fbpx

Домашен кайсиев сладолед с босилек

Instant Pot Duo Whisper Quiet

 Домашен кайсиев сладолед с кокосово мляко и босилек

За изобилието на природата с любов и почит

Жарко лято е! В двора клоните на кайсията са се навели и целуват земята под тежестта на сочните, зрели, с цвят на юлско слънце кайсии. Гледка, която провокира у мен размисли за любовта и величието на природата. За безмерните богатства, с които ни отрупва и за начина, по който ние й се отблагодаряваме. Темата е обширна и не е във фокуса на тази публикация, но е важна. Преди дни една статия за храната, която бива разхищавана и изхвърляна (дори и годна за консумация) ме докосна много силно. Ние, презадоволени от всичко, всеки живеещ в своя собствен свят, често забравяме за проблемите на другите. За глада, бедността, липсата на вода… Забравяме, че остатъкът от нашата филия хляб за вечеря, може да е дневната порция храна за другиго.

Да се отнасяме с уважение и почит към изобилието, което природата ни дарява. Да пазаруваме, готвим и да се храним разумно, с мярка и осъзнато. Само така бихме постигнали хармония и баланс, както със себе си, така и с природата. Ежемесечният сезонен календар е моя скромен принос в посока по-осъзнато, в синхрон с природата, хранене.

Пренасям се обратно под отрупаните клони на кайсията. Вятърът подухва – ту по-слабо, ту по-силно. След всеки повей няколко сладки, ярко оранжеви кайсии се озовават на земята. После още няколко и още няколко… На пазара никой не иска тези плодове. Всеки иска да купи хубави и здрави плодове. Разбираемо, все пак ги разменя срещу парите си. Но ако това дърво е във вашия двор, какво бихте направили с плодовете, покапали по земята? Ще ги изхвърлите или ще намерите начин да използвате? Не ми отговаряйте.

Домашен кайсиев сладолед с босилек

Има ли нещо по-освежаващо в горещите летни дни от купичка сладолед? Как само нежно се топи в устата и всяка следващата хапка носи още по-голяма наслада и прохлада… Това направих с една част от онези кайсии – домашен сладолед. Другите се превърнаха в разкошен сок, няколко буркана компот и домашен мармалад от кайсии без захар за бърза консумация, който е много подходящ за гарниране на различни десерти и сладкиши. Вижте рецептата за безглутеновите кокосови пастички.

Както всички знаем, за направата на качествен сладолед се изискват висококачествена сметана, яйца и захар. В магазините е все по-трудно да открием такъв. Все пак има светлина в тунела в някои новооткрити желатерии. За съжаление те са чак в София. Но и те не са решение за хората, които не могат или не желаят да консумират млечни продукти.

Безмлечният сладолед е истинско предизвикателство. Трудно е да се постигне кремообразната и нежно топяща се в устата консистенция на млечния сладолед. Опитвала съм много пъти да приготвям сладолед и не всички опити са били успешни, но този кайсиев сладолед е един от най-успешните ми опити.

Недостатък на повечето сладоледи, които не съдържат яйца и млечни продукти е, че се образуват едни много неприятни кристалчета, които няма какво да се лъжем са леко дискомфортни и развалят цялото удоволствие. Е, при този сладолед те почти липсват. Казвам почти, защото кайсиите въпреки че са месести, все пак имат водно съдържание, което предполага образуването на малко количество кристалчета, но те лесно и бързо се топят.

Сладолед с кайсии и босилек

Как да си направим домашен сладолед с кайсии

За да приготвите този домашен сладолед с кайсии и босилек, имате нужда от прилично количество добре узрели кайсии, кенче пълномаслено кокосово мляко, малко кокосово масло и мед за подслаждане. Разбира се, ще имате нужда и от няколко свежи листа босилек, с които да гарнирате готовия сладолед преди поднасяне. Всички продукти отиват в блендера, докато се получи гладка кремообразна смес. След това изсипвате готовия сладолед в подходящи формички или купа. Слагате го за 2-3 часа (може и повече, зависи от фризера и размера на съда) и след това му се наслаждавате в приятна компания, гарниран със свежи листа босилек.

Още рецепти за сладолед

Ако сте почитатели на сладоледените изкушения, че кой не е, вижте и тези рецепти:

Орехови палачинки с боровинков сладолед – тези палачинки са феноменални. Истински разкош, перфектната семейна закуска в горещ летен ден.

Ягодов сладолед с ягодов сос – любима рецепта с ягоди, която просто няма как да ми омръзне

Бананов сладолед с боровинки – базовата рецепта за най-популярния безмлечен сладолед – този с банани. Търпи безброй импровизации. Може да добавяте какао, различни дребни плодове. Предразполага да развихрите фантазията си.

Сладоледена торта с ягоди и боровинки – красив разкош за специален ден. Има един недостатък, онези кристалчета, за които споменах в началото.

Вижте точните количества необходими продукти, които са необходими за приготвянето на домашен сладолед с кайсии.

Веган сладолед с кайсии, кокосово мляко и босилек
Сладолед с кайсии и босилек

Домашен кайсиев сладолед с босилек

5 от 1 оценка
Cook Time 5 mins
Време за охлаждане във фризера 6 hrs
Total Time 6 hrs 5 mins

Ingredients
  

  • 600 г узрели кайсии
  • 400 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 60 мл кокосово масло
  • 50 мл мед
  • листа босилек

Instructions
 

  • Измийте кайсиите и ги почистете от костилките. Нарежете ги на четвъртинки и ги сложете в блендер или робот.
  • Прибавете кокосовото мляко, разтопеното кокосово масло и меда.
  • Смелете всичко до хомогенна консистенция.
  • Прехвърлете готовата сладоледена смес в подходяща кутия, купа или формички за сладолед.
  • Приберете във фризера за минимум 5 часа.
  • Преди консумацията извадете сладоледа на стайна температура за около 10-15 минути.
  • Сервирайте. При сервиране поръсете с листа босилек.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Зелена салата с рукола, авокадо и грейпфрут

Станка Стоянова

Пълнени тиквички с кайма и кафяв ориз

Станка Стоянова

Хрупкав печен нахут с подправки

Станка Стоянова

4 коментари

Румяна Йоцева юли 9, 2018 at 08:52

Здравейте, вместо кокосово мляко може ли да сложа течна сметана 30% масленост?

Отговор
Станка Стоянова юли 9, 2018 at 13:07

Здравейте, не съм пробвала, но мисля, че ще се получи. Опитайте с половин доза 🙂 Споделете резултата, ако пробвате със сметана.

Поздрави 🙂

Отговор
Pvl юни 10, 2019 at 09:10

Привет 🙂 Какво е пълномаслено кокосово мляко? Това, което обикновено се продава в консерви, има доста гъста консистенция и се ползва като цяло за готвене?

Отговор
Станка Стоянова юни 10, 2019 at 09:22

Здравейте 🙂 Да, точно такова.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече