гответе още 10-15 минути. Преди да отместите супата от котлона, добавете наситнени свежи листа чубрица. Ако е необходимо, добавете още сол.

Вкусната доматена супа на баба

Две в едно – супа или сос

Тази рецепта лесно може да се превърне в чудесен летен сос, който да добавите към печени зеленчуци. Много добре си подхожда с печени чушки и патладжан. По-смелите, които обичат експериментите, може да го използват като сос към безглутенова паста или пица. Дано не ме чете някой италианец… Може дори да го използвате като основа за рататуй.

Още идеи за летни супи

Супата, за мен е всесезонно ястия. Обичам я и я хапвам с удоволствие през всички сезони. Мнозина да избягват консумацията на супи през лятото, но аз не съм от тях. Ето някои от любимите ми летни супи. Списъкът не е пълен, защото някои от супите все още стоят в раздел чернови и очакват да дойде тяхното време.

  • Крем супа от тиквички и аспержи – подходяща за късна пролет и ранно лято, когато е сезонът на аспержите.
  • Крем супа от тиквички, моркови и манголд – чудесна лятна супа, на която може да се насладите както през късна пролет, така и през лятото, че дори и през есента. Манголдът, в зависимост от това кога е бил засят, може да се открие почти през всички топли месеци.
  • Крем супа от червена леща с печени чушки – любима у дома. Сезонът и настъпва през август, когато зреят първите червени чушки и продължава чак до късна есен, та дори и през зимата, ако сте съхранили печени чушки във фризера или в буркани.
  • Супа от тиквички, картофи и гъби – ето и една стандартна супа. Стандартна, защото зеленчуците са цели, а не пасирани. Рецептата е публикувана през далечната 2012 и има някои продукти, които не са съвместими с настоящият ми начин на хранене (за него прочетете повече тук). Въпреки това рецептата лесно може да се адаптира към безглутенов начин на хранене. Пропускаме брашното или го заместваме с подходящо безглутеново. За да я направим още по-здравословна, белият ориз, заместваме с кафяв.
  • Супа от домати с фиде – тази супа също е от доста отдавна в блога. Чувствайте се свободни, ако не консумирате глутен да използвате безглутеново фиде или спагети. Оризови биха се вписали идеално.
  • Супа от червена леща с домати – ей тази супа е върхът. Може да се хапва целогодишно. Препоръчвам ви през лятото да използвате зрели градински домати. Приготвя се лесно и е много много ароматна. Ако сте почитатели на червената леща, непременно я опитайте.
Как се приготвя доматена супа
Вкусната доматена супа на баба

Доматена супа с чубрица

Все още няма оценки
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Servings 3

Ingredients
  

  • 750 г домати
  • 60 г лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 мл вода
  • 6-7 стръка прясна чубрица
  • сол

Instructions
 

  • Нарежете лука и чесъна на ситно.
  • Обелете доматите и ги настържете на едро ренде или ги смелете в кухненски робот или чопър.
  • Задушете лука в зехтина и 1-2 с.л. вода. Щом побелее, добавете чесъна.
  • Разбъркайте и гответе, докато усетите приятен чеснов аромат.
  • Добавете доматите. Разбъркайте и посолете.
  • Оставете доматите да се готвят около 5-10 минути.
  • Прибавете водата щом забележите, че доматите са започнали да променят цвета си.
  • Варете супата още 10-15 минути или докато прецените, че е готова.
  • Преди да я отместите от котлона, добавете ситно нарязаните листа прясна чубрица.
  • Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Салата от моркови с магданоз

Станка Стоянова

Солени яйчени кейкчета

Tanya

Безглутенов кекс с тиква и мед

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече