fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Отзивите, които получих за шоколадовата овесена каша, ме провокираха да ви споделя още една подобна рецепта. В сезона на кайсиите сме и новото ми предложение е за лесна овесена каша с кайсии.

Овесената каша е чудесен избор за закуска за малки и големи. Приготвя се лесно и бързо, затова е добре винаги да имате в шкафа пакет с фини овесени ядки. Така, когато се изчерпят идеите ви за закуска, или пък нямате време да приготвите нещо по-сложно, ще можете да спасите положението.

Лятна овесена каша с кайсии

Какви са необходимите продукти?

За приготвянето на тази овесена каша имате нужда от безглутенови овесени ядки, ядково кисело мляко, чиа семена, бадеми, мед, кайсии, канела и няколко листенца свеж босилек.

Разбира се, тези продукти са просто ориентир и могат да бъдат заменени с други, така че кашата да бъде съобразена с вашия вкус и хранителен режим. В следващите редове ще откриете как бихте могли да замените някои от основните продукти.

Овесени ядки

Ако не консумирате глутен, вероятно избягвате и овесените ядки. В такъв случай, можете да приготвите кашата с пресовани ядки от елда, киноа или ориз.

Мляко

Обикновено приготвям овесената каша с кайсии с ядковото мляко на D’free. Използвам D’free дуо от кашу и кокосово мляко или D’free трио от кашу, кокосово мляко и лешник. Може да поръчате с 10% отстъпка от сайта на D’free, като използвате код STAN10. Прочетете повече тук.

Ако консумирате млечни продукти, добавете кисело мляко.

Ядки и семена

Винаги добавям ядки и семена към овесената каша, за да има хрупкав елемент, а и за допълнително количество протеин и полезни мазнини.

Подсладител

За подслаждане използвайте мед, кленов сироп или друг предпочитан подсладител.

Плодове

Когато кайсиите не са в сезон, използвайте плодове според сезона. Подходящи за тази овесена каша са смокини, праскови, нектарини, круши, малини, ягоди, къпини, боровинки.

Подправки

Обожавам да добавям различни подправки към овесената каша. Винаги прибавят интересен акцент във вкуса й. Подбирам подправките според плодовете, които използвам за кашата.

За кайсии добавям канела на прах и листенца босилек. Нектарини, праскови, ягоди и малини овкусявам със свежа мента. Като добавка за ягоди и малини, може да се използва и свежа маточина.

Още рецепти с кайсии

Овесени ядки с ядково мляко, кайсии, бадеми
Овесени ядки с ядково мляко, кайсии, бадеми

Овесена каша с кайсии

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 mins
Total Time 12 mins
Servings 1

Ingredients
  

  • 3 с.л. фини овесени ядки (без глутен)
  • 3-4 с.л. ядково мляко или краве кисело мляко
  • 10-12 бадема
  • 3-4 добре узрели кайсии
  • мед на вкус
  • 5-6 листенца пресен босилек

Instructions
 

  • Загрейте на котлона около 150-200мл вода.
  • Сложете овесените ядки в купа и ги залейте с гореща вода. Водата трябва да е колкото да покрие ядките. Ако е прекалено много, ядките няма да могат да я поемат и ще станат много водни. Покрийте купата с чиния и изчакайте 5-10 минути, за да омекнат ядките и да поемат водата.
  • Отместете чинията и разбъркайте добре. Оставете ядките за няколко минути, за да се поохладят.
  • През това време почистете и нарежете кайсиите на парченца и накълцайте бадемите.
  • Към охладените овесени ядки прибавете млякото, нарязаните кайсии и парченцата бадеми. Прибавете малко мед на вкус и поръсете с листенцата босилек.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за овесена каша с кайсии? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Солени спаначени палачинки

Станка Стоянова

Ръженки със сирене

Tanya

Мариновани репички

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече