fbpx

Ревю: Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Новият Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid съчетава в едно мултикукър под налягане и еър фрайър. Прочетете ревюто, за да разберете какви са предимствата и недостатъците му, и дали това е вашият уред.


Вече няколко седмици тествам уреда у дома и в тази статия ще споделя впечатленията ми.

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Какво е Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е най-новият модел херметичен мултикукър на Instant Pot. Този уред съчетава най-доброто от интелигентното готвене под налягане с пържене с горещ въздух, като използва един капак за цялото готвене.

Капакът е специално проектиран. Той се различава от капаците на всички останали модели от семейството на Instant Pot. Оборудван е със специална подложка за готвене под налягане, под която е скрит нагревателен елемент с вентилатор.

Уредът е много по-компактен от други модели. Ако пространството ви в кухнята е ограничено и нямате място за два отделни мултикукър и еър фрайър, този модел съчетава най-доброто от двата уреда.

Капацитет / За кого е подходящ

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid се предлага единствено в обем от 6,2 л. Разговаряла съм с много хора, които се притесняват, че капацитетът му е малък. Определено не е уредът с най-голям обем на пазара, но е напълно достатъчен за приготвяне на 6 порции храна едновременно. Това са 2 хранения за едно 3 или 4 членно семейство. Разбира се Ultimate Lid може да сготви и по-малки количества, което го прави подходящ и за по-малки домакинства.

Най-лесният начин да определите дали капацитетът му за готвене под налягане ще е достатъчен за вашите нужди е да измерите какъв е обема на най-голямата тенджера, в която обикновено готвите за семейството си.

От какъв материал са изработени вътрешния съд за готвене и еър фрайър кошницата

Ultimate Lid е оборудван с основен съд за готвене от висококачествена неръждаема стомана, като всички останали модели мултикукъри Instant Pot. Този съд ще ви служи вярно дълго време и няма да се притеснявате, че покритието може да се надраска. Лесно се почиства на ръка или в съдомиялна. При по-упорити замърсявания може да използвате и абразивни измиващи препарати.

Уредът разполага също така и с вентилирана, незалепваща кошница за печене (когато използвате някоя от програмите за печене с горещ въздух). Тя служи и като кошница за пара, която се поставя вътре в съда за готвене, когато е необходимо. Кошницата е с незалепващо покритие без PFOA и PTE. За направата й са използвани същите материали, от които се изработват кошниците на еър фрайърите от серията Instant Vortex.

Програми

Instant Pot Duo Crips Ultimate Lid има 13 програми за готвене, които ви дават възможност да приготвите в него всичко, което ви хрумне.

  • Pressure Cook (Готвене под налягане) – използва се за приготвяне на храна под налягане – месо, ориз, картофи, зеленчуци, паста, варива. Под налягане може да сготвите почти всичко, което ви хрумне. Времето за готвене е в пъти по-кратко.
  • Steam (Готвене на пара)
  • Sauté (Сотиране) – за запечатване на месо, за сотиране на зеленчуци, за сгъстяване на сосове, за пържене. Може да използвате програма Sauté, за всички онези дейности, за които обичайно използвате тиган. Програмата често се използва и за досготвяне на някои ястия. Понякога всички продукти не могат да бъдат сложени едновременно в съда за готвене и сготвени под налягане. Налага се някои по-деликатни продукти да се добавят след приключване на готвенето. Например, ако искате да добавите фиде към супа, да я застроите или пък да сгъстите яхния с брашно. Има избор между 6 температурни нива, подобни на тези, които имат стандартните котлони. Това ви дава по-голям контрол по време на готвенето, по-добри вкусови резултати и повече удобство. Смяната между различните температурни нива става много лесно и самия уред реагира бързо на промяната. Много по-трудно е да прегорите някоя храна, когато можете да избирате температурата на готвене.
  • Slow cook (Бавно готвене) – Бавното готвене се използва за нискотемпературно готвене на различни ястия. Програмата работи без налягане на принципа на уред за бавно готвене. Може да се използва за приготвяне на свински джолан, дърпано свинско, ребърца, костен бульон, кисело зеле и други. Името на програмата подсказва, че при нея готвенето отнема повече от няколко минути. Обикновено при бавното готвене храната се готви часове на ниска температура.
  • Sous vide – Подобно на програма Slow Coок, при Sous Vide не се използва готвене под налягане. Sous vide е метод за готвене на храна, най-често месо или риба, чрез вакуумно затваряне в торбичка и потапяне в топла вода. Готвенето се осъществява на много ниска температура и за продължително време. Резултатът е нежно, сочно и много вкусно месо.
  • Yoghurt – Ако искате да приготвянете кисело мляко у дома, тази програма улеснява задачата. Тя работи на два етапа. По време на първия пастьоризира млякото, като го подгрява до нужната за това температура. След това при звуков сигнал се добавя закваската и започва втория етап – заквасването.
  • Air Fry (Пържене/Готвене с горещ въздух) – Ако обичате да си похапвате пържени картофки, това е програмата.
  • Roast (Печене) – Тази програма е подходяща за печене на храни, които имат по-солидна текстура, като различни видове месо, наденички, кюфтета, зеленчуци. Можете прецизно да регулирате температурата и времето за готвене.
  • Grill (Грил) – Температурата по подразбиране е настроена на 204 градуса и не може да се регулира. Програма грил е подходяща за гриловане на различни меса, зеленчуци, сандвичи и други.
  • Bake (Печене) – Програма Bake е предназначена за печене на сладкиши, кексове, мъфини и други. Храни, които нямат солидна структур преди термична обработка.
  • Keep Warm (Поддържане на топла храна) – Тази програма е идеална за претопляне на вече сготвена храна или за поддържане на храната топла след приключване на готвенето. Може да се включи автоматично след приключване на повечето от програмите. Когато претопляте храна има възможност за настройване на времето, за което да се поддържа топла, и температурата, която да се поддържа. Максималното време, при което уреда може да поддържа храната топла е 10 часа. Програмата работи в температурен диапазон 62-77 C. Това ограничение е зададено от съображения за безопасност. По този начин се гарантира, че храната няма да попадне в опасната температурна зона (между 8 и 60 С градуса), при която в нея протичат процеси, които водят до развалянето й.
  • Dehydrate (Дехидратиране/сушене) – Програма дехидратиране е идеална за сушене при ниска температура на различни зеленчуци, плодове, гъби или телешко месо. Можете да я настроите на температура от 40 до 73 С, а максималното време е 72 часа.
  • Proofing (Втасване) – Подобно на програма Dehydrate, Proofing може да поддържа ниска температура за дълъг период от време. Предназначена е за втасване на различни изделия от тесто преди изпичане. Освен за втасване на печива, може да се използва и за поддържане на оптимална температура за развитие на квас, ако в дома ви е по-хладно. Програма Proofing може да поддържа температура в диапазона 23-35 градуса за период от 30 минути до 3 часа.
Инстант пот Ultimate Lid комбиниран мултикукър и еър фрайър с 13 програми за готвене

Предимства

  • Един капак – нямате нужда от допълнително място или цял шкаф, в който да съхранявате запичащия капак. Превключването между режим готвене под налягане и запичане, става с натискане на един бутон. При натискането му се освобождава предпазната подложката за готвене под налягане. След това също толкова лесно се връща обратно. Когато не се използва, подложката за готвене под налягане, не се нуждае от специално място за съхранение, защото е с размер на голяма чиния.
  • Управлението на уреда е доста лесно и интуитивно въпреки че първоначално контролния панел може да изглежда плашещ. В лявата колона един под друг са разположени бутоните за програмите за готвене под налягане, а в дясно – тези за пържене/печене с горещ въздух. С едно натискане на бутон се избира желаната програма за готвене, а след това посредством бутоните за време (Time) и температура на готвене (Temp) лесно се прецизира готвенето.
  • Съдържа разнообразен набор от програми, които заместват няколко уреда (млековарка, уред за заквасване на мляко, оризоварка, дехидратор, уред за су вид, уред за бавно готвене, парти грил за сандвичи, еър фрайър) с един.
  • Дъното на основният съд не е така изпъкнало навътре, както на останалите модели от Duo серията.
  • Подробна информация за етапа на готвене – загряване на уреда (preheating), същинско готвене, поддържане на храната топла. На всеки един етап от готвенето знаем до къде е стигнал процеса и колко остава до приключването му.
  • Матричен дисплей, който „говори“ на човешки език с думи, а не с кодове. Подробни съобщения какво действие се очаква от нас като потребител. Например – дали е необходимо да поставим или премахнем предпазната подложка за готвене под налягане, кога можем да отворим капака на уреда след приключване на готвенето, или пък кога трябва да обърнем храната по време на готвене.
  • С отворен капак, уредът е висок около 59 см. Точно се побира под аспиратора, ако разстоянието между горния и долния ред шкафове в кухнята е 60 см.
  • Изпускането на налягането е много омекотено (сравнено с останалите модели от Duo серията), а и е автоматизирано. Още при избора на програма за готвене може да се избере предпочитания начин на изпускане на налягането или да се направи след приключване на готвенето.
  • Колекторът за конденз е по-широк и по-лесен за почистване.
  • Възможност за отложено готвене.

Недостатъци

  • Липсва възможност за готвене на ниско налягане. Досега не съм готвила на ниско налягане с никой от предишните ми уреди въпреки че са го предлагали като възможност. Някои го използват за варене на ориз, по-деликатни храни, като броколи и карфиол. Ориз готвя за 2-3 минути под висока налягане и след това изчаквам налягането да се освободи естествено.
  • На програма Yogurt кисело мляко може да се закваси само в съда за готвене на уреда. Не може да се използват буркани, като при Instant Pot Duo.
  • Основният съд за готвене няма дръжки. Дръжките несъмнено са удобство, особено когато тенджерата е нагорещена и се налага да отцедите течността, в която сте готвили. Например при варене на картофи и зеленчуци. Въпреки това има възможност как да подхванете съда и да го извадите от уреда, дори и да е горещ и да сте с кухненски ръкавици. Нито един от уредите, които съм използвала не е имал дръжки. Свиква се с изваждането. Дори не всеки път вадя съда за готвене.
  • Силиконовият уплътнителен пръстен е закрепен за предпазната подложка за готвене под налягане. Замяната му е по-сложна, но не е невъзможна. След година ежедневно готвене в Instant Pot Duo Crisp все още не ми се е налагало да сменям уплътнение. Очаквам, че и с Ultimate Lid няма да има нужда от честа смяна на уплътнение. Някои хора предпочитат да използват различни уплътнения за сладки и солени храни. Предвид факта, че повечето сладки храни се пекат, а не се готвят под налягане (има и изключения като чийзкейк, крем карамел, мляко с ориз и др.), в повечето домакинства наличието на втори силиконов уплътнител не е необходимо.
  • Тъй като уредът е само с един капак, той е малко по-тежък за вдигане. Тежи 10,6 кг. Това може да е неудобство, ако уреда няма да стои постоянно върху кухненския плот, а например ще го прибирате в шкаф и ще го изваждате от него, когато готвите. Моят уред стои върху плота през цялото време и не ми се налага да го повдигам, освен за забърсване около и под него, което правя с избутване.
  • Нуждаете се от достатъчно място над и около уреда, тъй като при отваряне капака застава на 90 градуса спрямо съда за готвене. Ако горният ви ред шкафове е по-нисък от 60 см (измерено спрямо нивото на работния плот, уредът може да не ви е удобен за работа.
  • Плиткият основен съд прави готвенето съд в съд по-трудно. Например в 8 литров мултикукър Instant Pot може да стерилизирате консерви в буркани от 700 мл, докато тук е невъзможно. Също така, аксесоари като по-високи форми за кекс, може да не се поберат в уреда.
  • Както вече споменах, уредът буквално говори и много лесно може да разберете какво се случва. Всички съобщения са на английски език. Това може да е проблем, ако не говорите езика. В упътването за употреба има превод на всички информационни съобщения. Не са много на брой и бързо може да запомните значението на всяко от тях.
  • Уредът не разполага с достатъчно аксесоари. Идва само с основен стоманен съд за готвене и air fryer кошница.
  • Тъй като моделът е нов, все още няма резервни части (като основен съд за готвене, подложка за готвене под налягане и други), но предполагам, че скоро ще бъдат налични такива. Обикновено се случва до около 6 месеца след пускане на уреда на пазара.

Може ли да се мие в съдомиялната

Да, вътрешният съд за готвене, air fryer кошницата и предпазната подложка за готвене под налягане могат да се мият в съдомиялна. Основният корпус се забърсва с влажна кърпа, когато е необходимо. Колекторът за конденз е най-добре да се мие на ръка.

Какво може да се готви в Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Както споменах по-горе, Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е комбиниран уред – херметичен мултикукър и еър фрайер в едно. В него може да приготвяте както любимите си супи, яхнии, варива, ориз, паста, така и да печете месо, риба, зеленчуци, баници, кексове и други сладки и солени печива.

Малка част от рецептите, които могат да бъдат приготвени в уреда:

Основни ястия

Супи

Десерти

Печива

Други

Още рецепти ще откриете в категория, в групата ми Готвим в Instant Pot, както и в раздел рецепти в сайта на Instant Pot.

Ultimate Lid херметичен мултикукър и еър фрайър

Какво отличава Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid от другите уреди от Crisp серията

Откакто имам уреда един от въпросите, който най-често ми задават е каква е разликата между Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid и Instant Pot Duo Crisр или Instant Pot Pro Crisp. Много хора се колебаят кой уред да изберат и това е нормално тъй като уредите вършат едни и същи задачи.

Основните разлики между уредите са:

  • Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid има само един капак, докато Instant Pot Duo Crisp и Instant Pot Pro Crisp имат по два капака – капак за готвене под налягане и капак Air Fryer.
  • Капакът на Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е захванат за корпуса, докато при другите уреди капаците са отделени и при необходимост лесно може да се замени целия капак.
  • Основният съд за готвене на Ultimate Lid е по-плитък и по-широк.
  • Air fryer кошницата на Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е с незалепващо покритие, с каквото са и всички еър фрайъри от серията Instant Vortex. Instant Pot Duo Crisp и Instant Pot Pro Crisp са оборудвани с кошница с керамично покритие, за което някои потребители съобщават, че понякога залепва храна по него.
  • Кошницата на Ultimate Lid е по-широка и по-плитка в сравнение с тази на останалите уреди от Crisp серията. Съответно има по-голяма площ, което е предимство при печене на храни, които се пекат на дъното. Например кошницата на Ultimate Lid събира повече кюфтета, наденички и филии, отколкото кошниците на 8 литровите кошници на Crisp уреди.
  • Air Fryer кошницата има повече отвори, което позволява по-добра циркулация на въздуха, което е условие за по-равномерно изпичане и по-малка нужда от разбъркване на храната.
  • Ultimate Lid няма възможност за готвене под ниско налягане (Low Pressure), което обикновено се използва за приготвяне на по-деликатни храни. Преди Ultimate Lid дълго време ползвах Instant Pot Duo и Instant Pot Duo Crisp и никога не съм готвила на ниско налягане. Ориз готвя за 2-3 минути на високо налягане, а броколи и карфиол на 0 минути под налягане. Прочетете какво представлява готвенето за 0 минути.
  • За разлика от другите два уреда, можете предварително да зададете на Ultimate Lid дали след изтичане на зададеното време за готвене автоматично да изпусне налягането и как да го направи. Можете да избирате между 3 възможности – Отказ от автоматично изпускане, Освобождаване на налягането на пулсации (подходящо в случаите, които готвите варива и разпенващи се храни), Незабавно освобождаване на налягането веднага след приключване на цикъла на готвене.
  • Дисплей с подробна информация за етапа на готвене и говорящи съобщения, благодарение на които всеки лесно и бързо може да се ориентира. При Pro серията има само информация за етапа на готвене.
  • При Ultimate Lid в режим Saute може да избирате измежду 6 температури на готвене, докато при Instant Pot Duo Crisp са само 2 (Low Heat и High Heat).
  • Режим Втасване (Proofing), който е много удобен, ако приготвяте домашен хляб, а и за поддържане на оптимална температура, ако си отглеждате квас.
  • Режим Сушене (Dehydrating), ако искате да си приготвяте сушени плодове и зеленчуци у дома.

Заслужава ли си Ultimate Lid

Тъй като досега съм готвила в Instant Pot Duo и Instant Pot Duo Crisp, все още ми е малко трудно да свикна с новия капак на Ultimate Lid и начина му на затваряне. Ако това е първият ми мултикукър, едва ли би ми направило впечатление. Често забравям да преместя ръкохватката в позиция Lock и да заключа капака. За щастие, уредът е програмиран много интелигентно и винаги ми сигнализира за това със звуков сигнал и текстово съобщение на дисплея. Няма начин да започне да готви, ако капака не е заключен.

От гледна точка на безопасност е помислено за всичко. Уредът няма да започне с готвенето, ако капака не е заключен или пък не сте махнали предпазната подложка за готвене под налягане, а сте избрали сте функция Air Fry.

Новите по-широки и ниски съдове за готвене са ми много по-удобни, особено при сотиране. Обемът му е напълно достатъчен за моето четиричленно семейство, което се слави със завиден апетит. Еър фрайър кошницата разполага с по-голяма площ за готвене, а и се почиства лесно само с веро и топла вода.

Няколко пъти приготвях една и съща храна едновременно и при еднакви условия (програма, температура и време за готвене) в Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid и Instant Vortex Dual Clear Cook (подробно ревю за него). Храната се сготви за едно и също време. Визуално и вкусово не открихме никаква разлика.

Досега не съм готвила на ниско налягане така че тази функция не ми липсва. За заквасване на кисело мляко в буркани мога да използвам програма Sous Vide.

Очарована съм от уреда, макар да има някои дребни недостатъци. Лично за мен предимствата му надделяват над недостатъците.

Ако търсите уред, който умело съчетава в себе си еър фрайер и мултикукър, не заема много място и не планирате често готвене съд в съд, Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е уредът за вас. Ако ви е необходим уред с по-голяма вместимост и с по-голям температурен диапазон, изберете Instant Pot Pro Crisp.

Изберете между Duo Crisp и Pro Crisp, ако планирате да използвате уреда предимно като мултикукър и по-малко като еър фрайър. Ultimate Lid е подходящият за вас уред, ако търсите основно еър фрайър, но искате да се възползвате от удобството и бързината на готвенето под налягане.

Ultimate Lid мултикукър и еър фрайер в едно, готви бързо и лесно

От къде може да се купи

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid може да се закупи онлайн от сайта на instantpot.bg. Предлага се с гаранция от две години. От там можете да си купите и подходящи аксесоари и резервни части, ако е необходимо.

Използвайте промокод KNOWHOW при поръчка, за да получите подарък книга със съвети за готвене в комбиниран мултикукър и изпитани рецепти от българската и международната кухня.

Подобни статии

Хареса ли ви тази статия?

Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Готвим в Instant Pot, Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Как да приготвим броколи?

Станка Стоянова

Как да приготвим кокосово мляко

Tanya

Какво да сготвим с малко продукти?

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече